Întrebat de jurnaliști în conferința de presă de la Sibiu cât de mult este afectată imaginea PNL, fiind și an electoral, de această problemă a familiei Iohannis, Vasile Blaga a răspuns: “Trenul își are drumul lui. Am mai fost întrebat de fel de fel de lucruri. (…) Un partid serios își face analizele, așa cum face și organizația noastră de aici de la Sibiu, (…) bazându-se pe oamenii noștri, pe programul nostru, pe oameni care au mesajele clare către cetățeni, programe clare către cetățeni și îndeplinesc condițiile de profesionalism și integritate, în rest nu avem ce comenta.”
Blaga a adăugat că acest caz al casei președintelui Iohannis de la Sibiu, aflat încă în instanță, trebuie lămurit doar de justiție.
“Eu știu că este un caz aflat încă în instanță. Nu m-ați auzit nici pe mine, nici pe doamna Gorghiu, pronunțându-ne în nicio situație în care un caz este în fața unei instanțe. Am fost întrebat același lucru, ieri și alaltăieri la o emisiune, vizavi de domnul Dragnea și am spus același lucru: pe mine nu mă interesează despre care cetățean al României este vorba, ce funcție are, dacă o are sau nu o are, legea este una pentru toți. Din acest punct de vedere, oricine are dreptul, pe de o parte să se apere, utilizând toate mijloacele legale, din acest punct de vedere nu avem ce comenta”, a precizat Vasile Blaga, care se află vineri la Sibiu, alături de Alina Gorghiu, pentru lansarea candidațiilor organizației județene a PNL.
Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Sibiu a primit cererea de radiere a dreptului de proprietate al familiei Iohannis asupra casei pierdute în instanță anul trecut, au precizat joi, pentru AGERPRES, surse oficiale.
“Astăzi la amiază (joi — n.r.) am primit actele oficiale pe care le-au trimis ei (Administrația Finanțelor Publice Sibiu — n.r.). Actele au fost înregistrate la Cadastru Sibiu, până în 18 aprilie au termen, probabil că se vor face contestații și după contestații vor merge la registratorul șef și pe urmă în justiție”, au precizat surse din OCPI Sibiu.
În luna noiembrie a anului trecut, Curtea de Apel Brașov a respins recursul declarat de Klaus și Carmen Iohannis și a menținut decizia Tribunalului Brașov din mai 2014, prin care a fost anulat un contract de vânzare-cumpărare a unui imobil din Sibiu.
Potrivit deciziei de miercuri a ÎCCJ, contestația în anulare formulată de familia Iohannis împotriva hotărârii instanței, din noiembrie 2015, prin care cei doi soți au pierdut un imobil aflat în centrul Sibiului, se va judeca la Curtea de Apel Pitești.
Instanța supremă a admis o cerere depusă de familia Iohannis, prin care s-a solicitat strămutarea procesului de la Curtea de Apel Brașov la o altă curte de apel din țară, decizia fiind definitivă.
Presa locală a relatat faptul că imobilul în cauză a făcut parte din averea soților Maria și Eliseu Ghenea, iar după decesul acestora averea a trecut în anii ’70 în proprietatea unei surori a lui Eliseu Ghenea, care însă a decedat fără a avea copii.
Casa de pe strada Nicolae Bălcescu din Sibiu, nr. 29, a trecut în proprietatea statului român, iar în anul 1997 imobilul a fost cumpărat de chiriași. În anul 1999, contractele prin care chiriașii au cumpărat casa au fost anulate în instanță, la cererea fiului lui Nicolae Baștea, acesta din urmă fiind nepot al soților Ghenea. Casa ajunge apoi în proprietatea familiei Iohannis, care a cumpărat partea urmașilor lui Nicolae Baștea. Foștii chiriași au deschis procese în instanțe, pentru anularea contractelor prin care familia Iohannis a intrat în posesia imobilului din Sibiu, contestând calitatea de urmaș de drept a lui Nicolae Baștea.