Primarul interimar al Capitalei, Răzvan Sava, a anunţat că în cazul în care nu va fi luată în considerare expertiza realizată la un laborator din Italia, privind materialul din care este realizat acoperişul Arenei Naţionale, va discuta cu constructorul Max Boegl în vederea schimbării membranei acoperişului.

‘Dacă expertiza făcută la laboratorul din Italia nu este luată în seamă, voi discuta cu constructorul Max Boegl şi în cel mai scurt timp posibil voi schimba membrana acoperişului (folia care înveleşte acoperişul) pentru a putea lua autorizaţia de securitate la incendiu şi pentru a putea redeschide Arena Naţională’, a scris Răzvan Sava, pe facebook.

El a adăugat că Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prin comunicatul emis duminică, confirmă că materialul din care este făcut acoperişul Arenei Naţionale este din clasă C. Primarul adaugă că în aceste condiţii IGSU nu poate elibera autorizaţia de securitate la incendiu, deoarece materialul, în caz de incendiu, se transformă în ‘picături de foc’.

‘În data de 18 februarie ne-am întâlnit la Minister împreună cu domnul ministru Tobă şi reprezentanţii IGSU – trec peste faptul că nu ne-aţi comunicat atunci eliberarea agrementului făcut în baza expertizei din România – dar văd că nu doriţi să luaţi în calcul expertiza făcută în Italia, la un laborator acreditat UE, care atestă faptul că materialul este de clasă B, ceea ce ar permite practic ca Arena Naţională să poată lua aprobarea necesară. Această expertiză a fost depusă la Ministerul pe care îl conduceţi în data de 19 februarie’, a scris Răzvan Sava.

El a mai precizat că PMB aşteaptă agrementul necesar în baza ultimei expertize depuse, până pe data de 14 martie.

‘Dacă această expertiză nu este luată în seamă, dacă punctul de vedere al experţilor italieni nu este bun, iar Consiliul Tehnic Permanent pentru Construcţii din subordinea MDRAT decide că doar expertiza institului român este cea care poate fi luată în considerare, atunci nu avem altă soluţie decât să schimbăm actuala membrană a acoperişului pentru a redeschide stadionul’, a menţionat Sava.

El a adăugat că luarea unor măsuri compensatorii şi prezenţa unui număr sporit de forţe de ordine la stadion nu rezolvă situaţia de fond: lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu.

‘În aceste condiţii, când dumneavoastră ne spuneţi că membrana acoperişului este de clasă C, nu înţeleg de ce aţi făcut aceste presiuni pentru a redeschide stadionul. Nu înţeleg de ce mă acuzaţi că mă transform în statuie de legalitate.
În acest moment, legea din România îmi interzice practic să deschid Stadionul. Obligaţia mea este să nu pun în pericol cetăţenii, bunurile şi mediul’, a scris edilul.

Primarul general interimar al Capitalei, Răzvan Sava, i-a solicitat, vineri, vicepremierului Vasile Dîncu accelerarea procedurilor în urma cărora Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice să elibereze agrementul privind materialul din care este realizat acoperişul de la Arena Naţională.

‘S-au făcut nişte teste în România, din care a rezultat că acel material este clasificat clasa C, adică arde ca hârtia. Producătorul materialului respectiv a făcut nişte teste într-un laborator în Italia – un laborator acreditat şi notificat la Bruxelles – a venit cu rezultatul testelor pe acel material. A rezultat că el se clasifică în clasa B. Acest material a fost depus la Ministerul Dezvoltării pentru obţinerea agrementului, pe data de 24 februarie 2016. Aşteptăm de la Ministerul Dezvoltării să îl analizeze şi în funcţie de decizia pe care o va lua, să vedem: avem agrement sau nu’, a spus edilul, joi.

În replică, vicepremierul Vasile Dîncu a declarat vineri, la Zalău, că există toate condiţiile pentru ca meciul de fotbal România-Spania să se joace la Bucureşti, pe Arena Naţională, existând numai problema acceptului Primăriei.

Două zile mai târziu, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP)  a afirmat, într-un comunicat, că primarul general interimar al Capitalei, Răzvan Sava, a dezinformat opinia publică cu privire la subiectul funcţionării Arenei Naţionale, deoarece documentaţia pentru modificarea agrementului tehnic, emis încă din 16 februarie, a fost depusă abia pe 4 martie.

