Astazi, Vladimir Putin a semnat noua doctrina de politica externa a Rusiei, care inseamna practic declansarea celui de-al doilea Razboi Rece cu Occidentul. Folosind retorica sovietica si considerand tarile democratice si libere ale civilizatiei occidentale drept inamice, Moscova revine la statutul de capitala nefrecventabila, generatoare de razboaie pe plan extern si dictatura sangeroasa pe plan intern. Diferentele dintre Putin si Stalin devin aproape insesizabile.
Dupa terminarea primului Razboi Rece, in 1990 si prabusirea URSS in 1991, lumea democratica a intins o mana ferma Moscovei, sperand ca ar putea sa devina capitala unui stat liber, democratic si predictibil pe plan mondial.
Odata cu venirea la putere a lui Putin in 1999, vocatia razboinica, invadatoare si genocidara a Rusiei a revenit in forta. Rand pe rand, au fost declansate razboaie in Cecenia, Georgia, Ucraina, iar Siria a fost ocupata militar. Cei 24 de ani de domnie ai lui Putin au insemnat multe sute de mii de morti, distrugeri de sute de miliarde de euro, tari invadate si suferinta cat pentru un intreg razboi mondial.
De azi, suntem avertizati, fara vreo indoiala, ca Rusia a declansat al 2 lea Razboi Rece cu Occidentul si ca a premeditat si a provocat din timp acest conflict mondial pe care si l-a dorit cu disperare.

Rusia a adoptat vineri o nouă doctrină de politică externă în care desemnează SUA şi Occidentul ca origine a “ameninţărilor existenţiale” la adresa Moscovei, pe fondul unei crize diplomatice legate de conflictul declanşat de Kremlin în Ucraina, relatează France Presse.

Noul concept de politică externă al Rusiei, potrivit EFE, aprobat vineri prin decret de preşedintele rus Vladimir Putin, identifică în mod direct Statele Unite ale Americii drept principalul motor al “liniei antiruse” în Occident.

“Bulversări pe scena internaţională” obligă Rusia să-şi “adapteze documentele de planificare strategică, în special cele privind conceptul de politică externă a Federaţiei Ruse”, a argumentat preşedintele Vladimir Putin în cursul unei reuniuni a Consiliului său de Securitate.

“SUA şi politica Occidentului în general sunt identificate ca principalii instigatori şi lideri ai liniei antiruse care vizează subminarea completă a Rusiei”, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov, care a prezentat conceptul de politică externă actualizat în timpul acestei reuniuni.

Lavrov a subliniat “un nivel de tensiuni internaţionale fără precedent în ultimii zece ani” şi a susţinut “natura existenţială a ameninţărilor la adresa securităţii şi dezvoltării Rusiei”, “create de acţiunile unor ţări neprietenoase”.

“La modul general, politica Occidentului vizând slăbirea Rusiei prin orice mijloace este caracterizată printr-un război hibrid de un tip nou”, a adăugat Lavrov.

Noua doctrină de politică externă a Rusiei se bazează pe principiul că ‘măsurile antiruseşti luate de ţările neprietenoase vor fi contracarate în mod constant, cu severitate dacă va fi necesar”, a subliniat el.

Lavrov a precizat că noul document adaugă posibilitatea de a fi folosite forţele armate pentru a ‘respinge sau preveni’ un atac împotriva Rusiei.

“Se adaugă teza privind utilizarea forţelor armate pentru respingerea sau prevenirea unui atac armat împotriva Rusiei şi a aliaţilor săi. Astfel, “declarăm fără echivoc că vom apăra dreptul poporului rus la existenţă şi dezvoltare liberă”, a afirmat Serghei Lavrov, citat de EFE.

Cu toate acestea, el a precizat că noul document nu prevede ca Rusia să se izoleze “de ţările anglo-saxone şi de Europa continentală”. ” Nu avem intenţii ostile prin definiţie împotriva lor”, a spus ministrul rus de externe.

Adoptarea acestei noi doctrine de politică externă confirmă ruptura profundă care există între Moscova şi ţările occidentale după lansarea ofensivei ruse împotriva Ucrainei.

Noul concept de politică externă a Rusiei afirmă că “dezvoltarea progresivă a dreptului internaţional trebuie să ţină cont de realităţile actuale”, a declarat Lavrov.

“În condiţiile de ameninţări externe acute se confirmă disponibilitatea noastră de a respecta principiul indivizibilităţii securităţii, dar numai în raport cu ţările şi uniunile care dau dovadă de reciprocitate în această privinţă”, a spus el.

Prin urmare, a subliniat Lavrov, “logica acestui document (…) reflectă realităţile geopolitice în schimbare, evoluţiile într-adevăr revoluţionare în perimetrul exterior care s-au accelerat aparent odată cu începerea operaţiunii militare speciale ruse” în Ucraina.

Acest conflict a provocat o criză diplomatică de o gravitate amintind de perioada Războiului rece, notează AFP.

Washingtonul şi aliaţii săi au instituit sancţiuni economice severe împotriva Moscovei, care, la rândul său, îi acuză că poartă un război prin procură în Ucraina, în special prin livrarea de arme către Kiev.

Izolată în Occident, Rusia caută să se apropie în plan economic şi diplomatic de Asia, în special de China.

 

Leave a Reply