Acesta este rapsunsul institutional si aliat (cum e si firesc) la cea de-a 20 amenintare militara directa asupra Romaniei lansata de Vladimir Putin. Am obosit sa tot reiau mesajul oficial al Romaniei si al NATO conform caruia Scutul antiracheta de la Deveselu este 100% defensiv, nu are nici un fel de legatura cu vreo arma nucleara si n-a fost conceput niciodata pentru vreun fel de atac.
Retorica lui Putin e pentru prostii care se lasa manipulati. Rusi si pro-rusi.
Este in limba romana, ca sa inteleaga toti liderii politici de la Bucuresti care au nevoie de traduceri sau se fac ca nu inteleg/aud cand ne ameninta Rusia…
Din anul 2004, cand Romania a aderat la NATO, Rusia a lansat zeci de mesaje agresive la adresa tarii noastre. Amenintarile recente lansate de Vladimir Putin se bazeaza pe manipularea grosolana privind Scutul antiracheta de la Deveselu. Acest scut NATO este 100% defensiv, protejeaza populatiile si teritoriile NATO de orice atac si este conceput doar pentru misiuni de aparare. Rusia si Putin lanseaza de 15 ani minciuni si diversiuni despre Romania si NATO, in speranta starnirii unor sentimente periculoase, anti-occidentale in randul celor cu o cultura politica precara.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) consideră că este ‘complet irelevantă’ invocarea componentei scutului antirachetă de la Deveselu în actualul context legat de acordul privind armele nucleare cu rază medie de acţiune (INF), întrucât sistemul de la Deveselu nu face obiectul acestuia.
‘MAE apreciază încă o dată că retorica agresivă este una nejustificată şi contraproductivă. În plus, poziţia MAE cu privire la sistemul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice (NATO BMD), din care facilitatea de la Deveselu este parte integrantă, nu s-a modificat’, arată un comunicat al Ministerului român de Externe.
Totodată, ministerul aminteşte că a precizat ‘în nenumărate rânduri că întreg conceptul scutului antirachetă al NATO are un caracter pur defensiv şi reprezintă o acţiune proporţională cu ameninţările actuale, care respectă toate angajamentele internaţionale’.
‘Federaţia Rusă a primit toate asigurările şi explicaţiile necesare atât din partea României, cât şi din partea NATO în acest sens’, evidenţiază MAE.
Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat, miercuri, că ‘principala problemă este ce vor face Statele Unite în cazul retragerii din Tratatul INF’. ‘Dacă amplasează rachete în Europa, evident că va trebui să răspundem simetric’, a spus liderul de la Kremlin.
Ţările europene care acceptă amplasarea pe teritoriul lor de rachete strategice americane ‘vor trebui să înţeleagă că se găsesc pe un teritoriu sub ameninţarea unei eventuale riposte’, a insistat preşedintele rus, adăugând că speră să abordeze subiectul cu preşedintele Donald Trump cu ocazia întâlniri lor de la Paris din 11 noiembrie.
Preşedintele american Donald Trump a anunţat sâmbătă intenţia SUA de a se retrage din Tratatul INF, acuzând Rusia de încălcarea repetată, în decurs de mai mulţi ani, a prevederilor documentului.