Consumul excesiv de alcool și alimente în perioada sărbătorilor de iarnă poate avea urmări grave asupra organismului. Unele simptome mai ușoare, cum sunt balonarea, aciditatea gastrică și greața, pot fi ameliorate acasă, prin regim alimentar și medicație specifică, dar anumite complicații provocate de aceste excese au manifestări greu de suportat și nu trebuie neglijate. Pancreatita acută sau gastroenterocolita produc dureri intense, febră, vărsături, puls ridicat și frisoane, iar în aceste situații nu trebuie amânată prezentarea într-o unitate de primiri urgențe.

Triajul pacienților care se prezintă la Compartimentul de Primiri Urgențe este realizat de medicii urgentiști, care evaluează fiecare caz în parte în funcție de gradul de severitate. Pentru stabilirea unui diagnostic precis, esențial pentru instituirea unui tratament corespunzător, medicii pot recomanda analize de sânge și investigații imagistice. De regulă, indicația pentru pacienții cu simptomatologie digestivă severă este ecografia abdominală, care poate fi completată, la nevoie, de o tomografie computerizată sau un examen RMN.

Pancreatita acută este o complicație produsă frecvent de abuzul de alcool și alimente, iar dacă nu este tratată în regim de urgență, poate duce la infecții, afectarea funcției pulmonare sau chiar la insuficiență renală, care necesită dializă. Pentru a preveni pancreatita și alte probleme digestive, alimentația trebuie să fie una echilibrată, inclusiv în perioada sărbătorilor, iar alcoolul consumat în cantități moderate, nu mai mult de două pahare de vin la o masă. P

Dacă totuși apar urgențe gastrointestinale în perioada sărbătorilor de iarnă, Spitalul Clinic SANADOR este singurul spital din sistemul medical privat din București care deține un Compartiment de Primiri Urgențe, prin intermediul căruia pacienții pot beneficia de îngrijiri medicale 24 de ore din 24. Pacienții care aleg serviciile de urgență SANADOR sunt evaluați și îngrijiți de medici experimentați în medicina de urgență, care au acces nonstop la investigații complete. Departamentul de Urgențe SANADOR dispune și de un serviciu de ambulanță cu flotă proprie, pentru îngrijiri medicale prespitalicești și transport al pacienților.

Leave a Reply