Ministrul Muncii Rovana Plumb, proaspat presedinte al Consiliului National al PSD, este cel mai cautat ministru al cabinetului Ponta. Milioane de salarii, pensii si ajutoare sociale depind in fiecare luna de actiunea si modul de gandire al ministrului. Iata ce a declarat recent pentru Jurnalul national ministrul Rovana Plumb despre mica revolutie ce o pregateste din 2016 :

Sistemul de salarizare a personalului bugetar va fi schimbat radical pentru a elima anomaliile care îi nedreptăţesc pe cei care s-au ţinut de carte. Pornim de la ideea că nu mai trebuie să existe 111 clase de salarizare deoarece unele dintre ele se întrepătrund şi nu au corelare cu activitatea personalului bugetar. Pentru că am majorat atât de mult salariul minim pe economie în sectorul bugetar, s-a ajuns în situaţia ca din cei 1,186 de milioane de bugetari, 923.000 să aibă salariul net sub 1.450 de lei. Obiectivul nostru este ca legea salarizării să fie gata până la finele anului, astfel încât să intre în vigoare de la începutul anului 2016”, a spus ministrul Muncii. Salariul minim va fi de 1.200 de lei începând in ianuarie 2016 iar salariul maxim va fi cel al preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie din România, nivel la care vor fi aduse salariile preşedintelui, premierului şi ale preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului. ”

41 COMMENTS

 1. CORECT ! PREA MULTI BUGETARI FARA CARTE PE POSTURI CARE NU LE MERITA! DE EXEMLU LA SGA,UN MUNCITOR AGENT FACE SI ROLUL INGINERILOR AGENTI HIDRO,IN TIMP CE ACESTIA STA LA CALCULATOARE! IAR ADEVARATII AGENTI TAIE SI STRINGE STICLE SI GUNOIE DE PE ALBIILE RIURILOR,DAR LE MAI SI MASOARA COTELE APELOR,MUNCA CE LE REVINE INGINERILOR!INGINERI CARE SI-AU PRIMIT DIPLOME TOT DE AGENTI INAINTE DE 9O DE LA OGA!

 2. Salariul minim trebuie desfintat !!!!!! La fel cum ii si in tarile prospere din care amintesc :Germania ,Austria ,Suedia ,Danemarca ,Cipru ,Finlanda si Italia

  • Normal,pe multi va incurca.Era mai bine cand se fenta statul punand in acte salariul muncitorului trei milioane sau cat avea patronu’ chef si restul, inca vreo cinci milioane, se dadeau “la negru”,iar la fondurile de pensii,mai nimic.Cand iese angajatul la pensie sau somaj,moare cu pensia’n mana si plange de mica ce este.Si apoi mai si vreti de toate de la stat ca ,vezi drace,are statul mare buget mare.

  • Nu trebuie desfiinţat salariul minim, încă, dar trebuie făcut altceva, mult mai bun:
   1. Plata salariului cu ORA. Dece? Pentru că aproape toate marile firme trag de muncitori 10-14 ore pe zi, plus zilele de sâmbăta şi chiar duminica, iar inspectorii de la ITM se fac că nu ştiu ( de fapt nu au acces în aceste societăţi), ce să mai respecte Codul muncii.
   2. Reducerea personalului bugetar cu minim 30% şi în special a acelora care au terminat facultatea la 50 de ani şi sunt pe posturi mari, a celor aduşi de soţ, soţie, frate, soră, mama, tata,…..
   3. Verificarea tuturor concursurilor (mai binezis a celor ce au luat concursul – ai cui fii, fiice, sotii, cumnate, … sunt) dacă s-au respectet condiţiile şi mai ales contestaţiile.

