Fostul preşedinte american Donald Trump se confruntă cu peste 30 de capete de acuzare legate de fraude în afaceri, potrivit actului de acuzare al unui mare juriu din Manhattan, au declarat pentru CNN două surse familiarizate cu acest dosar.

Actul de acuzare a fost depus sub sigiliu şi va fi anunţat în zilele următoare. Acuzaţiile nu sunt cunoscute public în acest moment.

Este pentru prima dată în istoria americană când un preşedinte – actual sau fost – se confruntă cu acuzaţii penale.

Trump este aşteptat să se prezinte marţi în faţa instanţei.

Biroul procurorului districtual din Manhattan, Alvin Bragg, îl investighează pe fostul preşedinte în legătură cu presupusul rol al acestuia în schema de plată a unor sume de bani secrete, menite să  muşamalizeze un scandal în care a fost implicată vedeta de filme pentru adulţi Stormy Daniels şi care datează de la alegerile prezidenţiale din 2016.

Procedurile marelui juriu sunt secrete, dar o sursă familiarizată cu cazul a declarat pentru CNN că un martor a depus mărturie timp de aproximativ 30 de minute înainte ca acesta să voteze pentru inculparea lui Trump.

CNN susţine că Trump a fost luat prins cu garda jos de decizia marelui juriu de a-l pune sub acuzare, potrivit unei persoane care a vorbit direct cu el. În timp ce fostul preşedinte se pregătea pentru o punere sub acuzare săptămâna trecută, el a început să creadă în ştirile de presă potrivit cărora o potenţială punere sub acuzare este la câteva săptămâni – sau chiar mai mult – distanţă. “Este acesta un şoc astăzi? La naiba, da”, a declarat persoana în cauză, vorbind sub protecţia anonimatului, în timp ce echipa lui Trump îşi calcula răspunsul.

Biroul lui Bragg a declarat că este în contact cu avocaţii lui Trump.

Acţiunea în justiţie împotriva lui Trump zdruncină campania prezidenţială din 2024, care va intra într-o nouă fază, în condiţiile în care fostul preşedinte a promis că va continua să candideze în ciuda acuzaţiilor penale.

Trump a evitat mult timp consecinţele juridice în viaţa sa personală, profesională şi politică. El a soluţionat o serie de procese civile private de-a lungul anilor şi a plătit pentru a ieşi din disputele referitoare la Trump Organization, compania care îi poartă numele. În calitate de preşedinte, el a fost pus de două ori sub acuzare de către Camera Reprezentanţilor, condusă pe atunci de democraţi, dar a evitat condamnarea de către Senat.

În decembrie, Trump Organization a fost condamnată pentru mai multe acuzaţii de fraudă fiscală, deşi Trump însuşi nu a fost acuzat în acest caz.

Ancheta din Manhattan este însă doar una dintre multiplele probleme juridice cu care se confruntă Donald Trump. Fostul preşedinte este vizat, de asemenea, de o anchetă penală separată care trebuie să stabilească dacă a încercat în mod ilegal să anuleze în Georgia înfrângerea sa în alegerile din 2020, precum şi de două investigaţii ale unui procuror special, inclusiv cu privire la modul în care a gestionat documentele secrete ale Casei Albe după ce a părăsit funcţia.

Acuzaţiile din Manhattan vor fi probabil anunţate de un judecător în zilele următoare, iar Trump va trebui să se deplaseze acolo pentru a fi amprentat şi fotografiat, procedură cunoscută sub numele de înregistrarea predării, ceea ce, potrivit unui oficial al instanţei, ar fi de aşteptat să se întâmple marţi.

Trump se va prezenta apoi în faţa unui judecător şi va fi acuzat în mod oficial.

Acuzaţia de joi a marelui juriu a venit după luni de zile în care au fost audiate probe despre o presupusă plată de 130.000 de dolari, în ultimele zile ale campaniei din 2016, bani daţi vedetei porno Stormy Daniels, în schimbul păstrării tăcerii în legătură cu o relaţie cu fostul preşedinte, scrie news.ro

Odată ce un suspect care a fost pus sub acuzare se află în custodia poliţiei, poliţia sau alţi oficiali din cadrul forţelor de ordine urmează o procedură standard în spatele uşilor închise, făcându-i fotografii şi luându-i amprentele digitale.

Procedura decurge în acelaşi mod, indiferent dacă persoana a fost arestată sau a fost de acord – sau a negociat prin intermediul avocaţilor – să se predea.

Prima procedură judiciară după o arestare sau predare ar fi o audiere de punere sub acuzare într-o sală de judecată din Manhattan. La audiere, un judecător va stabili dacă Trump trebuie să plătească o cauţiune sau să respecte anumite restricţii până la proces – sau dacă poate fi eliberat fără cauţiune sau restricţii, ceea ce este cunoscut sub numele de eliberare pe răspundere personală.

Agentul special al Secret Service responsabil cu securitatea lui Trump, Sean Curran, sau adjunctul lui Curran, este posibil să îl însoţească personal pe Trump atunci când acesta va trece prin procedura standard de la poliţie şi când va apărea în instanţă, scrie news.ro

1 COMMENT

  1. Chiar are grave probleme acest circar. In jurul varstei 27 ani, nu a invatat lectia de viata(respect de sine, respect recoproc si seriozitate), in jurul varstei 46 ani, repeta practicile cu mai mult tupeu ca specialist in rele si la 50 ani e deja pe linie moarta in afaceri, pe increderea in sine si in jur, ramanand pe aceeasi falie mincinoasa pana la 67 ani, cand, a calcat mai tare pe becul vietii si afacerilor si acum la 76, culege roadele a ceea ce a practicat. Problema nu e ca va culege, problema e ca va fi afectat ingrozitor pe sanatate ca persoana, poate ca se vrea “martir al politicii americane”, un plan prostesc, minte si este mintit, trage tepe si e tepuit dar nu se opreste sub nicio forma. Nu va castiga alegeri nici in 2023 nici in 2024. Anul asta va fi “hacuit” puternic de justitie, in mai si august 2023 e la pamant, probleme grave dar reale pe banda rulanta, se revigoreaza venind cu alte minciuni, dar degeaba. Pentru el, 2024 e crunt, cu posibilitatea de a parasi acest pamant, pornirea se va vedea incepand din august 2024, karma sa il puna la pamant, ori pierde linia vietii(moare singur ca un caine) ori va fi parasit de sotie, ca incepand cu septembrie 2024 sa isi ia calea spre crinii popesti(incercari foarte dure pe prrsoana fizica, are 3 de 8 unul dupa altul: septembrie, octombrie, noiembrie, e imposibil sa mai scape de karma groaznica dupa felul in care se respecta ca individ, de loc nu se iubeste pe sine, nu vrea sa se autoprotejeze de rele, de fapt, ce pretentii sa ai de la un circar practicant de rele si rautati toata viata). Apropo, ce spun procurorii este realitatea crunta despre practicile individului, credul ca nu va fi depistat si agatat de nimeni.Sper sa nu fie realitate ce scriu.

Leave a Reply