Comentariu Radio Europa Libera

Într-o conferință de presă, organizată la Ministerul Sănătății în data de 29 ianuarie, ministrul Victor Costache a încercat să explice Ordonanța – adoptată marți noapte – care oferă spitalelor private acces la banii publici din sistemul de urgență.

Una dintre prevederile Ordonanței este aceea că furnizorii privați primesc acces la ceea ce se cheamă Acțiuni Prioritare. Acestea sunt mecanisme de finanțare – pe diverse categorii de urgențe – prin care spitalele decontează medicamente și materiale sanitare foarte scumpe, folosite în tratarea acelei urgențe.

Ministrul Costache a fost întrebat de presă ce se întâmplă cu celelalte costuri pentru tratarea acelei urgențe într-un spital privat, adică acele sume care nu sunt acoperite de Acțiunile Prioritare.

Forma finală a Ordonanței lui Victor Costache, așa cum a fost trimisă la Secretariatul General al Guvernului

Victor Costache a răspuns, de nu mai puțin de trei ori, că vor intra în contract pe Acțiuni Prioritare numai spitalele private care își asumă să acopere acea diferență din fonduri proprii.

Presa a insistat întrebând dacă vor avea acces doar spitalele privte care își asumă pierderi. Ministrul Sănătății a răspuns „Da, doar cei care își asumă această pierdere. Și veți vedea că vor fi destui care vor vrea asta”.

Forma finală a ordonanței de Urgență arată însă că acea diferență de bani va fi suportată chiar de Ministerul condus de Victor Costache.

„Cheltuielile (…) care nu pot fi acoperite din sumele obținute pe baza contractelor încheiate de spitalele private cu casele de asigurări (…) vor fi decontate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății”.

Această formă a ordonanței nu a fost în transparență decizională și nu a fost discutată public niciun moment.

Mai mult, dacă în conferința de presă ministrul Costache vorbea despre accesul la Acțiunile Prioritare, formularea finală este vagă și poate avea ca urmări accesul la orice finanțare pentru cazurile critice de urgență.

5 COMMENTS

 1. Pai, cel putin Legea nr. 500/2002 se incalca grav.
  O vad ca pe o deturnare de fonduri publice, in bugete private….
  Cel mai mare tun in detrimentul sanatatii romanilor.
  SMURD ul va sta in parcare din lipsa de fonduri ?
  Vom plati 😮 “coplata” abuziva pentru o salvare privata ?
  Ar fi trebuit ca aceasta prevedere sa se fi discutat in CSAT.

 2. Poi traim in vesnica minciuna comunista de la ati mintit poporul cu televizorul la ati mintit pacientul cu gratis tratamentul.Oare ce zice mamitica lui acum, il trage si de urechi?

 3. 1. De ce nu sunt toti acesti corupti din Guv.Orban saltati deja de “justitia independenta”?!

  2. De asemenea, poate ii insoteste si d-l presedinte:
  cine, pe cand ocupa o functie publica, a primit de la o Banca chiria anticipat pe 10 ani — daca nici asta nu e mita, atunci ce este, d-le Johannis?!

  3.
  https://www.youtube.com/watch?v=Gd3PJ6rYsA4
  Curtea de Apel Pitesti: Presedintele Iohannis – In proces cu doi batrani
  46,273 views•Sep 29, 2016

  4. Sunt atat de siguri de ei, johannistii, se simt inexpugnabili: nu conteaza ce se voteaza, conteaza ce se scoate din tableta. Vedeti si caucusul din 3 Feb. al Partidului Democrat (SUA), unde s-a incercat din nou masluirea rezultatului alegerilor primare cu un “soft” pro-Biden si anti-Sanders.

 4. Sincer nu inteleg de ce apare imaginea lui Radu Tudor, jurnalist al A3 , taman aici unde este un articol publicat de Europa Libera? Sa intelegem ca v-a devenit coleg ? Ar fi cumplit, tradare s-ar numi si v-ati pierde credibilitatea ! Sau poate ati virat din acel post de radio impartial si corect, apreciat si iubit de multi ascultatori si cititori, spre stanga , devenind sustinatorii psd-ului ??? NU POT SA CRED !!!!

Leave a Reply