Codul de etică și conduită al membrilor PSD stabilește 10 situații în care candidaților la ocuparea unor funcții politice sau administrative alese sau numite li se poate retrage susținerea politică, potrivit documentului transmis AGERPRES.

Astfel, potrivit Codului de etică și conduită al social-democraților, nu vor avea susținerea PSD persoanele împotriva cărora s-a început urmărirea penală, au fost trimise în judecată sau s-a pronunțat împotriva lor o hotărâre judecătorească de condamnare pentru fapte de corupție, evaziune fiscală sau fapte comise cu violență.

O altă situație de retragere a sprijinului politic se referă la persoanele care se află în stare de arest preventiv, arest la domiciliu, control judiciar pentru orice tip de infracțiune.

Același tratament se aplică și celor care: au deținut funcții în organele de conducere la nivel central și județean ale P.C.R., U.T.C. sau U.A.S.C.R.; au manifestat un comportament injurios, agresiv sau neadecvat față de cetățeni; au avut atitudini și declarații extremiste sau discriminatorii, de gen, religie sau naționalitate; au fost membri sau colaboratori ai fostei Securități, ca poliție politică sau au fost dovediți ofițeri acoperiți.

Nici cei care înregistrează datorii, ca persoană fizică, la bugetul local al comunității în care candidează sau au relații comerciale cu instituția pentru care candidează sau cu instituțiile din subordinea acesteia nu vor mai beneficia de sprijinul politic al partidului.

O altă situație în care PSD nu va asigura sprijin politic unui posibil candidat la o funcție publică aleasă sau numită se referă la persoanele care “au obținut lucrări, diplome sau alte titluri științifice prin plagiat sau furt intelectual dovedit prin hotărâre judecătorească”.

Totodată, celor care “se află sub incidența unei hotărâri judecătorești definitive privind incompatibilități sau conflict de interese” sau “au completat în fals sau cu omisiuni declarațiile de avere sau de interese, în cazul în care aceste nereguli au fost constatate printr-o decizie definitivă a instanței”, li se va retrage sprijinul politic al PSD.

Codul de etică și conduită se aplică tuturor persoanelor ce au calitatea de membri ai PSD, indiferent dacă ocupă sau nu funcții politice, de reprezentare sau de conducere în diversele structuri politico-administrative, centrale sau locale, se arată în document.

“Respectarea normelor cuprinse în Codul de etică și conduită al PSD constituie un criteriu pentru evaluarea integrității și calității de membru al partidului”, se mai arată în document.

Între candidații PSD pentru funcțiile alese la alegerile locale și parlamentare din anul 2016 și cetățenii din comunitățile în care candidează se va încheia “un Contract social”.

Contractul, se spune în document, va avea două părți componente: “angajamentul de integritate al candidatului prin care acesta se angajează că pe toată durata mandatului va respecta și se va supune exigențelor din prezentul Cod de etică și conduită” și “programul politic care va conține politicile publice și de dezvoltare ale comunității pe care își propune să le realizeze în cursul mandatului”.

Contractul social se semnează public de fiecare candidat și va fi afișat pe toată durata mandatului la sediul de partid din localitate, la sediul autorității publice locale unde a fost ales sau la cabinetul parlamentar, iar organizația de partid din care face parte are obligația de a posta contractul social semnat și asumat pe site-ul propriu.

“Încălcarea cu intenție în timpul mandatului a oricăror criterii de conduită și integritate atrage după sine retragerea sprijinului politic pentru persoana în cauză și demisia de onoare a acesteia din funcția pe care o deține”, se specifică în Cod.

Neîndeplinirea, îndeplinirea cu rea-credință sau nerespectarea prevederilor ori obligațiilor prevăzute în Cod pot atrage, potrivit Statutului PSD, o serie de sancțiuni care sunt stabilite în funcție de gravitatea situației: retragerea sprijinului politic; suspendarea din funcția politică; suspendarea din calitatea de membru de partid; excluderea din partid.

