Eurodeputatul Ungariei Laszlo Tokes susţine că doar preşedintele României are dreptul de a-i retrage distincţia ‘Steaua României în grad de cavaler’, primită în anul 2009 de la fostul şef al statului Traian Băsescu, pentru meritele sale în Revoluţia din 1989.

Într-un comunicat de presă remis AGERPRES, Laszlo Tokes a făcut o serie de precizări, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a respins definitiv, ca nefondat, joi, recursul împotriva deciziei Curţii de Apel Bucureşti, din iunie 2014, care la rândul ei respinsese ca inadmisibilă solicitarea europarlamentarului de anulare a deciziei Consiliului de Onoare al Ordinului Naţional ‘Steaua României’ prin care i s-a retras distincţia ‘Steaua României în grad de cavaler’.

Europarlamentarul nu este de acord cu informaţiile apărute în presă, conform cărora el a ‘pierdut definitiv’ distincţia ‘Steaua României’.
‘Retragerea distincţie nu este de competenţa nici a forului care a propus această măsură (adică acel Consiliu de Onoare al Ordinului Naţional ‘Steaua României’), şi nici de competenţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, ci este dreptul exclusiv al Preşedintelui Republicii, deci a celui care l-a acordat. Din punct de vedere pur juridic, chiar şi o eventuală, dar nepotrivită decizie prezidenţială de retragere a distincţiei poate fi atacată în contencios, din varii motive. Deci sintagma ‘pierde definitiv’ este cel puţin nepotrivit folosită’, se arată în precizarea transmisă.
   Pe 20 noiembrie 2013, Consiliul de Onoare al Ordinului Naţional ‘Steaua României’ a decis, cu cinci voturi pentru şi o abţinere, retragerea distincţiei acordate europarlamentarului Laszlo Tokes.
   Principalul motiv al retragerii a fost că, în data de 27 iulie 2013, Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universităţii de Vară Balvanyos, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască ‘un sistem de cooperare naţională’, astfel încât să ofere ‘protectorat’ Transilvaniei, ‘aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud’.
   Laszlo Tokes a atacat decizia în instanţă, aducând ca argumente modul defectuos de alegere a membrilor din Consiliul de Onoare, incompatibilitatea unor membri şi încălcarea Legii avocaturii.
   Totodată, el afirma că între membrii Consiliului de Onoare au fost una sau două persoane care au fost şi reclamanţi, ei având astfel dublă calitate, de judecători şi acuzatori.
   Potrivit acestuia, şi Legea avocaturii a fost încălcată, prin nerespectarea dreptului de a fi reprezentat de un avocat, aşa cum Tokes solicitase în repetate rânduri.
   Pe 15 decembrie 2013, Laszlo Tokes a predat Bisericii Reformate din Timişoara medalia ‘Steaua României în grad de cavaler’, spunând că, dacă vreo persoană doreşte să îi ia înapoi distincţia, să meargă la Timişoara.

12 COMMENTS

 1. “Pe 15 decembrie 2013, Laszlo Tokes a predat Bisericii Reformate din Timişoara medalia ‘Steaua României în grad de cavaler’, spunând că, dacă vreo persoană doreşte să îi ia înapoi distincţia, să meargă la Timişoara.” si,ce vrea-o noua Timisoara ,gen `89 !!!

 2. Sa conferi distinctia ,,Steaua Romaniei in grad de cavaler” unui tradator, spune totul ! Pentru Iohannis este un test major.

  • Poate o fi “tradator”, dar nu si penal, ca de altfel nici nu le trece prin minte celor care revendica retragerea decoratiei lui Tokessa-i retraga medalia si lui Adrian Nastase, care ajunsese de 2 ori în spatele gratiilor.
   O dovada a faptului ca, în România, furtul, înselaciunea, santajul sunt considerate si astazi
   ca fiind mai manierate decât lupta dusa pentru propriile drepturi
   de un grup etnic ajuns în situatie minoritara.

 3. Eu bănuiesc ca i-o va lua, odată ca sa se spele (Johannis) de imaginea de “sluga” pe la diferite curți imperiale, in mod nefericit asumată la Hora Unirii, si-a doua: ca sa se mute atenția “nationalistilor” de la incompetenta guvernului “meu”, parașutat de la Bruxelles, la restaurarea de către președintele ales a simbolurilor naționale pierdute pe vremea lui Basescu. Cu MRU in fruntea SIE si fantoma Gojdu care-l însoțeste pas cu pas, cred ca gestul se impune; Basecu, căruia nu i-a pasat niciodată de eticheta de sluga, va lasa lucrurile sa treacă de la sine, daca nu cumva va remarca nuanță de PR a retragerii decorației si va da drumul la comentariile securistice obisnuite. Mult succes!

 4. k/w/johannis lipsit de coloana vertebrala si slugarnic va excuta ce va ordona PPE prieteni buni cu viktor orban”dictatorul ”si mama lui din Germania HERR MERKEL
  Noi romanii NU contam
  Ce justitie ??????
  Ce decizii ICCJ ???????????
  k/w/johannis sunt sigura ca va consulta si postacii de pe facebook si ”pas cu pas” va lua o DECIZIE ???????????

 5. Nu banuiesc nimic, astept fapte celor in drept. Preotul se face vinovat de multe acte reprobabile la adresa Romaniei. Nimic nu mai este de dovedit, faptele vorbesc de la sine.

 6. Vai de steaua lui Iohannis daca nu-i ia steaua lui Tokes.Nu cred ca face asemenea imprudente .Mi-a placut emisiunea din aceasta seara ,frumos si interesant interviu .pe cand investitii americane mai multe la noi in tara?

 7. Eu zic că ar fi bine ca Iohannis să se înțeleagă cu Orban (Viktor) ca Tokes să fie decorat de Statul Ungar simultan cu retragerea decorației de către Statul Român.
  Astfel, Tokes ar rămâne cu stelele intacte și realitatea ar fi repusă în drepturi.
  .
  Văd că Orban, deși scârțâie că țările UE se amestecă în politica internă a Ungariei, nu are nicio greață în a se amesteca în treburile interne ale României. Asta ne arată, dacă mai era nevoie, cât de luminat este micro-dictatorul țării ”vecine și prietene” și cât de mare este micro-penisul său moral și politic.
  .
  Apoi, în zona din care vine Loați Tokes se spune – ”A fi om îi lucru mare”… Se pare că pentru pastorul reformat ”A fi om îi un lucru PREA mare”! La Timișoara a curs sânge românesc pentru ca el – Tokes – să nu fie mutat de securitate prin niște beciuri obscure în care să dispară în ”buna” tradiție a represiunii comuniste.
  Cu plăcere, domnule Tokes!
  Eu sunt gata să merg (din nou) la Timișoara dacă este nevoie. Nu mă tem că aceia care mai trăiesc dintre cei ce au riscat atunci vor începe o revoluție împotriva mea…

Leave a Reply