Jurnalistul Marius Bâtcă de la Observatorul Militar publică un interesant articol despre rolul dronelor marine in efortul Ucrainei de a respinge invazia Rusiei.

Componenta USV în operațiile contraofensive ucrainene în Marea Neagră

Atacul major asupra marinei ruse la Sevastopol, Crimeea, în octombrie 2022, a reprezentat un moment decisiv, care, potrivit specialiștilor din forțele navale, ar putea schimba viitorul războiului pe mare. Ucrainenii au folosit mai multe vehicule acvatice fără echipaj (USV – Uncrewed Surface Vehicles), înarmate, utilizate simultan în combinație cu UAS-uri, într-o operație navală ofensivă de succes. Acest eveniment va determina o regândire a rolului dronelor maritime pentru operații navale ofensive și a apărării porturilor împotriva unor astfel de atacuri.

USV-urile ucrainene au putut trece de sistemele defensive portuare și au provocat daune mai multor nave rusești ancorate. Din 24 februarie, armata rusă a lansat peste 4.500 de rachete asupra Ucrainei, 20% dintre acestea venind din Marea Neagră.

Ucraina nu a avut cu ce să combată navele rusești purtătoare de rachete, deoarece flota ucraineană a pierdut 80% din nave, după ocuparea Crimeei în 2014.

Dar, la 29 octombrie 2022, vehiculele acvatice fără echipaj au avariat trei nave rusești, inclusiv fregata Amiral Makarov, devenită navă amiral a flotei ruse de la Marea Neagră, după scufundarea, în aprilie 2022, a crucișătorului Moskva.

Rezultatul acestei operații îndrăznețe a fost incredibil, Rusia diminuându-și avantajul incontestabil pe mare. În afară de scufundarea crucișatorului rus Moskva, la începutul invaziei ilegale și brutale a Rusiei, niciun aspect al dimensiunilor navale ale războiului Rusia-Ucraina nu a captat atenția analiștilor apărării mai mult decât evenimentele din 29 octombrie lângă Sevastopol.

Folosind șapte vehicule acvatice fără pilot (USV), în colaborare cu sistemele aeriene fără pilot (UAS), Ucraina a lansat un atac coordonat asupra forțelor navale ruse.

Potrivit unui articol publicat pe platforma Articles of War, al Institului Lieber, din cadrul Academiei Militare a SUA West Point, lovitura ucrainenilor a declanșat o serie de comentarii din partea experților în apărare, dar nu datorită prejudiciului provocat rușilor.

Analiștii au găsit relevante implicațiile loviturii pentru viitorul războiului naval. Forțele navale ale lumii au acum în atenție faptul că USV-urile au costuri reduse, sunt  ușor manevrabile și pun în pericol nave de război de mai multe milioane, chiar miliarde de dolari.

Atacul ucrainean de la Sevastopol s-a remarcat prin reunirea mai multor elemente: tehnologie modernă, număr de ambarcațiuni, dimensiuni reduse și, mai presus de toate, cost extrem de scăzut și risc scăzut pentru forța de atac.

La două săptămâni de la atac, Ucraina a dezvăluit noile sale arme într-o campanie publică de strângere de fonduri, pe platforma guvernamentală United24.

Ambarcațiunea neagră, cu profil foarte scăzut și cu propulsie cu jet de apă, are 5,5 metri lungime, o masă de aproximativ 1.000 de kg, o rază maximă de acțiune de până la 800 de km și o autonomie de aproximativ 60 de ore. Viteza maximă este de 80 de km/h și poate purta o încărcătură de luptă de 200 de kg.

Detalii despre cum funcționează exact sistemul de navigație nu au fost dezvăluite, din motive evidente. Dar specificațiile de bază indică faptul că USV-urile ucrainene sunt ghidate prin satelit, au navigație inerțială și pot fi, de asemenea, pilotate de la distanță folosind un sistem video.

Se crede că ambarcațiunea folosește un concept hibrid, în care USV-ul este ghidat către zona generală a țintei sale cu ajutorul GPS, moment în care un operator preia controlul de la distanță pentru atacarea țintei. Imaginile din atacul de la Sevastopol arată că ambarcațiunea manevrează pentru a evita focul inamic.

Cei mai mulți dintre experții navali consideră că un USV este capabil să scufunde o navă de război rusă. Cel mai probabil, Ucraina va continua să folosească roiuri de USV și, posibil, în număr cât mai mare, pentru a copleși sistemele defensive convenționale portuare rusești.

Vehiculele acvatice fără pilot au dimensiuni mici și sunt relativ ieftine. În ciuda faptului că folosesc tehnologie recentă, sunt genul de vehicul care poate fi construit într-un garaj, mai ales că folosesc componente civile disponibile, cum ar fi motoarele popularelor ski-jeturi.

Din punct de vedere militar, Ucraina are foarte puțin de pierdut prin organizarea unor astfel de atacuri. Chiar dacă și-au pierdut factorul surpriză, USV-urile ucrainene rămân o amenințare serioasă pentru ruși, care au început să-și țină navele mai mult în porturi.

Atacuri ucrainene cu USV

21 septembrie. Un vehicul acvatic fără echipaj (USV) eșuează pe o plajă  de lângă Sevastopol.

29 octombrie. Atac combinat major de USV-uri și UAS-uri asupra Sevastopolului. Dragorul maritm Ivan Golubeț și fregata Amiral Makarov sunt avariate. Rusia își retrage flota în porturi și inițiază măsuri defensive sporite.

11 ianuarie: Navele de război și submarinele rusești cu sediul la
Novorossiisk  sunt evacuate temporar în fața amenințării ucrainene cu USV.

22 martie: USV-uri și UAS-uri ucrainene atacă portul Sevastopol. Rapoartele locale sugerează că trei USV-uri au fost distruse. Dovezile video sugerează că cel puțin unul a pătruns adânc în portul protejat.

22 martie: Forțele ucrainene dezvăluie un nou model de vehicul acvatic fără echipaj. Deși nu se cunosc detalii suplimentare, acesta pare puțin mai mic și, în general, mai hidrodinamic decât tipul anterior.

24 aprilie: Autorităţile ruse de ocupaţie din Crimeea anunță că au respins un atac ucrainean cu USV asupra portului Sevastopol. Guvernatorul rus al Sevastopolului, Mihail Razvoiaev, a scris pe Twitter că o dronă navală a fost distrusă de forţele ruse, iar a doua a explodat singură.

Lovitură UAS, la Sevastopol

Portul Sevastopol, baza flotei militare ruse din Marea Neagră, a fost atacat de mai multe ori cu drone aeriene şi maritime din februarie 2022, când a început ofensiva rusă în Ucraina.

Un incendiu la o instalaţie de stocare a combustibilului în oraşul-port Sevastopol din Crimeea provocat de un atac ucrainean cu drone a fost complet stins, la 29 aprilie, a anunţat guvernatorul instalat de Moscova. Potrivit acestuia, un singur UAS ucrainean a lovit instalaţia şi un altul a fost doborât în apropiere.

În acest timp, un oficial din serviciul militar de informaţii ucrainean, Andrii Iusov, a declarat că mai mult de 10 rezervoare de combustibil cu o capacitate totală de circa 40.000 de tone şi care erau destinate flotei ruse de la Marea Neagră au fost distruse în acest atac.

Potrivit armatei ucrainene, atacul cu dronă de sâmbătă a servit drept pregătire pentru contraofensiva plănuită.

Leave a Reply