“Încălcările prevederilor Codului de Etică și Conduită de către membrii de partid care fac parte din Biroul Permanent Național sunt analizate de către Comisia Națională de Etică, Integritate și Arbitraj (CNEIA). Sancțiunea este stabilită de către Comitetul Executiv Național”, se precizează în document.

Codul de etică și conduită al PSD stabilește și o serie de obligații pentru social-democrați: să nu utilizeze bunurile, echipamentele, serviciile, informațiile și resursele financiare ale partidului în alte scopuri decât cele necesare desfășurării activității de partid; să păstreze confidențialitatea informațiilor și activităților specifice ale partidului/organizației, cu excepția situațiilor în care legea prevede altfel; să asigure și să păstreze integritatea bunurilor mobile și imobile din patrimoniul organizației locale sau centrale în care activează.

Totodată, membrii PSD au obligația de a susține efortul financiar colectiv al partidului prin achitarea cotizației stabilite de Statut.

Conducerea PSD s-a reunit miercuri la Parlament pentru a analiza și adopta forma finală a Codului de etică și conduită.

19 COMMENTS

 1. Ei na ! *PSD vrea sa scape de securisti, comunisti si corupti* Şi pînă la urmă corupţii sînt în ultimul rînd. Deci: etalarea corupţilor cu nume şi prenume pe liste la vot! Nu fiţi fraeri: poporul uită repede şi vă vor lovi doar cei care-şi amintesc ! :)))))
  Am văzut elefantul plimbîndu-se cu puricele prin instituţii de parcă era cuţu cuţu lăptic! :))))))))) Ce-i cu paiaţa aia candidat la Bucureşti! :)))))
  Azi m-am distrat pe baza articolelor scrise şi înregistrate online cu toţi minunaţii, inclusiv cu behăitul de la Bistriţa: neluţu băluţu limbuţu americănuţu care-i spunea elefantului robot: ieşi dom’le că femeile te vor, vor să te atingă, vor să te simtă….! :)))) Ce porc ! Parcă orice femeie îşi doreşte să atingă un robot rece, arogant şi sfidător! :))))) Sau nu mai ştiu ele cum să aleagă un bărbat! :)))))))))

 2. Aceasta caricatura de Cod Etic pare dictat ori de DNA, ori de Klaus Smecher Iohannis si e menit sa puna PSD-ul cu spatele la zid. Ceea ce Dragnea se trudeste de zor sa realizeze dupa mazilirea lui Ponta. El crede ca in schimbul acestor mizerii pe care le pregateste fostilor tovarasi de drum va scapa de dosarul pe care i-l tot da pe la nas binomul. Cred ca va avea cit de curind surprize dintre cele mai nasoale.
  Cit despre aceasta mizerie de cod, voi da un singur exemplu (dintre multele ce pot fi date) de facatura cu dedicatie:
  “nu vor avea susținerea PSD persoanele împotriva cărora s-a început urmărirea penală”. Dupa cum stie orice prost (dar se pare ca nu stie Dragnea, sau se face), nu-i nimic mai simplu, in Romania zilelor noastre, ca pe numele cuiva, oricui, sa se depuna, de catre oricine, o plingere penala. In secunda 2, inceperea urmaririi penale e rezolvata, daca cine trebuie considera ce trebuie. Asadar, in secunda 3, orice “indezirabil” din PSD poate fi trecut pe linie moarta, daca “interesul national” o cere. Bravo, Dragnea! Halal!

 3. Baaaaaaa prostilor,

  Seful SIE tovarasul MRU a fost membru supleant al CC UTC si voi bolilor vreti sa nu mai fie fosti utc-isi si memebrii de partid in randurile voastre?
  Pai d-aia nu va promoveaza Iohannis , tocmai ca nu ati fost pcr-isti, utc-isti securisti si voi va taiati ultima punte catre societatea moderna neo-securista?
  L

