Vicepreşedintele Senatului Ioan Chelaru (PSD) a apreciat, luni, că în cazul lui Dan Şova ar trebui reluat votul în plen, după ce Curtea Constituţională a declarat neconstituţională întreaga procedură din 25 martie, când în urma votului nu a fost emisă o hotărâre de respingere a solicitării DNA.
Întrebat care este calea de urmat în cazul Dan Şova, după decizia Curţii Constituţionale, vicepreşedintele social-democrat al Senatului Ioan Chelaru a apreciat că, după ce Senatul va primi, oficial, hotărârea CC, se va stabili “calea de urmat” în prima şedinţă a Biroului Permanent. “Cred că drumul de urmat este dezbatere în Comisia juridică, stabilirea unei hotărâri şi în săptămâna următoare, după o şedinţă în plen a Senatului, probabil un nou vot”, a afirmat Chelaru.
Vicepreşedintele Senatului a precizat că aceia care vorbesc de o reintepretare a votului “fie nu cunosc, fie sunt de rea-credinţă”.
“Am văzut puncte de vedere care vorbesc de reinterpretare. Atât timp cât Curtea Constituţională a declarat neconstituţională întreaga hotărâre asta înseamnă că şi votul este neconstituţional, deci toată procedura, şi atunci va trebui să refacem procedura completă. De-asta am spus că nu se pune problema reinterpretării. Cine vorbeşte în aceşti termeni, sau nu cunoaşte sau este de rea- credinţă”, a spus Chelaru.
Întrebat de ce nu se poate reinterpreta, în condiţiile în care votul nu a fost viciat, Ioan Chelaru a precizat: “Dacă CC a spus că este o problemă cu hotărârea, care este dată, în principiu, în baza unor acte normative care au fost declarate în urmă cu 10 ani sau 7 ani neconstituţionale, dar care n-au fost modificate, în aceste condiţii toată procedura care s-a desfăşurat în ziua respectivă este neconstituţională şi va trebui refăcută. Şi ceea ce cred că se va întâmpla. Nu ştiu, o să vedem, nu eu hotărăsc, eu v-am spus un punct de vedere”.
În 25 martie, la votul din plenul Senatului privind cererea DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării lui Dan Şova, din cele 151 de voturi exprimate au fost înregistrate 79 de opţiuni “pentru”, 67 “împotrivă”, iar cinci voturi au fost anulate.