UDMR a strânit diverse reacții, majoritatea de revoltă, printr-un mesaj amplasat pe panouri electorale în Oradea și Cluj-Napoca. Kovács Péter, președintele executiv al UDMR, vine cu o serie de precizări, într-un punct de vedere remis redacției stiripesurse.ro.
„Presa bucureșteană a explodat, zeci de analiști, lideri de opinie și mii de anonimi pe rețelele de socializare s-au întrecut în comentarii – unele foarte dure – criticând vehement ceea ce, pentru noi, de 26 de ani este mai mult decât evident: prioritatea UDMR este Transilvania! Au ajuns la această concluzie după ce pe unul din panourile noastre a apărut următorul mesaj: „Salvăm Clujul de București! Taxele noastre să îmbogățească Ardealul. Nu Capitala”.
Am amplasat 8 tipuri de panouri în toate județele din Transilvania. Pe unul dintre acestea mesajul este că ne dorim o Transilvanie în care autostrada este construită din asfalt, nu pe hârtie. Oare de ce nu a deranjat pe nimeni la București faptul că, în 98 de ani, România nu a fost în stare să își conecteze Capitala la rețeaua de autostrăzi din Europa? Un alt mesaj se referă la faptul că drumul cu trenul din Brașov la Oradea durează 9 ore. De ce nu deranjează pe nimeni că, în tot acest timp, se poate ajunge din orice capitală europeană, cu avionul, la New York? Avem și un alt panou în al cărui mesaj subliniem că vom construi o Transilvanie în care agricultorii sunt subvenționați, nu subvenționează ei din propriul buzunar. Când vom vedea că televiziunile comentează indignate în emisiunile prime-time faptul că micii fermieri sunt în pragul falimentului pentru că întârzie subvențiile de la stat? Eu vreau să trăiesc într-o Transilvanie în care Clujul este și Kolozsvár și Klausenburg. Câte editoriale scrise de jurnaliști români au apărut în care aceștia ar menționa măcar faptul că, în această țară, legile privind bilingvismul se aplică selectiv?”, afirmă Kovács Péter.
Liderul UDMR susține că, atunci când se cere ca taxele ardelenilor să nu îmbogățească Capitala, se referă la descentralizare și aplicarea principiului subsidiarității. „Cerem ceea ce am vrut dintotdeauna: să avem un stat descentralizat, să avem încredere în administrațiile locale și județene, să alocăm acestora cât mai multe atribuții și resursele necesare pentru gestionarea acestora. Cu excepția a două domenii: relațiile externe și apărarea națională, în rest nu are nici un sens să centralizăm la București. Credem că ceea ce este bine pentru Transilvania, este bine și pentru toată România. Ce este benefic pentru regiunile istorice, este bine și pentru România”, mai afirmă Kovács Péter.
„Din când în când răbufnesc atacurile naționaliste, lozincile anti-UDMR și suntem considerați sursa tuturor răutăților din această țară. La fel se întâmplă și acum. În astfel de momente, cu toții ”uită” că, la inițiativa UDMR, a fost redus TVA-ul pentru plata apei potabile, ori că datorită UDMR, cuantumul îndemnizației de creștere a copilului nu poate fi mai mic decât salariul minim pe economie. UDMR a demarat programul de locuințe pentru tineri (ANL). Sau că noi am pus bazele programelor ”Rabla” și ”Casa Verde”. Datorită inițiativei UDMR putem dona 2 la sută din impozitul pe venit către ONG-uri. Și multe alte rezultate care sunt în beneficiul atât al maghiarilor, cât și al românilor, al Transilvaniei și României. Aceasta este munca Uniunii.
Dorim să construim o Transilvanie în care este bine să trăiești, unde familiile noastre se simt în siguranță, unde nu sunt puse în pericol drepturile și bunurile comunităților locale. Planul nostru de dezvoltare, proiectele noastre vizează bunăstarea Transilvaniei, viitorul acestei regiuni și a întregii țări. Afirmăm, cu toată răspunderea, că un proiect bun pentru Transilvania este bun și pentru România.
În urmă cu câțiva ani, Markó Béla, la vremea aceea președintele UDMR, spunea că: „Este important să fim prezenți la București până când nu va mai fi necesară prezența noastră acolo”.
Aceasta este, de fapt, și ideea, esența obiectivelor noastre: să consolidăm regiunile, administrațiile locale și județene, comunitățile locale, nu Capitala. Dar, constatând aceste ieșiri și isterii din partea unei părţi a opiniei publice românești, din păcate, se pare, că încă multă vreme de acum încolo va trebui să fim prezenți la București”, mai precizează președintele executiv al UDMR, în opinia trimisă redacției stiripesurse.ro.