   • Mare dreptate ai, cei care lucreaxa la privat lovesc cu vorbe urate despre bugetari,dar nu se uita in curtea patronilor, sunt slugi la patron,isi bat joc de orele muncite si trecute pe cartea de munca,le iau bonurile de masa,vezi cate una la supermarketing cu teancul de bonuri,la stat nu le mai gasesti/Binenteles ca cei care fac controale stiu dar se fac ca nu vad, deoarece sacii cu mancare le sunt recompensa,am mai auzit de la cineva ,care lucreaza la un atelier de mobila ca au cerut ce altceva mobila/Iasi/

 3. Aloo! Madam, cum poate un om care a absolvit facultatea la zi, cu practica si profesionist, sa fie inlocuit cu unul care are facultatea la sh(second-hand) cu diploma la hectar pe post?
  -cum e posibil ca pe linga un contabil de liceu/un om prevazut in organigrama, sa-i aduca alt contabil(ginerele cuiva din alt liceu/ din politica) fara bunul simt caracteristic unui angajat intrun liceu? in plus, acel nou venit/plasat primeste salariu mult mai mare decit contabilul initial care este inregistrat ca magazioner cu salariu cit femeia de serviciu a liceului?
  -De ce anuntati masuri inainte de a pune in practica? intii puneti in practica apoi laudati-va ca nu e normala solutia: intii anuntam apoi punem in practica!
  ca deobicei cu destule atentionari/critici reale, scuze Radu.

 4. Sunt de acord cu marirea salariilor deoarece preturile sunt ca in occident , dar trebuie eliminat nepotismul ( omul potrivit la locul potrivit ) rasplata politica pt. a numi in functii oameni ai partidului , fapt pt. care in functiile publice sa nu acceada membrii de partid , toate functiile publice sa fie ocupate prin concurs , la vedere adica transparent !!! Am auzit un primar (cred ca era de Uricani ) ca are salariul prea mic in comparatie cu responsabilitatea si ca de frica DNA , nu mai poate semna nimic ??? Toate acestea acum cand nu mai poate fura , licitatii trucate si alte manevre specifice imbogatirii personale ! Nimeni nu l-a obligat sa candideze la functia de primar (care nu este o meserie ) daca a facut-o este pt. ca s-a gandit la avantajele materiale si putere . Eu nu cred ca DNA -ul ii agata daca semneaza contracte pt. lucrari publice daca acestea se fac urmare unor licitatii corecte si transparente !!! deci in concluzie , nimeni nu obliga pe nimeni sa se faca parlamentar , primar ,sau politruc , toti s-au bagat ca bezmeticii in politica cu un singur scop : pt. a-si asigura traiul lor si stranepotilor lor daca e posibil !

 5. Cei care stau in birouri primesc salarii mai mari decat cei care produc,nu avem nevoie de trantori. asa nu cred ca economia tarii va creste .Descurajati pe cei care lucreaza in birouri, si atunci cu siguranta va disparea si munca la negru.

   • CUM DE NU VA GANDITI SI LA PENSIONARI ??//;ASA CUM CRESTETI SALARIILE, SA CREASCA SI PENSIILE ;PENSIONARII VA TIN PE VOI, CU CE AU PLATIT EI IN DECURS DE 40 DE ANI DE MUNCA ;SI EI, TREBUIE ARUNCATI ,INGROPATI SAU UITATI DE CEI DIN PARLAMENT ????GRUTATILE SUNT MARI ,PT TOTI !ECHITATE SE VREA !!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Măi, Corino!

