Am analizat la Antena 3 CNN discursul lui Vladimir Putin.

https://www.antena3.ro/externe/putin-occident-rupa-rusia-bucati-radu-tudor-discurs-ceausescu-decembrie-89-660931.htmlhttps://www.youtube.com/watch?v=aW_VLwus-5Q 

Iata stirea :

Vladimir Putin a acuzat, miercuri, Occidentul că vrea “să distrugă și să împartă” Rusia, într-un discurs în care menționat că va continua “să susțină” capabilitățile nucleare ale țării sale, pentru că acestea reprezintă “singura garanție a suveranității și integrității teritoriale”.

“Adversarii noștri strategici au ca scop dezintegrarea și slăbirea, împărțirea țării noastre.

Asta se întâmplă de secole. Rusia este prea mare, după cum cred ei, este o țară care reprezintă o amenințare pentru cineva. Prin urmare, trebuie un pic împărțită, tăiată”, a spus președintele rus.

Putin a continuat arătând că Rusia și-a dorit să facă parte din “așa-zisa lume civilizată” dar aspirațiile sale au fost oprite la ușa Occidentului.

“După prăbușirea Uniunii Sovietice, pe care am permis-o cu propriile noastre mâini, ni s-a părut, din anumite motive, că vom deveni în orice moment parte din această așa-zisă lume civilizată.

Putin promite că nu există limite financiare pentru succesul “operațiunii militare speciale”

Însă, după cum s-a dovedit, nu eram doriți acolo, în ciuda tuturor eforturilor și încercărilor noastre – și pe care le-am făcut eu însumi – de a ne apropia”, a concluzionat liderul rus.

Anterior, cu ocazia evenimentului de la Moscova, Putin le-a cerut responsabililor militari să folosească informațiile despre NATO culese în timpul conflictului din Ucraina și să le integreze în pregătirea trupelor ruse.

El a mai menționat dotările armatei ruse cu rachete hipersonice cu capabilități nucleare și a promis că nu există constrângeri financiare pentru atingerea obiectivelor așa-zisei operațiuni militare speciale – numele folosit de Moscova în legătură cu campania militară din Ucraina.

Analistul militar și realizatorul de televiziune Radu Tudor a comentat la Antena 3 CNN mesajele transmise, miercuri, de Vladimir Putin.

Radu Tudor: “Discursul lui Putin în decembrie 2022 seamănă cu discursul lui Ceaușescu în decembrie 1989”

Discursul lui Vladimir Putin seamănă cu discursul lui Nicolae Ceaușescu din 21 decembrie 1989. Este la fel de rupt de realitate, la fel de plin de manipulări și de minciuni. Și este la fel de multă lume sătulă să audă astfel de fake-uri lansate unul după altul de președintele unui stat.

Discursul acesta fals-mobilizator ascunde o realitate dramatică și avem un bilanț, la 300 de zile de război, de 150.000 de morți.

Mă gândeam că n-am mai avut niciodată privilegiul, între ghilimele, de a asculta un criminal de război în direct și de a-l vedea la televizor, dând ordine, transmițând mesaje. Este o chestiune care trebuie analizată foarte serios. A vorbit despre rachete strategice, despre rachete nucleare. Avem în continuare garanția că Rusia rămâne cea mai mare amenințare la adresa păcii și securității pe întreg continentul european.

Avem, din păcate, acest angajament al lui Vladimir Putin, că genocidul împotriva Ucrainei va continua și că e dispus să folosească toate resursele economiei Rusiei pentru acest obiectiv absolut injust, absolut brutal, absolut nelegal.

Războiul din Ucraina, neprovocat, care a adus o enormă suferință va continua, probabil, doar pentru salvarea postului în care se află Vladimir Putin”, a spus Radu Tudor.

El a comentat și afirmația președintelui rus referitoare la susținerea “triadei nucleare” (capabilitățile de lansare a armelor nucleare de la sol, din aer și de pe submarine, n.r.)

Radu Tudor: “Trebuie să ne întărim pe flancul estic al NATO pentru a nu fi surprinși de vreo agresiune”

“Mesajul este de șantaj și de amenințare: dacă nu este lăsat să invadeze, să omoare, să genereze suferință, va folosi arma nucleară și lucrul acesta îl vom vedea amplificat de sute sau de mii de ori. Pentru că o armă nucleară poate genera la fel de multă moarte și la fel de multă suferință cât s-a întâmplat în 300 de zile de război. Motiv pentru care avem de-a face cu un personaj care e clar în afara rațiunii, dar noi trebuie să acționăm extrem de rațional.

Noi, aici, pe flancul de est al NATO, trebuie să ne întărim și mai mult, având în vedere creșterea amenințării, limbajul folosit de Vladimir Putin și, nu în ultimul rând, faptul că a amenințat Alianța Nord-Atlantică în mod direct, a menționat-o în discursul său. Sunt elemente care trebuie analizate și, pe măsură ce ele sunt decriptate, trebuie să luăm măsuri foarte serioase pe flancul estic, în zona țărilor baltice, în Polonia, Ungaria, Slovacia, România, Bulgaria, în așa fel încât să nu ne surprindă nimic.

Trebuie să monitorizăm și să supraveghem toate mișcările de trupe ale Rusiei, cel puțin aici, în zona asta de est, la nord de Marea Neagră, și tot ceea ce se poate întâmpla în așa fel încât să nu fim surprinși de o activitate agresivă posibilă”, a concluzionat Radu Tudor.

Analistul militar s-a referit și la vizita întreprinsă, miercuri, de președintele ucrainean Volodimir Zelenski la Washington, la invitația președintelui american Joe Biden.

Radu Tudor: “Zelenski e primit de Biden iar Putin și nomenclatura sa se aplaudă între ei”

“Este un semnal politic, diplomatic și militar extrem de important să fie primit (Zelenski) în Ajunul Crăciunului la Washington, în contextul în care Rusia pregătește de pe teritoriul Belarusului a doua invazie asupra Ucrainei. Ucraina va primi, foarte probabil acel ajutor militar de care are nevoie ca să respingă al doilea val al invaziei barbare rusești.

Din punct de vedere diplomatic, președintele Ucrainei are vizibilitate, e primit în cea mai influentă capitală a lumii și dă o imensă speranță poporului ucrainean că va putea rezista la fel de bine cum a făcut-o până acum. Ucraina traversează astăzi drame imense, consemnează un număr foarte mare de morți și situație extrem de complicată în marile orașe, fără energie, fără apă, fără spitale.

Gândiți-vă că traiul din Ucraina este, în momentul de față, împins înapoi cu 100 de ani, pentru că, de fapt, asta vrea Rusia: să ne ducă înapoi în Evul Mediu, în zona aceea a istoriei în care totul era gri, totul era, cum să spun, supus dorințelor unui țar de a modifica frontierele și de a declanșa războaie.

Acum, Volodimir Zelenski, un președinte extrem de curajos, care își conduce țara în timpul unui război, dă lovitura. Este primit la Washington, în timp ce Putin se întâlnește într-o sală cu nomenclatura sa militară și se aplaudă între ei.

Pentru ce? Pentru 150.000 de morți, pentru un război sângeros în Europa cum n-am mai avut de la Al Doilea Război Mondial? Este un moment în care se separă apele și în care Ucraina va primi foarte probabil ajutorul militar de care are nevoie pentru a se apăra”, a estimat Radu Tudor.

Leave a Reply