Absolut binevenite masurile Primariei Constanta. Tardive, dar asteptate de ani buni. Un singur lucru inca lipseste : ELIMINAREA CONSTRUCTIILOR ABERANTE DE BETON PE NISIP. Acestea ingusteaza plaja amenintata oricum de eroziune puternica naturala, transforma spatiul litoral intr-unul urban si au defectul ca sunt construite pe si din spaga. In marea lor majoritate.

In rest, abia astept sa vad minunea : Politia Locala Constanta in actiune, oprind muzica tare de pe plaja pusa de toti idiotii, eliminarea comertului ambulant obsesiv si revenirea la siguranta, liniste si bun gust European in Mamaia dupa ani buni de balcanism infloritor.

==========================

Consilierii locali ai municipiului Constanţa au aprobat noul regulament al staţiunii Mamaia şi al Satului de Vacanţă, printre reglementările aduse fiind limitarea nivelului de decibeli, interzicerea prezenţei poneilor şi a comerţului ambulant pe plaje, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Noul regulament privind autorizarea activităţilor economice în Satul de Vacanţă şi în Mamaia, împreună cu cel privind autorizarea teraselor amplasate în vecinătatea spaţiilor de alimentaţie publică a fost intens dezbătut cu agenţii economici din staţiune, fiind aprobat după ce s-a ajuns la un consens.

„Am avut cinci rânduri de întâlniri şi consultări cu agenţii economici din Satul de Vacanţă şi din staţiunea Mamaia. Evident că au fost controverse, pentru că fiecare îşi apără interesul, business-ului pe care îl reprezintă. Mă bucur că, la sfârşit, am reuşit să facem un regulament care se gândeşte în primul rând la turist. În al doilea rând, acesta priveşte interesul municipiului Constanţa, aici incluzând şi staţiunea Mamaia şi Satul de Vacanţă, iar în al treilea rând, pune în echilibru activităţile economice din staţiunea Mamaia”, a precizat primarul interimar al Constanţei, Decebal Făgădău.

Potrivit acestuia, în principal s-a pus accent pe limitarea nivelului decibelilor în staţiune, pentru ca turiştii să nu mai fie deranjaţi de zgomote. „Cu excepţia zonelor dedicate pentru distracţie, nivelul decibelilor va fi limitat la cel prevăzut prin lege (limita maxima admisă este de 75 db – n.r.). Barurile de pe plajă vor trebui să îndrepte boxele spre mare, iar terasele înspre interiorul incintei, nu spre promenadă. Poliţia Locală va avea un sonometru pentru a verifica eventualele reclamaţii”, a precizat el.

O altă prevedere importantă este legată de comerţul ambulant, „pentru că, dacă anul trecut erau multe puncte, anul acesta, pentru câteva activităţi, de exemplu ochelari de soare, dispar”, iar tarabele de legume-fructe au fost limitate la trei, amplasate echilibrat de-a lungul staţiunii. De asemenea, se reduce numărul punctelor de închiriere biciclete, iar bicicletele care se vor închiria vor fi doar de o persoană. „Nu avem spaţiu suficient şi preferăm să facem lucrurile în echilibru – bicicliştii să poată merge cu bicicleta, pietonii să se poată plimba pe promenadă. Minicarele sunt acceptate, dar li se va schimba traseul şi vor fi acceptate numai cele electrice. Trăsurile vor fi în număr limitat, amplasate într-un singur loc, la punctul de plecare telegondolă. Şi vor fi monitorizate să păstreze condiţiile de igienă”, a mai spus primarul interimar.

El a mai menţionat că vor dispărea poneii de pe plaje şi va fi interzis comerţul ambulant pe plajă. De asemenea, mai dispare autorizarea punctelor cu altă destinaţie de pe terase, pentru că „anul trecut erau terase care se transformaseră în bazar”, iar pe aleea care traversează Satul de Vacanţă nu va mai fi autorizată niciun fel de activitate.

6 COMMENTS

 1. Foarte bune masurile chiar entuziasmante daca nu mi-as aminti imediat ca si Mazare a venit cu promisiuni de acelasi gen la Primarie in primul mandat,au functionat 1-2 ani dupa care a inceput dezastrul.Nimeni nu are nimic impotriva dezvoltarii sanatoase,civilizate acolo unde este nevoie dar dughenele care au aparut pe nisip nu-si au rostul aproape ca nu mai vezi marea de pe strada principala a statiunii de cate dughene mizerabile si constructii din lemn,provizorii,s-au construit.Nu mai vorbim de kitschurile de cladiri cu 3-4 etaje inghesuite la limita dintre strada si nisip PE nisip,s-au inventat tot felul de smecherii cu ‘extinderi” cladiri,terase.Toate WC-urile publice de pe vremea lui Ceausescu aflate,normal.la marginea plajei le-au transformat in cladiri etajate chipurile hoteluri sau terase etajate.Pe astea cine le va darama ? Ceva trebuie facut,mergi prin statiune si vezi numai betoane,dughene si tot felul de cladiri,hoteluri noi inghesuite printre cele vechi,cluburi peste tot.Te simti ca in Drumul Taberii nu ca intr-o statiune turistica fosta perla a litoralului.Mazare a adus-o in acest hal,daca legea ar permite i-as da 30 de ani de inchisoare in regim inchis pentru distrugerea in folos propriu si de grup al unui intreg ecosistem.Dar nu-i asa legea e facut sa o pedepseasca doar pe babuta care vinde leustean la marginea pietii.

 2. e, sa stam linistiti: ii falimenteaza pe aia ai lui Mazare ca sa ii inlocuiasca apoi “in conditii de civilizatie europeana” cu ai lor
  auzi, 3 chioscuri de legume-fructe ‘amplasare echilibrat’ de-a lungul celor 8km ai statiunii…. sa fie pretul mare, traiasca concurenta!

 3. Dar cu chioshcariada shezloangelor cum mai stam.Daca nu se duc cu shezloangele alea pana in largul marii,tot degeaba.Si cum nimeni nu mai are acces la peisajul marin decat pe baza shezloangelor macar sa introduca si shezloange cu vasle,motor sau vele.Altfel mai vezi marea doar cand te dai cu Banana.

 4. … este o maghernita ticsita de bibezi retarzi.E o gretosenie din toate punctele de vedere.Un om civilizat se sperie de ce vede acolo si pleaca rapid in 30 de minute cu un regret maxim si o sperietura in toata regula.

 5. pai da, ca sa scrie pe hartie niste litere,e usor. cu aplicarea masurilor e mai greu.cum a fost asa va fi.
  sunt nascut si crescut in constanta pana la varsta de 20 de ani,dar in timpul sezonului estival n-am mai calcat prin statiunea mamaia de mai bine de 5 ani.
  altfel,am fost in mamaia la inceputul lui aprilie anul curent,si m-a surprins faptul ca,intr-adevar,plaja este mult mai lata decat era inainte.pare a fi o lucrare temeinica.asta ar fi singurul lucru bun.

Leave a Reply