   Nu am numai impresia dar sunt chiar convins că tu și-ai tăi nu puteți (adică.. nema putirința) de a accede la ceea ce tu supui aici oprobriului public și faci precum vulpea , care atunci când nu ajunge la struguri, spune că sunt acri.
   Dacă ai fi mamă de copil și copilul nu ți-ar fi loază(cum ar părea să fie după modul cum gândești) altfel ai gândi. Te-ai gândi la viitorul copilului tău de a-l vedea inginer sau tehnician, medic sau asistent, profesor sau polițist meserii pe care nu munca fizică îi omoară așa cum îi vrei tu pe toți să-i treci la șaibă ca să fie bine plătiți, ci au o muncă a cărei valoare tu nu o înțelegi, iartă-mă.
   Mama mea, care era muncitoare, nu gândea asemenea ție adică ceva de genul : ”doi cu sapa trei cu mapa” .
   De la asta la ”Noi muncim nu gândim” mai este un pas….Și tot atât de greșit.
   .
   Asta nu inseamnă, doamne –ferește că aș da o cât de mică crezare văicăriților, indignaților, lamentaților, adică acelor intelectuali ”subțiri” care, dacă nu oftează la fiecare frază slobozită pe gurițele lor de intelectuali rasați dar hârșiți și târșiți prin relele lumești, nu dă deloc bine. Și aici mă refer clar la ”intelectualu lu peshte prăjit” gen Blandiana – (și, dacă-i ”gen” nu mai dau nume pentru că nomina odiosa și-s mulți odioși cu ifose asemănătoare astfel încât să le mai dau și numele) care nu au aură de intelectuali dacă nu oftează….și care au fost oripilați(vai, vai, vai!) de o vorbă (e mult prea prețios cuvântul…slogan) vreunui prost cu patru clase din mulțimea de adunați prin piete pe motive electorale, care a strigat ”Moarte intelectualilor!” Pentru că și nemernicia aia cu ”Măi animalule” pusă în seama lui Ion Iliescu era , de fapt: De ce zbieri ca un animal măi omule? Tu nu poți vorbi omenește? Sau cu ”FĂ , DOINO!” expresie foarte mult discutată de cine altcineva, prietena lui Victor Ponta , Dana Grecu.
   Pentru că scârboșenia asta de anatemă a fost pusă în spatele unui întreg partid din motive politicianiste. Lucru care mai circulă și astazi prin gurile unor vagabonzi politici sau unor postaci grețoși precum @gheorghe. Pentru că un Eugen Simion, Radu Beligan, Dinu Săraru sau Adrian Păunescu nu puteau să gândească atât de obtuz și tendenșios precum acei intelectuali fini ai anilor 90 din jurul Blandianei, Manolescului, Liicheanului și Pleșului care au început ”Marea Văicăreală” cu lozinci aducând a miorlăieli și schelălăituri de genul… ”Cum este posibil?” Și s-au tânguit și presei(presa aia cu toți năpârliții peste noapte) și l-au mai pus și pe scribălăul lor de serviciu (nu mai dau nume din cauza greții pe care mi-o produce acest individ) să scrie un PROTEST (un al câtele Protest) la care să adere prin semnătura lor toti cei care ”nu mai erau intelectuali” dacă nu semnau PROTESTUL. Și urmare , discipolii lor de la profesorasi, actorași , regizorași, doctorași și alte categorii care depindeau de semnatura și parafa GDS , AC, WC…treceau pe la sediul NOII INCHIZIȚII care desemna cine-i democrat și cine nu-i, și cu mânie proletară și cu indignarea în suflet semnau PROTESTUL. Și urmare…promovau in instituțiile culturale de invățământ s.c.l pe care și le-au subordonat grație lui Petre Roman-liberalul, unii mai subtil , alții mai subit.
   Revin la tine, măi dragă!
   😀
   Ș-apoi sunt munci, măi dragă Corino, care, din birou, aduc profit unei firme milioane de euro. Printr-o sclipire a minții și nu prin a strange o șaibă mai… profesionist la un tractor. Asta ca s-o știi.

  • nu e prima data cand arati cat esti de penibila. ramai tu la saiba si vezi cum o sa dezvolti tara asta. pentru prosti ca tine citeste comentariul lui @pompiliu ca le zice bine.

  • Ne-ai lamurit pe toti cate stii despre economie. In birourile acelea unde evident nu ai pus piciorul ….se mai si lucreaza, se gandeste, se produce. Dar ce stiu eu. Jos munca intelectuala, jos studiile superioare! Hai cu totii la saiba ca pe vremea regretatului Corinei.

  • Da c idee minunata! Ce oameni fara minte… Cum sa desfiintezi birourile mai desteptule? Cine iti mai face toata hartogaraia in care trebuie sa t ineci zi de zi?

