Dupa ani de zile in care ni s-au promis 400 km anual de autostrazi date in folosinta, reapare vrajeala pe hartie. Ni se promit alte sute de km, undeva peste 15 ani, intr-un ritm de melc. Eu cred ca cei din Transporturi (CNADNR) ori sunt impotriva Romaniei, ori au pus la punct reteta mafiota perfecta nedescoperita de procurorii DNA : cum sa faci praf anual 2 miliarde de euro fara sa faci niste km de autostrada sau macar centura Capitalei.
Potrivit Agerpres, varianta actualizată a Master Planului de Transport, realizată în urma dezbaterilor publice, prevede construcţia a 1.300 de kilometri de autostradă, până în 2030, dublu faţă de nivelul stabilit în formula iniţială a strategiei.
După dezbateri a fost propusă construcţia unor sectoare de autostradă care figurau iniţial ca drum expres, respectiv Sibiu-Piteşti, Bacău-Paşcani, Târgu Neamţ-Iaşi-Ungheni şi Târgu Mureş-Târgu Neamţ (ultimul ca autostradă construită în mai multe etape), potrivit Ministerului Transporturilor.
Totodată, în document sunt incluse o nouă centură ocolitoare cu profil de autostradă pentru Bucureşti şi mai multe sectoare de drumuri expres care iniţial făceau parte din reţeaua Trans Regio.
“După dezbaterea publică au fost propuşi 1.301 km de autostradă, cu un plus de 645 km faţă de versiunea iniţială a Master Planului, 1.877 kmde drum expres, 3.147 km de drum Trans Regio şi Euro Trans şi 67 de variante de ocolire de sine stătătoare sau parte a proiectelor de autostradă sau drumuri expres, la care se adaugă centura Bucureştiului la profil de autostradă. Investiţia în sectorul rutier se ridică la 26,48 miliarde euro, din care peste jumătate investiţie în autostrăzi”, arată Ministerul Transporturilor.
AFIRMATIILE LUI IOAN RUS
“În infrastructura rutieră este ceea ce vedeţi – insolvenţe, falimente, corupţie. (…)
Suntem într-un proces de restructurare şi de reevaluare a unora dintre tipurile de atitudini pe care le-am avut faţă de ceea ce am avut de făcut. Vom reevalua foarte solid şi CNADNR. O companie care ar trebui să fie un jucător mare în piaţa construcţiilor este mai degrabă un intermediar între bugetul statului şi diversele companii private, care lucrează în sistemul de drumuri naţionale, drumuri expres şi autostrăzi”, a spus ministrul Transporturilor Ioan Rus, răspunzând unei întrebări privind poziţia FMI referitoare la gestionarea investiţiilor şi calitatea infrastructurii din România, citat de Mediafax.