Cea mai veche reprezentare a lui Iisus de pe teritoriul Israelului, datând de aproximativ 1.500 de ani, a fost descoperită întâmplător de un istoric al artei care căuta să se adăpostească de soare între ruinele oraşului antic Shivta, din deşertul Negev, informează marţi Live Science preluata de Agerpres.
Emma Maayan-Fanar, istoric al artei la Universitatea din Haifa, studia crucifixuri şi alte motive artistice paleocreştine printre ruinele caselor şi bisericilor din oraşul Shivta, în luna februarie 2017, când a simţit nevoia să se adăpostească la umbră sub un fragment de tavan antic rămas încă intact deasupra baptisteriului celei mai nordice biserici din oraşul în ruine. În timpul acestei pauze ea a observat nişte ochi care o privesc dinspre fragmentul de tavan şi a remarcat urmele abia perceptibile ale unui portret ce-l reprezintă pe Iisus în momentul botezului său în râul Iordan.
‘Toată lumea a descris această descoperire ca pe un miracol. Şi chiar aşa a fost, preţ de un moment’, a declarat ea pentru Live Science.
Surprinsă de descoperire, Maayan-Fanar şi-a chemat soţul, Dror Maayan, fotograful echipei de oameni de ştiinţă israelieni care lucrau pe situl Shivta, pentru a fotografia descoperirea. Rezultatele analizei ce a urmat descoperirii din 2017 au fost publicate recent în revista Antiquity.
Pictura, puternic deteriorată de timp, ar putea fi cea mai veche reprezentare a lui Iisus descoperită până în prezent pe teritoriul Israelului şi una dintre foarte puţinele reprezentări din acea epocă în care se văd încă detalii ale feţei Mântuitorului.
Vestigiile creştine din oraşul antic Shivta datează din secolele IV – VI.
O altă pictură descoperită în urmă cu mai mulţi ani tot la Shivta, în cea mai sudică dintre cele trei biserici în ruină, îl prezintă pe Iisus în momentul schimbării la faţă – un alt eveniment cheie pentru creştinism ce este descris în Evanghelii, texte ce au fost scrise, cel mai probabil, în secolul I. Şi această reprezentare este puternic deteriorată, rămânând vizibile doar conturul chipului lui Iisus şi o singură sprânceană.
Însă în cazul picturii de pe tavanul baptisteriului nordic s-a păstrat aproape integral chipul Mântuitorului. Acesta este prezentat ca un tânăr cu părul scurt şi cârlionţat.
Reprezentările iconografice ale lui Iisus cu părul scurt erau comune zonei de est a Imperiului Bizantin, a explicat Maayan-Fanar, şi în special în Egipt şi în zona Siriei. În cele din urmă, această imagine a fost înlocuită de cea a lui Iisus cu părul lung, de asemenea bizantină ca origine, care a rămas comună pentru reprezentările hristice până în zilele noastre.
De asemenea, potretul îl prezintă pe Iisus foarte tânăr, practic un adolescent, pentru că botezul din râul Iordan simbolizează ‘renaşterea’. În pictură este prezentat şi Sfântul Ioan Botezătorul, cel care l-a botezat pe Iisus.
În studiul asupra acestei descoperiri, Maayan-Fanar şi colegii ei descriu portretul lui Iisus drept cel al unui tânăr ‘cu păr scurt şi cârlionţat, cu faţa prelungă, ochi mari şi un nas alungit’. Acest portret reprezintă o convenţie din secolul VI cu privire la modul în care arăta Mântuitorul şi nu pretinde să-i descrie adevărata înfăţişare, care, de altfel, nu este menţionată nici în Evanghelii.
Ruinele oraşului Shivta se află la aproximativ 40 de kilometri sud-vest de oraşul Beersheba (sudul Israelului). Această regiune este în prezent parc naţional şi face parte din Patrimoniul mondial UNESCO. Acest oraş datează cel puţin din secolul I, iar ulterior, în perioada Imperiului Bizantin, oraşul era un loc de popas pentru pelerinii creştini aflaţi în drum spre mânăstirea Sf. Ecaterina de pe muntele Sinai.
În perioada dominaţiei islamice timpurii, secolele VI – IX , oraşul Shivta a intrat în declin şi a fost în cele din urmă abandonat. Redescoperirea sa a avut loc în secolul XIX, scrie Agerpres.
Mai are importanta pt voi, care tocmai ati renuntat la crestinism!? Acum este clar motivul pt care multe icoane din bisericile si minastirile tarii aveau lacrimi de mir!