 6. Sotia mea este medic de 30 de ani si are un salariu de incadrare de1500 lei.
  Vreau sa o intrebati pe Dna Ministru, cum vor fi incadrati medicii din sistemul centrelor cu persoane cu handicap, va fi la acelasi nivel cu medicii din ministerul sanatatii ?
  In prezent statutul acestor medici nu este bine definit de legislatia romaneasca.
  Va multumesc

 7. Mi-aș dori ca orice guvern să facă imposibilă ca vreodată în România să mai aibă loc o Reducere a Salariilor pe întreg Aparatul Bugetar…cu 25% și a pensiilor cu 15%

 8. Ce se intampla cu regiile autonome?… Lucrez la o regie de drumuri si cand vorbim de salarii, atunci cand nu e voie sa ni se dea ceva (bonuri cadou, mariri salariale) ni se spune ca tinem de stat si nu se fac cresteri… iar cand ni se taie din ce ni se dadea suntem brusc societate de stat…. la noi exista ingineri si economisti cu 800 – 900 ron net

 9. Daca tot a adus cineva in discutie legea salarizarii,poate poate sa-mi raspunda cum se poate ca bugetar vorbind,avand o vechime de 20 ani in munca sa am in mana un salar de 750,iar un nou angajat pe acelasi post,cu zero vechime in munca sa aibe acelasi salar. La intrebarea conducerii unitatii,ni sa comunicat ca vechimea este trecuta in salar……poate reuseste cineva sa ma faca sa inteleg,multumesc anticipat.

  • Tocmai aceste anomalii se vor elimina,despre asta este anuntul ministrului,adica o noua ierarhizare.Deoarece salariul minim a crescut si va creste,trebuie ridicate si toate celelalte salarii mai mult decat noul salariu minim.

 10. Asa cum prevede legea trebuie sa mentionezi si sursele care sustin aceste modificari nu doar sa te umpli de glorie si sa-ti faci imagine anuntand acete modificari.Romanii au inteles ca nu-si mai pot da votul pe vorbe nesustinute si de actiuni pe termen lung si nu asa un praf in ochi pana trec alegerile….

 11. In fiecare an cate un ministru isi aduce aminte de legea unica de salarizare. Nicipeste n100 de ani n o sa avem legea aplicata. Campeanu tot de legea aiqm vorbea toata ziua la tv, nu s a facut nimic, acum plumb i a luat locul

 12. Domnule Radu Tudor,
  M-ati derutat rau de tot cu titlul de mai sus…..”Revolutie in legea salarizarii din Ianuarie 2016″
  De ce ?
  O fi acest obiectiv inscris si in Programul de Presedinte al profesorului de fizica Iohannis si al “Guvernului Meu” ?
  Daca este inscris, jos cu Guvernul Ponta ! Daca nu este, tot jos cu el si inlocuirea cu Guvernul Meu-Predoiu !
  Tare nedumerit mai sunt, mai ales dupa “Punctul de intalnire” Tudor- Dragnea-Parvulescu in care ati incercat sa ne convingeti ca binomul SRI-DNA vor sa-l ajute pe Iohnnis sa i se indeplineasca dorinta sa…,”Guvernul Meu” …

 13. daca plumb, dragnea si ponta au ajuns viitorul reformei in psd atunci aleluia si un praz verde. De impozitele pe case si terenuri nu vorbeste???!!!!

 14. Nu stiu daca Rovana Plumb este buna sau rea, insa are un discurs “de lemn” si atat de” plat” incat se vede ca a fost fruntasa printre fostii slujbasii ceausisti(vezi articolul din cotidianul :”O ceausista coafata a ajuns seful CONSILULUI PSD”).Totusi sa remarcam insa ca privind problemele Rosia Montana si GAZE SIST, Dna” PLUMB ” a fost de partea “negativa ” a abordarii lucrurilor.

 15. oare cand exista un guvern care reuseste de cand e in functie sa indrepte toata magariile facute de dreapta basista, cand tara isi revine si usor usor are o crestre economica dar si o perspectiva care o situeaza printre fruntasii europei e nevoie de un presedinte a carui singura ocupatie atat in tara dar si afara e sa dea pe gurita aia prosta o singura aberatie aia cu guvernul lui lepros basisto-liberal? oare de ce toata lumea vrea acum pe loc sa aiba de toate? 10 ani au tacut ca proasta in papusoi, au acceptat , dansand cretinatatea aia de dansul pinguinului, reeducerea salariului cu 25% si nu numai, iar acum toti idiotii astia de lideri sindicali in frunte cu guralivul ala de marica urla ca vor de toate de la guvernul ponta, dar nu in timp odata cu cresterea resurselor bugetare ci vor acum pe loc si ameninta cu miscari sindicale, greve etc. pai tacutii astia unde erau pe vremea lui base? de ce nu urlau pe la tv? unde s-au ascuns alde hossu & co unde sauascuns? ii u serviciile si dna-ul cu ceva la mana? sau de la petcu i-au pus pe toti cu botul pe labe?

