PSD se pregătește să se împuște in picior înainte de alegeri.

Presa abundă în relatări despre cum vrea liderul PSD Marcel Ciolacu să mărească impozitele salariaților din România.

E adevărat, nu tuturor, ci doar celor cu merite profesionale deosebite.

Reperul? Nimeni să nu aibă venitul mai mare decât președintele României.

Un demers ciudat, care va stârni foarte multe nemulțumiri într-o țară și așa scuturată de valuri de probleme.

https://www.stiripesurse.ro/marcel-ciolacu-a-cerut-coalitiei-impozitarea-progresiva-a-veniturilor-care-depasesc-salariul-presedintelui-surse_2889225.html

Inițiativa, care ar putea lovi PSD la temelie înaintea preluării mandatului de premier și cu un an înaintea alegerilor numeroase din 2024, e oarecum subscrisă unei preocupări vechi și păguboase din punct de vedere economic a lui Marcel Ciolacu : eliminarea cotei unice de impozitare și introducerea impozitului progresiv.

Adică cei mai merituoși din punct de vedere profesional, cu o pregătire mai bună și venituri pe măsură, să plătească un impozit mai mare decât restul.

De exemplu, medicii. După ce PSD a mărit, pe bună dreptate, salariile medicilor, unii dintre ei, cu experiență și activitate la stat și la privat, s-ar putea trezi cu veniturile mult diminuate pentru că PSD dorește impozitarea suplimentară a lor. Anulându-se astfel una din cele mai bune decizii ale PSD luate vreodată.

Și exemplele ar putea continua cu alte categorii profesionale.

Reiau un calcul simplu pentru oricine înțelege că impozitarea progresivă n-ar face decât sa tulbure echilibrul fragil din economie.

La cota unică :

Venit 2000 lei – impozit 16% = 320 lei

Venit 20000 lei – impozit 16% = 3200 lei

Cei cu venituri mari plătesc de 10 ori mai mult statului sub formă de impozite, ca valoare netă.

Cât despre discuția principială, faptul ca nimeni n-ar trebui să aibe un venit mai mare decât președintele României, este un demers injust, din punctul meu de vedere.

Cu greu s-ar putea găsi argumente raționale pentru o astfel de abordare în domeniul bugetar. Să zicem.

Pentru domeniul privat însă, ar fi un demers absolut totalitar, incompatibil cu valorile unui stat democratic, în care economia de piață e regula sfântă.

Atât la stat cât și la privat există persoane calificate profesional de nivel excepțional, care muncesc și 12 ore pe zi, de multe ori și în weekend. Și care pot avea, pe merit, un salariu mai mare decît președintele României.

Președinte care, pe lângă salariu, are și multe alte beneficii din partea statului român, absolut legale, care scad serios impactul cheltuielilor din venitul său. Să ne raportăm doar la cheltuieli zero cu casa și mașina, de exemplu. Mai sunt și altele.

Cred, așadar, că demersul făcut de Marcel Ciolacu este unul injust și greșit.

Dar dacă PSD vrea să se împuște în picior, nimeni nu se poate opune.

Cel mult să-și exprime dezacordul public.

#Ciolacu
#PSD
#salarii
#impozit

Leave a Reply