Dan Barna, candidatul pentru postul de ministru al Externelor în guvernul Cioloș, a declarat la audierile de marți că ”o eventuală armată europeană separată de NATO e cea mai proastă abordare posibilă”, adăugând că ”dezvoltarea strategică trebuie făcută complementar cu NATO, umbrela cadru sub care funcționăm”, scrie g4media.ro

El a mai spus că România are noi oportunități în relația cu SUA ”în contextul în care SUA și-au luat mâna în mod formal de pe toate zonele și de estul Europei, mutându-și prioritățile pe zona Pacificului”.

”Relația cu SUA e unul din cei trei piloni ai politicii externe a României. Dar oportunitatea pe care o avem ca țară vine în contextul în care SUA și-au luat mâna în mod formal de pe toate zonele și de pe estul Europei, mutându-și prioritățile pe zona Pacificului. În acest context, oportunitatea pe care o avem vine tocmai din acest lucru în care americanii zic ”Fiți parteneri cu noi, fiecare în zona voastră”, a spus Dan Barna.

El a incercat sa-si nuanteze afirmatiile dupa ce a primit votul negativ al Comisiilor reunite de politica externa, dar nu a reusit sa repare nimic din greseala grava comisa.

Sa le analizez pe rand :

 1. O armata europeana paralela cu NATO este, intradevar, un concept extrem de periculos, care poate canibalizare resursele bugetelor militare ale aliatilor. Conceptul de “autonomie strategica”, vehiculat intens de axa franco-germana, presupune demersul sinucigas al limitarii sau chiar eliminarii angajamentului SUA in Europa din perspectiva militara si securitara. Fara implicarea americana, doua mari razboaie care au scuturat continentul european n-ar fi putut fi castigate : al 2 lea Razboi Mondial si Razboiul Rece. Daca mai adaugam si genocidul in razboiul din fosta Iugoslavie, care nu s-ar fi terminat nici azi fara interventia SUA, avem cel putin 3 dovezi ca apetitul Frantei si al Germaniei ar insemna distrugerea unei aliante care functioneaza impecabil – prin NATO – de 72 de ani. Europa n-ar putea face fata, fara SUA, ofensivei dure pornite deja de Rusia si China. Ori tocmai subminarea relatiei transatlantice ar insemna un urias cadou facut Estului nedemocratic, dictatorial si agresiv
 2.  Afirmatia lui Barna despre faptul ca “SUA si-au luat mana de pe Europa de Est” dovedeste destula ignoranta si vehicularea unui fake news grav din partea unui politician de la care, eu personal, am pretentii. Dan Barna este un om educat, un politician tanar, lider al unui partid care afirma ca vrea sa alunge metehnele partidelor vechi. Prin aceasta afirmatie neadevarat, Dan Barna a reusit sa transmita exact contrariul profilului sau de politician.
  Cateva argumente pentru Dan Barna si colegii sai de la USR :
  a) in Europa de Est, mai precis in Romania, se afla cea mai mare investitie militara americana de la caderea comunismului. Elementele Scutului NATO antiracheta construit de SUA la Deveselu a insemnat o investitie de peste 1 miliard de dolari in Romania. Prin asta intelege Dan Barna ca “SUA isi ia mana de pe Europa de Est”?
  b) Romania, tara importanta pe Flancul de Est al NATO, beneficiaza de peste 300 de milioane de dolari investitii militare americane in bazele aeriene de la Mihail Kogalniceanu si Campia Turzii. Investitiile sunt in derulare si fac parte din EDI (European Defence Initiative), program de peste 7 miliarde de dolari aprobat de Congresul SUA pentru intarirea posturii avansate americane in Estul Europei. Si asta inseamna ca “isi iau mana” aliatii nostri americani?
  c) Structurile de inteligence, in special SRI si DGIA, deruleaza programe ample de colaborare in domeniul pregatirii si cooperarii prin misiuni comune cu CIA, FBI si DIA, structurile americane atat de binecunoscute. Cu sprijin american, Romania a creat la Oradea Centrul HUMINT, una din importantele realizari ale Armatei Romaniei in domeniu. Banuiesc ca si asta insemna tot ca “SUA isi ia mana”….
  d) La Sibiu, orasul natal al lui Dan Barna, se realizeaza in premiera istorica un Comandament NATO de corp de armata (3 stele). El va deveni operational din 2022. Contributia americana a fost esentiala in aprobarea acestui demers strategic al Romaniei. Sibiul va fi un punct esential pe harta Flancului de Est al NATO, iar in frumosul oras vom putea vedea prezenta militara (si) americana. Ca o dovada, banuiesc, a faptului ca “SUA si-au luat mana de pe Europa de Est”

  Constat inca o data, cu regret, ca domeniul acesta atat de sensibil si esential pentru o tara cum este cel al apararii si securitatii nationale, este neinteles si necunoscut de multi dintre cei care sunt politicieni, parlamentari, ministri, lideri de partide. Cei care stiu ce spun pe acest subiect pot fi numarati pe degetele ambelor maine. Din mii de exponenti ai administratiei centrale si locale, ai diverselor puteri definite de Constitutie, daca gasesti 10 cat de cat specializati si cu dorinta de lectura si perfectionare. Adica 0,000001%. Trist, foarte trist.

 

Leave a Reply