Armata germană încă trimite documente prin fax și nu se poate conecta pe unde radio cu aliați din NATO, scrie cotidianul britanic Financial Times.
Sistemele de comunicații ale forțelor armate germane sunt în stare jalnică și au nevoie de investiții „mamut”, spune comisarul care supraveghează Bundeswehr.
Iată câteva realităţi :
- Radiouri care nu pot comunica cu aliații din NATO
- Dosare medicale numai pe hârtie care trebuie trimise prin poștă
- Documente militare trimise prin fax, mai degrabă decât prin e-mail securizat
Sistemele digitale și de comunicații ale forțelor armate germane sunt într-o stare jalnică, a avertizat marți Eva Högl, comisarul responsabil cu supravegherea Bundeswehr.
Comentariile ei vin la o săptămână după ce un scandal rusesc de interceptări telefonice i-a stânjenit pe liderii militari și a cufundat guvernul lui Olaf Scholz în noi tulburări politice.
„Acest lucru trebuie schimbat urgent . . . și trebuie făcut rapid”, a spus Högl, un oficial independent numit de parlamentul german, când și-a prezentat raportul anual.
„De ce suntem acolo unde suntem? Pentru că nu s-au făcut suficiente investiții în trecut . . . acum ne dăm seama de gravitatea acestui lucru.”
Högl a avertizat despre o provocare „mamut” de investiții cu care se confruntă armata germană la doi ani după promisiunea lui Scholz pentru un punct de cotitură major în politica de securitate germană, după invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în 2022.
„Bundeswehr se află sub o presiune enormă”, a spus Högl, dezvăluind o listă de probleme cauzate de ani de investiții insuficiente, de la cazărmi „deformate” și „dărăpănate” până la un deficit potențial dezastruos de personal.
Problemele digitale cu care se confruntă armata, detaliate în raportul de 175 de pagini, au fost deosebit de flagrante:
- cazărmi și facilități de antrenament care nu au WiFi, iar în unele care au, soldații trebuie să plătească pentru utilizarea acestuia
- la un exercițiu NATO de anul trecut, trupele foloseau radiouri necriptate din anii 1980 care nu puteau comunica cu aliații
- Fișele medicale sunt încă păstrate în întregime pe hârtie – ridicând întrebarea cât de repede s-ar putea aștepta medicii care tratează trupele grav rănite pe câmpul de luptă să le primească într-un război adevărat
Anul acesta, Germania și-a atins ținta NATO de a cheltui 2% pentru apărare pentru prima dată de la sfârșitul Războiului Rece, datorită unui fond special uriaș de 100 de miliarde de euro creat de guvernul lui Scholz pentru a pompa fondurile necesare de urgență în reforma militară.
Rezultatele cheltuielilor suplimentare încep să se simtă acum – deși s-a alocat mult proiectelor de achiziții pe termen lung.
Având în vedere că fondul urmează să fie epuizat până în 2027, experții militari se întreabă din ce în ce mai mult ce va urma – și indică deficite uriașe de capacități care încă există în forțele armate germane.
„Obținerea Bundeswehr-ului pe deplin operațională . . . va continua să coste o mulțime de bani”, a spus Högl. „Bundeswehr are încă prea puțin din toate: lipsesc muniții, piese de schimb, radiouri, tancuri, nave și avioane.”
Comisarul a vizitat anul trecut 90 de baze militare diferite în Germania și în străinătate și a primit declarații și dovezi de la puțin sub 4.000 de militari.
Pe lângă problemele digitale și de comunicații, comisarul a citat recrutarea și infrastructura drept două cele mai mari provocări pentru Bundeswehr.
„În ceea ce privește personalul, nu am nicio veste bună și nicio veste bună”, a raportat ea, subliniind faptul că forțele armate ale Germaniei s-au micșorat efectiv anul trecut, în loc să crească așa cum este nevoie urgent.
La sfârșitul anului 2023, Bundeswehr avea 181.000 de militari ăn schemă, dar 20.000 de posturi unt neocupate, a spus Högl, citată de Financial Times.