Citind aceasta stire imi vine din nou intrebarea aceea obsesiva : noi suntem sanatosi la cap, asa, ca tara?!

România a importat, în primele nouă luni din 2016, o cantitate de 50.986 tone de ceapă, usturoi şi praz, în creştere cu 27% faţă de perioada similară din 2015, în timp ce exporturile au fost de aproape două sute de ori mai mici în aceeaşi perioadă, respectiv de numai 260 de tone, potrivit balanţei comerciale cu produse agroalimentare, consultată de AGERPRES.

Valoarea importurilor de ceapă, ceapă eşalotă, usturoi şi praz, dar şi a altor legume aliacee, consemnată după primele nouă luni din 2016 a depăşit 25,57 de milioane de euro, în timp ce în aceeaşi perioadă din 2015 a totalizat 13,28 milioane de euro pentru 40.040 tone de astfel de legume aduse de pe piaţa externă.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, încasările din exporturile de ceapă, usturoi şi praz au totalizat, în primele nouă luni ale anului trecut, 119.160 euro, faţă de 153.773 euro în perioada similară din 2015, când a fost exportată o cantitate de 570 de tone.

Exporturile şi importurile de ceapă, usturoi, praz şi alte legume aliacee au fost realizate în şi din ţările Uniunii Europene şi cele extracomunitare, scrie Agerpres.

11 COMMENTS

 1. E defecta rau, importam praz in tara prazului ? Suca urla de manie.
  Guvernul ar putea decreta in agricultura anul cepii, usturoiului si a prazului. Sa vedeti cum romanul ar cumpara numai produse romanesti iar, “chinezariile” agricole n-ar mai avea cautare.

 2. Domnule Radu Tudor , Koveși a spus că nu a participat la evenimente private cu Ghiță … Dar prima dată a spus că nu comentează acuzațiile unui inculpat.De s-ar fi ținut de primar , astăzi era cineva Koveși.Deci cum e până la urmă , n-a participat sau nu comentează
  Cât despre Guvernul Grindeanu , s-a înfăptuit voința electoratului nu domnule Dragnea ? Pune-l pe Băsescu că oricum e cel mai bine informat și le știe el pe toate.Grețos ! Ce mă deranjează la Hăineală pe lâângă băseala ei , e părul ei spurcat.Măcar de s-ar cheli

 3. … ar trebui sa faceti o ancheta la modul cel mai serios despre modul cum IKEA intentioneaza sa-si desfasoare operatiunile in Romania.Sa plecam doar de la simplul fapt ca detine in Romania 46.700 ha de padure.Suprafata impadurita a Suediei este de 64 milioane de ha, oare ce cauta pe la noi prin paduri, cand Romania mai are cu chiu cu vai vreo 6 milioane de ha de padure?Sa fie altruism, sa-si doreasca sa ne ”reimpadureasca”?Ceapa ca si ceapa, dar treaba cu padurea e altceva.O zi buna!

 4. România defectă ? sau: România e defectată intenţionat!:
  Importăm ceapă, usturoi şi praz! Nooo! Importăm toate câcaturile inclusiv vaccinuri=boli importate şi românii sunt obligaţi să cumpere, să consume toate resturile altora deoarece nivelul financiar cel impus nu le permite un trai sănătos pentru a avea un organism viguros!
  Ce spunea statistica INS: românii consumă margarină covrigi şi orice nu e sănătos!
  CU CE SĂ TRĂIASCĂ OMUL DACĂ DE 27 ANI TOŢI SCĂUNARII IMPUN UN MINIM DE JOS STANDARD DE VIAŢĂ MAJORITĂŢII POPORULUI?

 5. pai nu stiu daca suntem sanatosi la cap noi ca tara, da mi se pare normal sa importam atata timp cat intentionat ministerul agriculturii nu a alocat subventiile anul trecut sau fonduri europene si asta a facut ca perturile de productie (investitie) sa creasca facand mai rentabil importul de la alte state normale la cap care folosesc tot cu cap subventiile si fondurile europene 🙂

  • Subventiile au fost blocate pentru ca nu functiona softul pentru ca trebuie sa ajunga la UE in format electronic.

   Ghici cine a luat zeci de milioane de euro pe acel soft/sistem ? Fugarul Ghita.

   • da, dar uite ce a zis Ciolos si irimesc n-a catadicsit:

    “Premierul Dacian Cioloş i-a solicitat, miercuri, ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, ca plăţile pentru subvenţia la hectar să fie făcute cât mai multe, având în vedere că sistemul naţional informatic implementat de Agenţia de plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) este blocat.

    ‘Domnul ministrul al Agriculturii o să vă rog, în ciuda faptului că ştiu că sistemul informatic la Agenţia de plăţi pentru noua perioadă 2014-2020, la plăţi directe pentru agricultori, nu era finalizat şi au fost acolo nişte sincope pe care le-aţi identificat – ştiţi, Comisia Europeană ne dă dreptul să plătim în avans o parte din subvenţia la hectar – ,o să vă rog să vă mobilizaţi atât cât este nevoie şi zi şi noapte şi în zilele pe care le avem la dispoziţie până la începutul lunii decembrie să facem plăţi cât mai multe. O să vă rog, totodată, să şi comunicaţi pe marginea acestui lucru, să explicaţi oamenilor ce se poate face, ce nu se poate face. Dar e important să recuperăm cât mai mult din întârzierea cu pregătirea cu plata la hectar, cu plata acestui avans’, a precizat premierul Cioloş.”

 6. Eu am 200 tone de ceapa producție proprie pe stoc și nu am unde sa o vând deoarece prețul de import din Polonia și Turcia este mai mic decât prețul meu de producție… Pe de alta parte, conform studiilor efectuate de către lanțurile de retail în vederea studierii cerințelor cumpărătorilor, legumele românești nu sunt apreciate de către romani… Astfel ca în estimările lor de achiziții ponderea produselor românești nu depășește 25%.

  • Pai nu era legea aia cu minimum 50% sau ceva de genul, sa fie obligatoriu produse romanesti?
   Asta confirm si eu: daca romanu nu vede la raft produse ca iesite din Photoshop, adica ireal si artificial “proiectate” asa, nu cumpara. De parca mam’mare l-a crescut cand eram mic cu rosii cu lifting si cu capia cu coenzima Q10…

Leave a Reply