  • Liderii astia de care amintesti,pe vremea lui Boc-streptococ,se simteau foarte importanti caci faceau liste negre cu cei care urmau sa fie bagati in nenorocire si somaj.Acum cu ce activitate sa se mai bage si ei in seama,daca nu produc o agitatie, ceva?Le este teama sa nu isi piarda pozitia si salarizarea grasa de trantori care nu produc nimic.Si apoi trebuie sa isi faca datoria fata de stapanii lor “de dreapta”,asa cum si-au facut-o mereu in perioada guvernarilor pesediste.Treaba lor este destabilizarea si balamucul,caci altfel, este aiurea sa faca tambalau cand se maresc salariile.

 16. interesant proiect totusi ce ne facem cu cei care au facut facultati pe la 40 de ani,pe bani,la fabrici de diplome gen Spiru Haret,cat le marim salariul?

  • asta este…….lumea mai si progreseaza……….in mod normal, ca si tara europeana ar trebui sa avem mult mai multi absolventi de studii superioare, sau absolventi dublu licentiati…….DE CE NU AVEM TOTUSI? VRETI NUMAI MANA DE LUCRU IEFTINA?

 17. CAT TIMP GRILA DE SALARII NU SE FACE TRASNPARENT – PRIN CONSULTARE PUBLICA – IN ASA FEL CA UN CHIRURG SA AIBA SALARIUL UNUI PROCUROR SAU SECURIST … ATUNCI ESTE DOAR O OPERATIUNE DE FIDELIZARE ELECTORALA A FUNCTIONARILOR PESEDEI

 18. Legea salarizării nu o sa fie niciodată echitabila in România întrebări pe d na ministru cat castiga un kinetoterapeut in acest sistem si de ce nu reglementează aceasta profesie astept de 15 ani.

 19. Un consilier juridic cu vechime de 15 ani, intr-o institutie de invatamant superior are un salariu brut de 1250 lei (toate sporurile incluse = vechime), iar salariul net undeva la 900 lei. Vi se pare in regula? este bataie de joc…doar cadrelor didactice si celor auxiliare le-au crescut salariile, ei castiga si de 10 ori mai mult…. iar de responsabilitate nu mai vorbesc…toti se ascund dupa jurist daca sunt probleme, in alte situatii nu dau 2 bani pe tine ..Traim intr-o lume normala? nu mancam toti cu aceeasi gura? cu ce sa-mi intretin familia?

 20. am 35 de ani vechime in munca sapte ani de studii numai pentru administratitia publica si salariu de 1110 lei nici macar salariu mediu , politicienii si toti care sau perindat pe la guvern nu au fost capabili pentru o lege care o spun ei complexa , grea – eu spun ca este un lucru simplu pentru o lege a salarizarii normale , echitabila dar ne baga in gat ca este greu- lucru neadevarat dar ei probalil nu stiu cum trebuie sa muncesti inteligent. Daca ar creea o ierarhie in functie de studii, vechime , implicare , responsabilitate – fara posibilitatea conducatorilor institutiilor sa acorde prime sau tot felul de sporuri , adausuri la acoliti ar face si economii la ce platesc astazi. Dar lasa la mina conducatorilor sa angajeze si sa platesca cum vor ei nu-i controleaza nimeni nu ia masuri nimeni nu se aplica decat legea bunului plac, pilelor politice si pupincurismului . Mie sila Ma apropii de pensie si ma gandesc ce pensie voi avea cu ce procent depasesc pensia sociala Si in timpul comunismului dupa varsta de 50 ani institutiile aveau obligatia sa te aduca la maximul de salariu ca sa ai o pensie decenta

 21. De acord cu salariile in functie de studii,dar ce ne facem in MAI cu acele salarii de merit cu care au fost prinsi unii pe actuala lege a salarizarii .Pe aceeasi functie sunt prinsi mai multi lucratori.cu aceeasi vechime ,acelea-si gradatii ,acelea-si responsabilitati,dar unii au salariu mai mare cu aproximativ 150 Ron datorita acestui spor ,, de merit ,, la care le-au fost calculate salariile la vremea respectiva .