MDRAP a menţionat că deşi în urma testelor efectuate, copertina tip Duraskin a obţinut clasa C de certificare, prin expertiza întocmită în 2014 de expertul inginer tehnic Dan Dumitrescu s-a concluzionat că arderea membranei nu afectează structura metalică de susţinere, ‘că încadrarea în clasa C este acceptabilă şi, în această situaţie, prezintă siguranţă pentru utilizatori’.

Ministerul a mai precizat că abia pe 4 martie asocierea JV Max BOGL – Astaldi a solicitat Institutului de Cercetări pentru Echipamente şi Tehnologii în Construcţii – ICECON S.A. Bucureşti modificarea agrementului tehnic, iar această solicitare va fi analizată pe 14 martie în Comisia de avizare.

5 COMMENTS

 1. E conflict între generaţii: avansaţii împotriva tineretului şi invers. Ceea ce se întîmplă cu Arena e oglinda a tot ce se întimplă în ţară şi totodată, e imaginea politicului în complicitate cu afaceriştii de carton fără a ţine cont de popor! Se vede clar: poporul nu are nicio legătură cu mizeriile dintre ei dar bagă poporul la mijloc cînd e ceva grav şi cînd e vorba de interesele politice proprii:
  – poporul vrea!
  – sondajele ne spun!
  Care popor?
  Care sondaje?
  🙂 🙂 alea plătite şi mincinoase?
  Cîtă manipulare prin scriituri şi înscrisuri!!!
  PS. nea ăla care a fost la apărare şi prezent în platou, poate fi luat ca exemplu dublu standard la vorbiri prin vorbe, chiar şi cu precipitaţii. poate să părăsească scaunul şi funcţia ocupate cu brio, nimeni nu-l va regreta! 🙂 🙂 🙂 Oricum e prezent pe micile ecrane mai ceva ca pipiţele.

 2. E un bun vorbitor de vorbe dar pare necredibil Cioloş.
  Din cîte a spus Cioloş, cam se continuă ”spălatul rufelor pe stradă şi nu în familie”, continuă vorbele proaste despre România, începute de susţinătorii lui prin mass-media internaţională.
  🙂 🙂 Moare Macovei şi băsău cu eliminarea MCV-uli!
  Mă tem de altceva şi anume: înţelegeri avantajoase pentru străinătate şi în dezavantajul României(nu că am mai avea de ales)! Totuşi, mie nu-mi sună ceva bun din interviul acestui Cioloş(e ceva putred şi ascuns bine), cît despre emigranţi, e adevărat că au fost de cînd lumea şi pămîntul distrugînd totul în jur pe unde au trecut, motivul acestor distrugeri nu l-a spus verbal sau în scris nimeni şi nu-l va spune nimeni!
  Prefer să-l scriu eu chiar de-mi voi lua şuturi:
  M_A_R_E___A_T_E_N_Ţ_I_E !!!
  GUVERNELE CARE I-AU ACCEPTAT, NU LE-AU PUS LA DISPOZIŢIE CEEA CE LI S-A PROMIS ŞI PENTRU A ATRAGE ATENŢIA AU FOLOSIT ALTE METODE PENTRU APOSTROFARE: DISTRUGERI PRIN ORICE METODĂ, FIE ŞI PRIN FOC,PRIN VIOLENŢĂ ŞI VIOLURI, ŞI NU ÎN ULTIMUL RÎND UCIDERI PENTRU A SUPRAVEŢUI!
  În Germania şi Franţa astea au fost metodele!
  Ne-aţi invitat, ne-aţi promis şi ne omorîţi cu zile, că nu vă ţineţi de promisiuni? ”luaţi d’aici pînă vă treziţi”!
  Aviz amatorilor din oricare guvern:
  – V-AŢI ASUMAT O RĂSPUNDERE, SUNTEŢI OBLIGAŢI PÎNĂ LA FINAL!
  Nu contează propriul popor, ci REFUGIAŢII-EMIGRANŢII !
  – ESTE DEVIZA TUTUROR, DIN ORICE ŢARĂ ŞI EMIGRANŢII ORICARE AR FI, SUNT 100% PAROLIŞTI !
  REZISTĂ ÎN CELE MAI CUMPLITE VREMURI !

 3. stadionul: dupa proiect german
  constructor: firma germana
  banii: romanesti (dublu de cit a costat Commerzbank Arena, identica la proiect)
  expertiza: in Italia – ups!

  cum dracu de fix in Italia s-a facut expertiza? Si de ce, si cum? Or fi mai destepti ca nemtii, ca romanii? sau poate acolo mai merge sa rogi un Frate, mai merge cu niste interese (ginta latina, de!), poate si cu niste valize…

Leave a Reply