 4. Diletantismul pare sa fie coordonata majora a noilor regulamente, coduri si proceduri instalate dupa protestele post-Colectiv. De pilda, daca se va aplica regula care exclude de la alegeri pe toti cei ce au detinut vreodata inalte functii in PCR, UTC si UASCR, vom ajunge direct la discriminarea pe motiv de varsta sau de sex deoarece marea majoritate a membrilor PSD aflati intre 50 si 60 de ani, ca varsta, au fost promovati, macar odata in cariera lor dinainte de 89, pe linie de partid sau de organizatia de tineret din care faceau parte automat, de la intrarea in scoala. Asta-i una; in al doilea rand, in aceeasi generatie, s-a dat precedenta femeilor pentru functiile de conducere in PCR, UTC si UASCR ca urmare a ascensiunii Elenei Ceausescu in varful ierarhiei de partid si de stat (prim vice prim-ministru mi se pare ca era la data rasturnarii). In consecinta, organizatia femeilor din PSD va fi lipsita exact de femeile culte, cadre universitare sau cu experienta manageriala, care vor trebui sa se lase de politica activa fiindca au avut ghinionul sa fie femei pe timpul feminismului comunist activ. In al treilea rand (merge cu rationamentul diletant sa ai trei solutii la tertium non datur) principiul egalitatii care sta la baza doctrinelor socialiste istorice va fi atat de calcat in picioare prin aceste discriminari incat PSD-ul, ca partid de stanga, va fi nevoit sa iasa din internationala socialista sau sa se lase dat afara, cu un picior in trandafir! de sa nu mai aiba loc nici in gradina social-democrata|varianta caldutza a stangii. Nu ca i-ar pasa cuiva de doctrina, in momentul de fatza, dar buimaceala ideologica nu duce niciodata la succesul electoral, lucru probat recent in Franta, unde socialistii “incalziti”(de la supa incalzita) ai lui Hollande tocmai au suferit o zgaltaiala serioasa din partea dreptei radicale; care, macar, stie ce vrea, in opinia generala, sau mai binezis, ce nu vrea poporul (imigratie, religii opuse crestinismului, familii disfunctionale, disparitia idealului national).
  Sau, alta belea: excluderea din alegeri a celor dovediti de plagiat la doctorate si masterate care atinge, evident, generatia cvadragenarilor din partid. Daca-i scot si pe acestia, multi, din ecuatie se injumatateste populatia votantilor actualului sef, dl Dragnea, de nu mai are pic de legitimitate, pe deasupra dandu-se apa la moara liberalilor, care sustin teza PSD-ului anti-intelectual, plin de brute si comunist pe cale de consecinta. Sigur, se poate conta pe aderarea tinerilor studiosi, cu doctorate imaculate, la TSD insa eu nu prea-i vad pe acestia sa se puna sub comanda unui sef martial ca Dragnea fiindca intelectualul autentic nu sufera sa taca in front, nici nu adera la disciplina de partid fara o dezbatere prealabila in care sa fie convins de logica actiunilor pe care trebuie sa le execute in numele acestei discipline.
  Despre regula non-apartenentei dovedite la Securitate nici nu merita sa ne racim gura cu ea, o sa se aplice cand i s-o aplica lui Basescu si celorlalti cameleoni de pe lista fostei politii politice, adica la calendele grecesti.
  In concluzie, noul cod de conduita si etica e tot atat de amatorist injghebat ca si legea votului prin corespondenta, de exemplu, si nu se va aplica niciodata, decat selectiv, acolo unde un candidat care nu indeplineste nici una din conditiile de trecere va trebui sa treaca barajul.

 5. “PSD vrea sa scape de securisti, comunisti si corupti” – titlul nu mi se pare unul foarte fericit.
  Securisti de “rit nou” sau vechi sunt in toate partidele si nu numai, fosti comunisti sunt asisderea in toate pardidele si institutiile de forta, in principiu cam toti cei trecuti de 50 de ani au fost asa zisi comunisti. In privinta coruptilor la fel in toate partidele si nu numai, sunt extrem de multi corupti care in acceptuinea mea sunt cei mai nocivi, pentru ceilalti si-au mai schimbat optica si modul de abordare.