 22. Sa se aplice odata legea unica a salarizarii, sa fim egali, si sa primim ce ni se cuvine in mod egal, nu diferentiat, spre exemplu , numai in invatamant se majoreaza salarii, se primesc sute de milioane din urma, etc, motive de primit bani, munca 3 ore pe zi timp de 4 zile pe saptamana majoritatea dintre ei(VA ROG SA CONSULTATI ORARUL), si3 LUNI DE CONCEDIU PE AN PLATIT , 200 EURO LA INCEPUT DE AN SCOLAR , MULTE ALTE BENEFICII, SI TOT EI URLA CA NU AU BANI!!!!!!!!!

 23. Prezentati-va la concursul de ocupare a posturilor din invatamant !!
  Cei care pizmuiesc traiul sin educatie sunt invitati sa vina in sistem si sa beneficieze de acesta-sunt posturi scoase la concurs !!
  Va asteptam cu drag si suntem dispusi sa va urmarim activitatea exemplara.
  Va permiteti sa faceti judecati de valoare pe baza unor informatii lacunare si imi rezerv dreptul de a fi suspiciona ca sunteti dintre cei care vin cu palaria in mana cu rugaminti fierbinti si motivatii inventate sa-i roage pe D-NII PROFESORI sa le promoveze copilul cu tot absenteismul si lipsa de respect
  Duplicitatea si compromisul ,va incanta si e realizarea cu care va laudati apoi in fata neamurilor-acestea sunt aplicate si intretinute de comoditatea cadrelor didactice care le accepta motivind ca sunt profi de treaba.
  Criticilor nostri -VENITI LANGA NOI PRIN CONCURS ,SAU DATI-VA CONCURSUL LA EDUCAREA COPIILOR NOSTRI(VOSTRI)
  Cu stima !!

  • Era si cazul ! Nu este posibil ca un asistent medical cu o vechime de 20 de ani si cu gradul principal, sa aiba acelasi salariu cu un asistent debutant. Nu se poate compara niciodata experienta lor , cum nu este posibil ca sporul pe ATI sa fie 100% si pe Oncologie, unde asistentii se lupta efectiv cu moartea si pe deasupra mai inhaleaza si toate substantele acelea nocive, pt ca nu exista decat cateva centre oncologice care detin acea hota speciala, sa aiba 5% spor de toxicitate. Si ne mai intrebam de ce ne pleaca toate cadrele medicale, pentru un salariu decent si conditii de munca la fel de decente!

 24. Din partea mea sa vad negru pe alb aceste povesti cu salarizarea .. pana una alta eu mi-am fact bagajele frumos catre Anglia si daca se schimba ceva in urmatorii ani..poate ma intorc.. altfel nu merita! Sa fii acuzat de malpraxis cand intrumentarul e insuficient sau uzat fizic si moral.. nu are nici un rost.. toti spun ca medicii si asistentii castiga.. va spun eu.. castiga prafu de pe toba!! Noi dupa ce invatam pana iesim la pensie. pt ca nu multi stiu ca nu ai cum sa profesezi fara acele credite care trebuie sa le facem anual. sa ne punem la punct cu metode noi , medicamente noi, intervetii noi etc….mai cheltuim banii nostri .. ca sa ce? sa isi bata joc unii si altii de noi aici.. Daca o sa fie o salarizare decenta.. de 7000 RON ma intorc.. daca nu stau acolo pe cateva mii de lire ca merita.. dar as profesa cu placere acasa.. pt 1000 lire decat acolo pe 7000. Poate cine are ochi ”vede” acest lucru

Leave a Reply