Partidul Social Democrat a solicitat, vineri, explicații publice din partea primului ministru cu privire la ordonanța de urgență emisă în urmă cu două zile prin care prețurile la medicamente nu se mai decid prin ordin al ministrului Sănătății, ci prin hotărâre de guvern, scrie Agerpres.

În opinia PSD, acesta este un semn că lobbyul firmelor străine de medicamente a depășit nivelul Ministerului Sănătății și a ajuns chiar pe masa primului-ministru. După ce ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a amânat până la 1 noiembrie ieftinirea cu 35% a medicamentelor inovative pe care o aprobase guvernare PSD, acum primul-ministru în persoană intenționează să blocheze din nou această măsură mult așteptată de foarte mulți români. În nota de fundamentare a Ordonanței de Urgență a Guvernului se spune că aplicarea de la 1 noiembrie a textului de lege care prevede ieftinirea medicamentelor inovative (Ordinul Ministrului Sănătății 75/2009) s-ar face după ‘dispoziții neclare, ambigue și greu de implementat’.

Mai mult decât atât, Guvernul Cioloș nu își ascunde deloc intenția de a proteja interesele firmelor străine de medicamente arătând că ‘există un risc considerabil privind accesul pacienților din România la medicamente, ca urmare a intenției producătorilor de a părăsi piața’. Acesta este de fapt argumentul principal al campaniei de lobby desfășurată de rudele ministrului Sănătății în favoarea firmelor multinaționale de medicamente. Argumentul este însă fals pentru că ieftinirea ar fi trebuit să intre în vigoare pe 1 iulie 2016, dar până la acea dată niciuna dintre companii nu depusese notificări pentru retragerea unor medicamente inovative de pe piața românească, așa cum le cere legea. Rezultă deci că producătorii nu intenționează în mod real să facă acest lucru.

Mai mult decât atât, Ministerul Sănătății are pârghiile legale de a obliga producătorii să asigure stocurile de medicamente necesare pe piața românească și de a interzice exportul paralel al acestora. Însă actualul ministru al Sănătății nu a folosit deloc aceste pârghii lăsând la liber speculațiile cu medicamente pe piața românească.

PSD face un apel către toți cetățenii să semneze Petiția pentru ieftinirea cu 35% a medicamentelor inovative care și-au pierdut patentul. Aceasta a fost lansată în mediul online în urmă cu două zile, iar până în prezent a fost semnată de peste 15.000 de români.

 

3 COMMENTS

 1. Aceasta e o uriaşă formă de şantaj privind acceptarea oricăror medicamente pentru consum în stare industrială chiar dacă bolnavul moare lent prin îmbolnăvirea organelor interioare! Nu pot să dau nume dar mulţi medici au trecut pe naturiste originale din egipt care întăresc imunitatea şi menţine inima vie permanent. Cu aşa ceva mi-am revenit eu din toată harababura medicamentoasă înghiţită ani la rând în cotă industrială prin listele de compensate spre moarte lentă! Ce compensate oameni calculaţi? Preţul unui hap este 3 lei şi la compensate 2.80-2.95 lei compensarea fiind de 0.00000001-0.00002 bani de la CNAS? Cum dracu să dai pe lună pe doar o cutie cu 30 hapuri 45-50 lei, e mai mult ca pentru pâinea pe 30 zile 30-48 lei?Asta e compensare? E minciuni şi bătaie de joc! Starea în care am fost câţiva ani şi după 2-3 luni de zile brusc mi-am revenit, mă obligă să îndemn bolnavii să meargă pe naturiste originale şi să aibă încrederea totală că vor reuşi! Fiecare face cum vrea şi ce vrea! Aş putea analiza obiectiv efectele unor medicamente injectabile sau hapuri şi unguente care se vând en-gros sau cu recomandare!
  Şocul şi iritarea celor care susţin consumul ”vânzarea” acestor bolovani care ucid lent, vor fi uriaşe!

 2. Radu Tudor , România are cel mai mare număr din uniune la medicamente și cele mai mici prețuri.Eu ca pacient ți-os spun clar , dacă ar fi să mă iau după ei , aș ajunge în spital cu over-medicating myself . Lună de lună ni se măresc dozele de medicamente , iar medicamente ambalate frumos dar contra făcute sau expirate . medicamentele ar trebui să fie aproape inaccesibile oricărui cetățean decât în situații medicale urgente , chiar urgente . ne distrugem sistemul imunitar de la atâtea medicamente ! Ar crește mai mulți copii sănătoși dacă nu s-ar vaccina. Dar revin al medicament , sunt prea multe , prea accesibile și prea contra făcute ! Noi avem nevoie de medici și nutriționiști

 3. O petitie online ? De atat e in stare PSD ?

  Ce parghii “legale” are ministerul mai bune decat cele ale Parlamentului care da legi ?

  Nu oare legea facuta de PSD a fost proasta pentru ca nu “obliga” pe nimeni, ci doar “da posibilitatea” de a fi medicamente fara patent mai ieftine ?!

  Sa dea PSD in judecata sau macar sa faca plangere la Parchet impotriva firmelor de medicamente daca intr-adevar eludeaza legea, nu sa faca petitii online si gargara la tv !

Leave a Reply