 6. Domnule Radu Tudor,domnul Mircea Badea ridiculizează TOȚI tinerii și ne bagă la înaintare ca făcând jocurile unor extremiști
  Ne spune,că clasa politică are în spate milioane de voturi…Îl întreb:Cum,în ce condiții au fost obținute aceste voturi?
  Partidele noi,nu au viziune,dar asta face diferența între un grup infracțional bine organizat,și mobilizare generală.Noi nu avem banii,nu avem planuri de a fura România,ci încercăm și noi să facem altceva
  Acum,vechea,actuală clasă politică,taie din pensiile polițiștilor și militarilor,încălcând legea care spune că pensia e 80% din salar,la 65% !E genocid și va încuraja corupția nu din lăcomie ci de nevoie.
  Un polițist ar vrea ca la anul să iasă al pensie,a calculat 1500 Ron pensia.Dacă se aplică tăierea lui Cioloș-Băsescu-Iohannis,va avea abia 1200 pensia.
  Doresc și solicit ca domnul Mircea Badea,realizatorul emisiunii În Gura Presei,să-și ceară public scuze,în Piața Universității pentru Denigrarea Tinerilor.
  Mai solicit și ca bugetul cu tăierile pensiilor să nu treacă de parlament.Strada NU a cerut nici Cioloș dar nici tăierea pensiilor

  • Tinere (banuiesc ca esti sau, eventual, asa te simti), ca sa nu ramii chiar fara niciun raspuns, o sa incerc sa te ajut eu, printr-o analiza punctuala, pe text (cu materialul clientului, cum ar veni):
   1) Mircea Badea nu ridiculizeaza TOTI tinerii, ci doar pe unii. De altfel, multi dintre ei se ridiculizeaza (adica se fac de ris) singuri, fara sa mai fie nevoie sa-i ajute cineva. De exemplu, orice bacalaureat din ultimii, sa zicem, 15 ani iti ofera material de ris cu lacrimi si sughituri vreo 2 saptamini, fara pauza. Acesti tineri sint si cei care, aflati in strada, au impresia ca stiu mai bine decit oricine cum trebuie condusa o tara!
   2) “ne bagă la înaintare ca făcând jocurile unor extremiști”
   Adica sinteti manipulati, zice Mircea Badea, si nu numai el. Iar tu nu stii sa fie vorba de asa ceva!
   Pai, prin definitie, manipularea este determinarea cuiva sa (nu) faca ceva, fara ca cel manipulat sa-si dea seama de asta (altfel s-ar numi instigare). Asa ca dormi in pace, FNI lucreaza/ gindeste pentru tine.
   Poate o sa-mi spui “hai, dom’le, ca n-om fi noi chiar asa de prosti!” Nu stiu, cert este ca inca n-am intilnit niciun prost care sa-si dea seama ca-i prost.
   3) “încercăm și noi să facem altceva” Atentie, altceva nu inseamna, neaparat, mai bine. Si daca o sa-mi spui ca, oricum, mai rau de-atit nu se poate (cum te cred in stare, ca asa-i la tinerete), o sa dai inca o dovada de naivitate (eufemistic vorbind, desigur)
   4) Mai solicit și ca bugetul cu tăierile pensiilor să nu treacă de parlament.Strada NU a cerut nici ….. dar nici …… Abia astept ziua in care bugetul Romaniei se va face in Piata Universitatii, la fintina!

 7. Dragnea ori e slab, ori face ce i s-a cerut. Slab nu cred ca e, ca s-a descurcat pana acum. Pai practic de aici inainte, conform acestui cod de etica, DNA-ul devine conducerea PSD. DNA decide cine candideaza :)) Ceva mai amuzant… :))
  Dragnea incepe sa miroasa si el a ceva ciudat. Chestia asta cu codul etic si initiativa aia cu defaimarea au un iz asa cunoscut, dar nu stiu de unde sa-l iau. Sa fie oare pierdut si PSD-ul in razboiul asta in care era singura putere majora care mai rezistase cat de cat sistemului basist? Oare venirea lui Dragnea la conducere o sa-i ingroape definitiv? Poate ar trebui sa mediteze la lucrurile astea.
  https://cristianmoldoveanu.wordpress.com/2015/10/20/dragnea-defaimarea-sociala-si-cum-ingradeste-ea-libertatea-presei/

  • Dragnea si-a cumparat libertatea, asadar e un om slab. Prin antiteza, Voiculescu e un om puternic. Si el ar fi putut sa-si cumpere libertatea (si nu numai), dar a preferat demnitatea!
   Oameni si … Oameni!

