Tragediile de la Piatra Neamț, unde Secția ATI a fost mistuită de flăcări, iar zece pacienți au murit și un medic a fost grav rănit si de la Institutul Matei Bals unde au murit 5 persoane, scoate din nou la iveală problemele cronice ale sistemului medical din România, unde zeci de spitale nu au autorizație de securitate la incendiu, unele funcționând în clădiri vechi și de 100 de ani.

Pompierii și specialiștii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență au descoperit 1.921 de deficiențe legate de apărarea împotriva incendiilor, dintre care 138 au fost remediate în timpul verificărilor în urma controalelor la nivel național demarate după tragedia de la Piatra Neamț în care 10 persoane infectate cu coronavirus internate pe secția de ATI a Spitalului Județean au murit în urma unui incendiu. Rezultatele anchetei s-au soldat doar cu 91 de amenzi, în valoare totală de 448.401 lei, și 1.402 de avertismente, potrivit raportului dat publicității luni de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Din totalul de 1.392 de spitale publice sau private, doar 310 au autorizație de securitate la incendiu, iar alte 52 sunt autorizate parțial. IGSU precizează că pentru 728 din cele verificate, potrivit legii, nu este necesară obținerea autorizației de securitate la incendiu pentru a putea funcționa.

CARE SUNT CELE MAI FRECVENTE NEREGULI IN SPITALE

Nefuncționarea, neasigurarea mentenanței instalațiilor de detecție, semnalizare și avertizare a incendiilor ori neasigurarea echipării construcțiilor cu astfel de sisteme de protecție la incendiu

Funcționarea fără deținerea autorizației de securitate la incendiu

Lipsa dotării, neasigurarea mentenanței ori nefuncționarea instalațiilor de hidranți interiori/exteriori de incendiu

Nedotarea sau neasigurarea verificării mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor (stingătoare de incendiu)

Neverificarea instalațiilor electrice cu personal atestat/autorizat, utilizarea instalațiilor electrice cu defecțiuni sau improvizații ori suprasolicitarea acestora

Marcarea necorespunzătoare a căilor de evacuare sau lipsa instalațiilor de iluminat corespunzătoare, precum și neasigurarea condițiilor de evacuare în cazul producerii situațiilor de urgență

VASLUI
Niciun spital din judeţul Vaslui nu are, la această dată, autorizaţie de securitate la incendiu, conform Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vaslui. Potrivit inspectorului-şef Niculae Tătaru, la spitalele din Vaslui şi Huşi s-au făcut anumite lucrări care nu au respectat cerinţele impuse de ISU, iar unităţile nu au autorizaţie, la Bârlad, unde spitalul a fost desemnat unitate suport COVID-19, au fost făcute lucrări la două corpuri, existând documentaţiile avizate, care urmează să vină spre autorizare.

SIBIU
Cea mai mare secţie ATI cu pacienţi COVID-19 din judeţul Sibiu, cu 12 paturi din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, nu are autorizaţie ISU şi nici nu poate obţine acest document, clădirea fiind mult prea veche, a precizat, pentru Agerpres, conducerea spitalului sibian.
“În momentul de faţă, pentru pavilionul Chirurgical al SCJU Sibiu, unde se regăseşte şi Secţia ATI, nu poate fi obţinută autorizaţia ISU, întrucât clădirea este una veche şi nu corespunde normelor actuale pentru obţinerea autorizaţiei. Pentru a putea obţine autorizarea ISU conform solicitărilor actuale este necesară reabilitarea completă a pavilionului

OLT
Pavilionul central şi pavilionul materno-infantil de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Slatina, precum şi Secţia de pneumoftiziologie de la Scorniceşti funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu, a precizat pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Olt, Alin Băsăşteanu. În pavilionul central al SJU Slatina, funcţionează blocul operator şi secţia ATI, iar la această clădire sunt în derulare lucrări de reabilitare termică, urmând să fie înlocuite diferite instalaţii vechi.

GIURGIU
Nici Spitalul Judeţean de Urgenţă Giurgiu nu are autorizaţie de securitate la incendiu, conducerea unităţii medicale susţinând că modul în care a fost proiectată clădirea nu permite respectarea tuturor circuitelor funcţionale pentru obţinerea autorizaţiei. “În ceea ce priveşte autorizaţia pentru securitate la incendiu, din nefericire, cu toate demersurile făcute de către noi, Spitalul Judeţean de Urgenţă Giurgiu nu are autorizaţie de securitate la incendiu. Proiectată şi construită la începutul anilor 1990, clădirea principală în care îşi desfăşoară activitatea Spitalul Judeţean de Urgenţă Giurgiu a avut destinaţia iniţială de bloc materno – infantil, aceasta fiind modificată ulterior. Modul în care a fost proiectată clădirea nu permite respectarea tuturor circuitelor funcţionale pentru obţinerea autorizaţiei.

ARAD
Nici Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Arad nu are autorizaţie de securitate la incendiu pentru principala clădire, unde funcţionează şi o secţie ATI, invocând faptul că derulează în continuare lucrări de modernizare care au fost avizate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU).

 

1 COMMENT

Leave a Reply