Monday, December 23, 2024
-0.7 C
Bucharest

Razboiul romano-roman. Primaria Bucuresti vs Ministerul Dezvoltarii pentru Arena Nationala

Primarul interimar al Capitalei, Răzvan Sava, a anunţat că în cazul în care nu va fi luată în considerare expertiza realizată la un laborator din Italia, privind materialul din care este realizat acoperişul Arenei Naţionale, va discuta cu constructorul Max Boegl în vederea schimbării membranei acoperişului.

‘Dacă expertiza făcută la laboratorul din Italia nu este luată în seamă, voi discuta cu constructorul Max Boegl şi în cel mai scurt timp posibil voi schimba membrana acoperişului (folia care înveleşte acoperişul) pentru a putea lua autorizaţia de securitate la incendiu şi pentru a putea redeschide Arena Naţională’, a scris Răzvan Sava, pe facebook.

El a adăugat că Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prin comunicatul emis duminică, confirmă că materialul din care este făcut acoperişul Arenei Naţionale este din clasă C. Primarul adaugă că în aceste condiţii IGSU nu poate elibera autorizaţia de securitate la incendiu, deoarece materialul, în caz de incendiu, se transformă în ‘picături de foc’.

‘În data de 18 februarie ne-am întâlnit la Minister împreună cu domnul ministru Tobă şi reprezentanţii IGSU – trec peste faptul că nu ne-aţi comunicat atunci eliberarea agrementului făcut în baza expertizei din România – dar văd că nu doriţi să luaţi în calcul expertiza făcută în Italia, la un laborator acreditat UE, care atestă faptul că materialul este de clasă B, ceea ce ar permite practic ca Arena Naţională să poată lua aprobarea necesară. Această expertiză a fost depusă la Ministerul pe care îl conduceţi în data de 19 februarie’, a scris Răzvan Sava.

El a mai precizat că PMB aşteaptă agrementul necesar în baza ultimei expertize depuse, până pe data de 14 martie.

‘Dacă această expertiză nu este luată în seamă, dacă punctul de vedere al experţilor italieni nu este bun, iar Consiliul Tehnic Permanent pentru Construcţii din subordinea MDRAT decide că doar expertiza institului român este cea care poate fi luată în considerare, atunci nu avem altă soluţie decât să schimbăm actuala membrană a acoperişului pentru a redeschide stadionul’, a menţionat Sava.

El a adăugat că luarea unor măsuri compensatorii şi prezenţa unui număr sporit de forţe de ordine la stadion nu rezolvă situaţia de fond: lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu.

‘În aceste condiţii, când dumneavoastră ne spuneţi că membrana acoperişului este de clasă C, nu înţeleg de ce aţi făcut aceste presiuni pentru a redeschide stadionul. Nu înţeleg de ce mă acuzaţi că mă transform în statuie de legalitate.
În acest moment, legea din România îmi interzice practic să deschid Stadionul. Obligaţia mea este să nu pun în pericol cetăţenii, bunurile şi mediul’, a scris edilul.

Primarul general interimar al Capitalei, Răzvan Sava, i-a solicitat, vineri, vicepremierului Vasile Dîncu accelerarea procedurilor în urma cărora Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice să elibereze agrementul privind materialul din care este realizat acoperişul de la Arena Naţională.

‘S-au făcut nişte teste în România, din care a rezultat că acel material este clasificat clasa C, adică arde ca hârtia. Producătorul materialului respectiv a făcut nişte teste într-un laborator în Italia – un laborator acreditat şi notificat la Bruxelles – a venit cu rezultatul testelor pe acel material. A rezultat că el se clasifică în clasa B. Acest material a fost depus la Ministerul Dezvoltării pentru obţinerea agrementului, pe data de 24 februarie 2016. Aşteptăm de la Ministerul Dezvoltării să îl analizeze şi în funcţie de decizia pe care o va lua, să vedem: avem agrement sau nu’, a spus edilul, joi.

În replică, vicepremierul Vasile Dîncu a declarat vineri, la Zalău, că există toate condiţiile pentru ca meciul de fotbal România-Spania să se joace la Bucureşti, pe Arena Naţională, existând numai problema acceptului Primăriei.

Două zile mai târziu, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP)  a afirmat, într-un comunicat, că primarul general interimar al Capitalei, Răzvan Sava, a dezinformat opinia publică cu privire la subiectul funcţionării Arenei Naţionale, deoarece documentaţia pentru modificarea agrementului tehnic, emis încă din 16 februarie, a fost depusă abia pe 4 martie.

MDRAP a menţionat că deşi în urma testelor efectuate, copertina tip Duraskin a obţinut clasa C de certificare, prin expertiza întocmită în 2014 de expertul inginer tehnic Dan Dumitrescu s-a concluzionat că arderea membranei nu afectează structura metalică de susţinere, ‘că încadrarea în clasa C este acceptabilă şi, în această situaţie, prezintă siguranţă pentru utilizatori’.

Ministerul a mai precizat că abia pe 4 martie asocierea JV Max BOGL – Astaldi a solicitat Institutului de Cercetări pentru Echipamente şi Tehnologii în Construcţii – ICECON S.A. Bucureşti modificarea agrementului tehnic, iar această solicitare va fi analizată pe 14 martie în Comisia de avizare.

Hot this week

Pădurile României, salvate şi regenerate cu fonduri europene

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a atras în...

Biden îi dă lui Trump o economie americană pe creştere

Economia americană a înregistrat o creştere solidă în perioada...

Marina SUA îl medaliază pe TOP GUN Tom Cruise

Marina SUA i-a acordat actorului Tom Cruise cea mai...

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare în 4 ani

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare începând din 2020...

Topics

Pădurile României, salvate şi regenerate cu fonduri europene

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a atras în...

Biden îi dă lui Trump o economie americană pe creştere

Economia americană a înregistrat o creştere solidă în perioada...

Marina SUA îl medaliază pe TOP GUN Tom Cruise

Marina SUA i-a acordat actorului Tom Cruise cea mai...

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare în 4 ani

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare începând din 2020...

Putin, ursul bipolar. Zice că nu are condiţii să oprească războiul, apoi enumeră condiţii

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi, la conferinţa...

Cum recunoști o urgență cardiovasculară și ce trebuie să faci

Cum recunoști o urgență cardiovasculară și ce trebuie să...

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img