 8. Waw! Toţi vorbesc că vor curăţa de, de, de,de şi niciunii nu cer cu seriozitate sau impunere prin lege:
  -SECHESTRU PE BUNURI APOI VALORIFICAREA LOR PRIN LICITAŢIE, GOLIREA CONTURILOR TUTUROR HOŢILOR PENTRU A AVEA BANII LA BUGET PENTRU NEVOI CARE SÎNT DESTULE!!! TOŢI SE CAINĂ CĂ NU AU LA BUGET ŞI-I ÎNCARCĂ OBLIGATORIU PE CEI DIN DIASPORA CU IMPOZIT 5.5% LA CNAS(sănătate sau cîte-or mai fi/articol pe A3 şi observator-A1) DEŞI NU BENEFICIAZĂ DE NICIUN SERVICIUL DE LA ACEASTE INSTITUŢII, APROAPE TOŢI DIN DIASPORA PLĂTIND GRAS IMPOZITE ÎN ŢARA UNDE LOCUIESC!
  – CUM SĂ-I FURI PE CEI CARE I-AI ALUNGAT DIN ŢARĂ PRIN ANULAREA LOCURILOR DE MUNCĂ ŞI PRACTICA NEDEMNITĂŢII OMULUI DACĂ EI ÎN AFARĂ DE CARTEA DE IDENTITATE-CETĂŢEAN ROMÂN, NU AU NIMIC ÎN COMUN CU ŢARA NICI MĂCAR DE VOTAT NU AU VOTAT(puţini dar sînt) ?
  – CÎT DE PANARAMĂ SAU PORC SĂ FII SĂ IMPUI ASEMENEA LEGI ???
  – VREŢI SĂ RENUNŢE LA CETĂŢENIA ROMÂNĂ ?
  – NICIO PROBLEMĂ !
  – SÎNT MULT MAI RESPECTAŢI ÎN STRĂINĂTATE DECÎT AICI DE VOI POLITICIENII HOŢI ŞI INFRACTORI !
  – FACEŢI ANUNŢUL CĂ NU-I MAI VREŢI CA CETĂŢENI, RÎSURILOR !

 9. Dragnea dupa parerea mea va fi consemnat istoriei drept groparul PSD-ului.
  Codul etic inventat ad hoc este apa de ploie pe trotuarul deja plouat.
  Ignora un lucru ce frizeaza bunul simt: trecutul oricarui Roman de peste 40 ani ca virstea s-a
  intersectat fatal cu istoria nefericita a celor 40 de ani de comunism. Cum faci distinctia intre
  cine a suportat comunismul si cine l-a promovat, sustinut si aclamat.
  Cod etic Dragnea = Operatiune imposibila si mai ales inutila.

 10. Waw! Adrian Năstase la audiei! :))) oare nu-l strîng mai puternic cu uşa anchetatorii privind activitatea cînd era reprezentant al afacerilor internaţionale(şedinţa a fost aici în România-el ştie la ce mă refer: vînzarea pe 2 lei a româniei pentru distrugere încît toţi reprezentanţii care erau interesaţi de această ţară la modul serios, au fost şocaţi-nu şi escrocii care-l înconjurau. mai e puţin şi se vor da cărţile pe faţă din străinătate, doar că trebuie să vină în scop de contracte-afaceri-stat cu stat, o persoană care i-a luat locul în fncţie tatălui-urmaş a unui om-funcţionar demn) înainte şi după ce a fost în fincţie de ministru la externe!
  După ce va veni şi poate va spune, vă veţi da seama că nu scriu decît ceea ce…cam, ştiu!
  CE-AU FĂCUT MOLDOVENII DIN MOLDOVA DE PESTE PRUT?
  – AU RUPT BUCĂŢI HARTA ROMÂNIEI!!!http://www.publika.md/harta-romaniei-mari-rupta-de-socialisti-in-parlament-reactia-dura-a-unionistilor-din-moldova_2470811.html
  Nu găsesc live. e moment video !

