Nu stiu cum se face ca de fiecare data, reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei plang pe umerii bancilor (95% straine) carora le-ar putea scadea marile profituri daca ajuta creditorii aflati in dificultate. Stiind ca Mugur Isarescu este un personaj competent, cu o cota de incredere mare in randul populatiei, ma intreb : cum e sa te aprecieze romanii de rand si tu sa tii doar cu bancile straine in povestea incurcata a creditelor in franci elvetieni. Stiu ca cei care au luat credite trebuie sa imparta gretutatile cu banca ce a dat creditul. Sau nu? Doar datornicii trebuie biciuiti sa sufere mai mult? Macar putina compasiune, dle Isarescu! Daca ajutor deloc…

“Dacă s-ar face conversia în lei a creditelor în franci elveţieni la cursul istoric, ar însemna pierderi de 5,7 miliarde lei pentru băncile care au în portofoliu astfel de finanţări, care înseamnă 0,8% din PIB. Dacă se transformă la curs istoric plus 10%, înseamnă 5,1 miliarde lei, adică 0,7% din PIB”, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, citat de Mediafax.

Potrivit datelor băncii centrale, conversia la cursul istoric plus 20%, cât au solicitat împrumutaţii în franci elveţieni, ar genera pierderi de 4,5 miliarde lei (0,6% din PIB). Dacă s-ar adăuga o valoare de 30% peste cursul istoric, pierderile s-ar cifra la 3,9 miliarde lei (0,5% din PIB).

“Chiar dacă în faza iniţială se poate spera că aceste pierderi se transferă către capitalul băncilor, impactul poate să fie dramatic în economie. Aşadar, stăm cu pixul în mână, nu ne aventurăm, nu creăm iluzii”, a afirmat Isărescu.

Guvernatorul a punctat că BNR a efectuat calcule şi pentru pierderile sistemului dacă s-ar realiza conversia la alt curs decât cel de la momentul operaţiunii, pentru creditele în franci elveţieni şi euro împreună, aşa cum ar fi corect şi pentru debitorii în alte valute.

Astfel, la cursul istoric pierderile se cifrează la 9,8 miliarde lei (1,4% din PIB), dacă se adaugă 10% la acel curs se ajunge la pierderi de 7,3 miliarde lei (1% din PIB). Totodată, conversia la curs istoric plus 20% generează pierderi pentru bănci de 5,5 miliarde lei (0,8% din PIB), iar dacă se adaugă 30% peste valoarea cursului istoric, băncile ar avea de suportat pierderi de 4,2 miliarde lei (0,6% din PIB).

La un curs mediu calculat, pierderile ar ajunge la 4,5 miliarde lei.

“În funcţie de cursul la care s-ar realiza conversia, trei sau patru bănci ar avea nevoie de infuzii substanţiale de capital pentru a îndeplini nivelul minim de solvabilitate. Mai mult, rata solvabilităţii pe ansamblul sistemului bancar ar scădea de la 17% la 12%”, a menţionat şeful băncii centrale.

15 COMMENTS

 1. Draga Tudor,

  Cand a fost valul de oferte cu credite in franci elvetieni, au iesit de la Banca Nationala si au sfatuit populatia sa nu faca credite in franci elvetieni. Eu cred ca ei si-au facut datoria legata de asta. Se mai stie ca bancherii nu cunosc cuvantul mila. Asa ca …

  • Corect ! Adrian Vasilescu se afla in forma buna atunci , a dat ,,n’spe” interviuri legate de creditele in CHF si JPN , a spus clar ca recomanda creditari in lei si ca CHF+JPN au mari sanse de volatilitate in perspectiva imediata .

 2. D-le Radu stim bine ca guvernatorii bancilor nationale sunt servitorii marii finante.Asadar vorbim in van.Dealtfel d-l ca mare mason ce se afla si membru al clubului Bilderberg nici nu poate face altfel pentru ca ar fi inlocuit instantaneu din functie.

 3. E evident ca toate bancile din lume sunt conduse/controlate de catre “francomasonerie” (una dintre ramurile controlate de “iezuiti” dela Roma papala)!

 4. Incredere in Isarescu ai doar daca esti naiv. Este reprezentantul in Romania al marii finante mondiale, stapanii din umbra ai lumii. De exemplu, cum a fost de acord, poate chiar mai mult, cu devalizarea Bancorex ?! Daca romanii isi amintesc bine, se ajunsese la dobanda de 160 % la depozite ?!

