Președintele rus Vladimir Putin le-a recomandat miercuri concetățenilor săi să nu se mai deplaseze în Turcia, una din destinațiile turistice favorite ale rușilor, recomandarea șefului statului rus intervenind după ce un bombardier rus a fost doborât marți de aviația turcă la frontiera cu Siria.
‘Ce este de făcut după astfel de evenimente tragice, precum distrugerea avionului nostru și moartea pilotului? Este o măsură necesară și Ministerul (rus) de Externe a făcut bine avertizându-i pe cetățenii noștri de pericolul’ la care se expun dacă merg în Turcia, a afirmat Vladimir Putin, citat de agenția TASS, preluata de Agerpres.
‘După ceea ce s-a petrecut ieri (marți), nu putem exclude alte incidente. Și dacă ele se produc, trebuie să reacționăm. Și cetățenii noștri care se află în Turcia pot fi în pericol’, a adăugat liderul de la Kremlin, conform aceleiași surse.
Anterior, diplomația de la Moscova le-a recomandat cetățenilor ruși să nu se mai deplaseze în Turcia, ministrul rus de externe Serghei Lavrov afirmând că amenințarea teroristă în această țară nu este mai mică decât în Egipt.
Turcia constituie principala destinație turistică a rușilor, alături de Egipt, țară către care Moscova a suspendat toate legăturile aeriene după prăbușirea avionului rus Airbus A321 în Sinai la 31 octombrie, tragedie soldată cu 224 de morți.
==========================
Nava-amiral a flotei Rusiei în Marea Neagră, crucișătorul rusesc de rachete “Moscova”, echipat cu sisteme antiaeriene, a fost desfășurat în zona de coastă a Latakiei (nord-vestul Siriei), de unde va distruge orice țintă ce va prezenta un potențial pericol pentru aviația rusă, a anunțat miercuri ministrul rus al apărării Serghei Șoigu, la o zi după ce un avion de vânătoare rus Su-24, angrenat în campania aeriană a Moscovei în Siria, a fost doborât de Turcia pe motiv că i-a încălcat spațiul aerian, potrivit TASS.
‘Am luat măsuri prioritare. Crucișătorul de rachete ‘Moscova’ a luat poziție în zona de coastă a Latakiei, fiind pregătit să distrugă orice țintă aeriană care ar putea să prezinte un potențial pericol pentru aviația noastră’, a afirmat generalul Șoigu.
Toate misiunile bombardierelor ruse în Siria se vor desfășura doar sub acoperirea unor avioane de luptă, a specificat ministrul rus.
În același timp, Rusia va desfășura la baza sa aeriană din Hmeimim baterii antirachetă de ultimă generație S-400, a adăugat el.
Rusia va trata cu toată seriozitatea incidentul cu Su-24 și va folosi toate mijloacele pentru a asigura securitatea zborurilor sale în Siria, a declarat miercuri președintele rus Vladimir Putin, indicând că trimiterea crucișătorului ‘Moscova’ în Latakia și amplasarea sistemelor antirachetă S-400 sunt doar două dintre măsurile luate de Rusia în acest sens și că vor urma și altele, potrivit RIA Novosti.
===========================
Polonia vrea anularea Actului fondator privind relațiile NATO-Rusia, astfel încât pe teritoriul țării să poată fi instalate baze ale Alianței Nord-Atlantice, a declarat noul ministrul polonez de externe, Witold Waszczykowski, într-un interviu apărut miercuri în cotidianul Gazeta Wyborcza, preluat de AFP si citat de Agerpres.
Adoptat în 1997, Actul afirmă că NATO nu are ‘nicio intenție, niciun proiect și niciun motiv de a desfășura arme nucleare pe teritoriul noilor membri’, fiind interpretat de Moscova ca interzicând instalarea de baze permanente ale NATO.
Este însă vorba despre ‘un acord cu caracter politic, fără forță de lege, încheiat într-o altă realitate internațională’, înainte ca Polonia să fie primită, alături de Cehia și Ungaria, în Alianță în 1999, a explicat ministrul Waszczykowski, cerând o ‘egalizare’ a nivelului de securitate între ‘vechii ‘ și ‘noii’ membri ai NATO.
‘Germanii consideră că aceasta ar însemna adoptarea unei atitudini de confruntare cu Rusia. Noi întrebăm atunci: cui vreți să oferiți mai mult confort? Unui stat care este aliatul vostru în Uniunea Europeană și în NATO, sau unui stat care nu face parte din aceste structuri și care poartă al treilea său război în Siria, după cele din Georgia și Ucraina?’, a declarat șeful diplomației poloneze.
Întrebat anterior despre relațiile Varșoviei cu Berlinul, el a subliniat ‘simbioza’ celor două economii și faptul că ‘nu vom face nimic care ar putea dăuna acestei relații’, recunoscând însă că ‘anumite probleme ne separă’, și anume abordarea germană privind securitatea Poloniei.
‘Considerăm că în NATO nu trebuie să existe două niveluri de securitate, unul pentru Europa Occidentală, unde staționează trupe americane, unde există baze militare și instalații defensive, și un altul pentru Polonia, unde nu există așa ceva. Și totuși, Polonia este cea care se învecinează cu Rusia, iar aceasta ne șantajează’, a mai susținut noul ministru de externe de la Varșovia.
În ce privește relațiile cu Moscova, acesta a reafirmat că se încearcă recuperarea epavei avionului prăbușit în 2010 la Smolensk, accident în care și-au pierdut viața toți cei 86 de membri ai delegației poloneze, inclusiv președintele de atunci, Lech Kaczynski, și că, în caz de eșec, ar putea fi sesizate instanțe internaționale, precum Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).