 11. Eu propun un cod etic şi al votanţilor :
  1 Nu au voie să voteze cu PSD toţi cei care au fost şoimi ai patriei, pionieri, utecişti, membrii PCR.
  2Nu au voie să voteze cu PSD toţi cei care sunt acuzaťi de plagiat, chiar dacă nu au fost dovediţi.
  3Nu au voie să voteze cu PSD, toţi cei asupra cărora s-a început urmărirea penală , chiar dacă în România mai functionează încă prezumţia de nevinovăţie .
  Mai puteţi adăuga prieteni şi alte criterii de integritate ca să-l ajutăm pe Dragnea să reformeze partidul . Ca fost pionier nu voi vota cu PSD , pentru a nu aduce prejudicii de imagine partidului. Ca mine sunt majoritatea celor trecuţi de 40 de ani care au avut ghinionul să se nască într-o anumită epocă .
  Să nu uităm de pensionari , ei reprezintă marea masă a votanţilor PSD şi mulţi din ei au fost membrii de partid .
  Şi acum dacă tragem linie, câţi mai rămân?
  Ghinion, cam puţini.

 12. de fapt titlul corect era: dragnea vrea sa scape de condamnare! prin aceste reguli cel putin idioate dragnea vrea sa rada toata istoria acestui partid si sa-l puna la piciaoele dna? condamnare condamnare dar nici asa. daca te uiti si la ce se intampla in “marele” partid pedelisto-penelist te intrebi cam cat de sclerozati si fricosi sunt actualii oameni politici. adica cei putini, vreo 30 000 de oameni galagiosi, manipulati si platiti fac agenda politica? dar de masa aia muta, de milioane de oameni, care in schimb decide la vot cine castiga alegerile nu se tine cont? cu o familie prezidentiala penala, pe bune, confor5m deciziei definitive si irevocabile, chiar de 2 ori, a unui tribunal, cu un premier pus de ciolanis, traficantul de case, adept al lui bivolaru, cu un guvern de larga rrespiratie birocrat-sorosista, cu un sef sie fost membru al comitetului central utc, tu dragnea ameninti cu demisia daca nu se adopta regula, conform titului articolului , scapati de securisti, comunisti si corupti? jos au mai ajuns pesedisti daca sunt condusi de un condamnat, fie el deocamdata si cu suspendare. ce sa mai zid de alalat partid,”mare”, pedelisto-penelist? toti borfasii pedelisto-basisti, sunt o apa si-un pamant cu netrebnicii penelisti,. neam de tradatori. alinutza kilowatt, orban chitaristul-nihilistul( nu a facut nimic pe unde a trecut fie ca e vorba de transporturi fie de primaria generala, atanasiu-fonfaitul-zis sforarul, om fara caracter dornic sa pupe acolo unde ieri scuipa, petracxhe -penalul se imbina armonios cu un blaga -vamesul banilor pdl, ocolit ciudat de anchetele dna, anastase-sefa numaraqtorilor si a banilor smenuiti prin prahova de intreaga familie, iata un oltean mare crai de bistrita si sforar anrp etc etc. si lui dragnea ii arde de reguli tampite? oare pentru el scaparea de condamnare inseamna distrugerea unui partid? vad ca o tragedie exploatata indecent de mass media naste monstrii. sunt multe de spus despre codurile idioate aprobate in cele 2 mari partide. pe baza lor inseamna ca la vot avem de ales intre miscarea populara si macovisti?

Leave a Reply