 5. Isarescu e intr-adevar un profesionist. Dar atat. Pentru el, omul nu exista. Pentru el, dramele atator familii sunt doa statistica? Indrazneste cineva sa-i invinovateasca pe cei care au luat credite in franci? oare nu este dator omul sa incerce tot ce e bine pentru el si familia lui?
  Cifrele postate aici sunt praf in ochi. Cine poate spune daca sunt adevarate sau nu? Si cu ce ne-ar incalzi?
  Toate bancile din tara, sunt controlate de “camarazii” lui Isarescu. Interesul lor nu e bunastarea niciunei natiuni, ci controlul lor. Puterea.
  Vedeti ce se intampla cu cipurile, cu cardurile de sanatate, cu legea big brother, cu sumele tot mai mari alocate serviciilor de informatii si a celor de forta. Pentru ce toate acestea? Ei ne spun ca pentru siguranta noastra. Hai sa fim seriosi. Conflictele si atentatele teroriste sunt orchestrate de mai marii lumii, pentru ca apoi sa ne spuna ca din dragoste si grija fata de noi trebuie sa ne controleze la sange. In scurt timp, atat de finantatele institutii de forta ale intregii lumi, vor actiona impotriva noastra, nu impotriva “pericolelor” care ne pasc. Pericole, pe care tot ei le determina pentru a-si justifica actiunile. Dar ceea cee e mai degradant, este faptul ca se concerteaza atacuri atat de mizerabile la adresa bisericii noastre nationale. Au scos religia din scoli, cu concursul parlamentului ticalosit, in care sunt numai atei sau sectanti.
  Fratilor, trebuie sa ne rugam mult, sa ne intoarcem la Dumnezeu. Doar el ne mai poate salva.

 6. “increderea” in tovarasul isarescu se traduce printr-un procent destul de prosti care este inmultit exponential pe hartie de catre slugi ale securitatii deghizate in firme de sondare propagandist-securiste

 7. Nu cereti compasiune acestui personaj cu masca sub care se ascunde un killer economic. A fost primul care a pus Romania pe butuci prin devalizarea si desfiintarea bancilor romanesti, prin cedarea Rosiei Montane, despre rezerva de aur a Romaniei, despre renuntarea la stantarea lingourilor si mai ales prin ingineria criminala a celor patru “0000” care a intors poporul Roman la salarizarea anilor ’50. Nimeni nu-l intreaba, de parca toti sunt experti finantisti si au inteles fenomenul. Cum de altfel tot nimeni nu-l intreaba pe Ponta, de ce si unde sunt stocate datele de identificare ale Romanilor si mai ales despre ce cauta o putere straina in Muntii Bucegi unde au fost descoperite secretele omenirii.

 8. Părerea mea e că băncile au premeditat crizele creditelor în CHF, dar cei care-au pus botu’ la ciorănii au fost mai mult decât naivi. După prima țeapă, când s-a făcut francul cât dolarul, s-o furi și-a doua oară, când a ajuns cât euro, tare mai seamănă cu povestea drobului de sare. Lumea e plină de escroci, nu cred că poate apăra BNR-ul toate victimele, iar să le apere doar pe unele, ar fi părtinitor. Soluția poate fi găsită doar în instanță.

 9. adevarul motiv pentru care BNR nu accepta nici o inlesnire in chestiunea cu CHF e ca, pe linga pierderile alea maricele de 1-1,3 mld euro, s-ar crea un precedent. Si EI stiu ca urmeaza acceasi problema cu USD si cu multe altele si nu pot ceda nimic ACUM, ca inca nu au garantata acoperirea pierderilor de la BCE.

  Cel mai probabil vor face o conversie obligatorie a tuturor creditelor din CHF, USD, EUR, etc in lei cam prin 2016, la dobinzi minime, dupa care incep sa creasca dobinda….

 10. Asteptam demult o alta parere despre Isarescu cauza fiind : disparitia frauduloasa a bancilor romanesti si aproape a tot ce a fost sub controlul Banci Nationale . Imprumutul extern pentru a salva bancile streine (asa se vorbeste in popor– unde sunt cei 30 de miliarde. centura lui Basescu) si in prezent cele 2 sau 3 banci romanesti nu sunt ajutate ,sprijinite profesional de BNR .

Leave a Reply