Băile Herculane s-au transformat într-o ruină. Ani de zile turiștii, localnicii, oameni ai presei au semnalat dezinteresul total al autorităților locale și a celor de la nivel național, față de această stațiune care ar putea aduce venituri de milioane de euro țării, dacă ar fi reabilitată și readusă la statutul său de Perlă a stațiunilor Europene, așa cum a fost numită în anii săi de glorie.

În România, turismul balnear este exploatat foarte puţin faţă de uriaşul potenţial pe care îl are, deşi Organizaţia Mondială a Turismului România recunoaşte ţara noastră ca fiind statul european cu cele mai multe izvoare minerale.

Una dintre cele mai frumoase clădiri din Herculane, cea a cazinoului, este la un pas să se prăbușească. Într-o situație similară este și cea a cazinoului din Constanța, altă dată un reper al litoralului românesc.

Abandonul acestor simboluri a fost discutat duminică, la ”Punctul de Întâlnire”, de Radu Tudor și invitații săi, Victor Alistar și Mircea Diaconu.

http://www.antena3.ro/actualitate/punctul-de-intalnire-romania-distrusa-cu-premeditare-377342.html

”În România totul se decide la vârfuri. Câțiva oameni. Dacă nu, nu. Dacă vârful piramidei e putred, așa rămâne” este concluzia amară a europarlamentarului Mircea Diaconu.

 

11 COMMENTS

 1. Chiar aşa e, ”vârful piramidei e putred, așa rămâne”!
  🙂 🙂 Istoria acestei naţiuni va rămâne sau va fi scrisă de adaptorii politicii curviste!
  Patrimoniu românesc rămâne în istorie ca având la bază istoria numitelor: Laura Andreşanu, Simona Senzual, Andreea Esca(a fost înscris numele ei în cartea de istorie ca lecţie de învăţat la clasa a IV-a sau a V-a în timpul domniei băsesciene, amanta muncitoare în Italia a lui ăla de labeunu(patronul cârjar), Răduleasca, Funeriu, Oana Roman, Oana Tufaru, Ileana Udrea(blonda de la cotrocenii băsescieni), fetele de la pagina 5, Andreea Mantea, maneliştii, Pelinel, Bianca Drăguşanu, masculul Borcea, şi sunt destui/destule ”genii” româneşti care ”trebuie” să fie în istorie(a idioţilor şi maidanezelor educate pe centura..la alegere cu diplome la metru cub 3-5 diplome întrun an sau doi)! Ce mai trebuie istorie reală a unei ţări fie şi România?

 2. În 1736, generalul Andreeas Hamilton, guvernator al Banatului din partea împăratului Carol al VI-lea, reclădește băile și menționează existența termelor lui Hercules, Higeea și Esculap. Izvorul cu cel mai mare debit este Hercules, care are emergenta sub Hotelul Roman și acolo se înscrie în hartă Baia nr. 9. Stațiunea este vizitată de-a lungul timpului de mari personalități, între care: împăratul Iosif al II-lea, împăratul Francisc I și împărăteasa Carolina, împăratul Franz Iosef și împărăteasa Elisabeta. În 1852 împăratul Austriei considera Băile Herculane ca fiind „cea mai frumoasă stațiune de pe continent”, iar împărăteasa Elisabeta (Sisi) scrie un jurnal intim în care Băile Herculane sunt o prezență distinctă și încântătoare.[6]
  În urma Primului Război mondial și al Tratatului de la Trianon Banatul așadar și comuna au devenit parte a României. În stațiune există Muzeul Nicolae Cena, ale cărui colecții au început să fie constituite începând cu anul 1922. După al Doilea Război Mondial orașului a fost acordat statutul de oraș și prin hotărârea nr. 1.016 din 12 octombrie 2011, localității s-a acordat cel de stațiune balneară.[10].

  • După 1718 (Pacea de la Passarovitz) începe istoria modernă și contemporană a Băilor Herculane, în cadrul Imperiului austriac. Din 1736 începe reconstrucția și modernizarea băilor, a căilor de acces, Ungaria construind aici majoritatea edificiilor din stațiune, care poartă amprenta unui baroc maghiar

 3. Povestea curge din anii 90,atunci au aparut primele hiene.A continuat in anii 2000 incepand cu guvernarea Nastase ministru la turism Agathon “beneficiar” Iosif Armas de fapt o interfata a marilor profitori.Nu tu DNA,nu tu procurori cu initiativa cine sa-i sperie pe nenorocitii astia ? Asa au mers lucrurile din nenorocire a fost jaf institutionalizat au dat legi special ca sa nu fie prinsi,anchetati,legati pana si Constitutia PSD am vazut de fapt ca e facuta pt hoti.Pacat de Statiunea asta,un jaf mai evident n-a existat acolo ar fi putut fi un pol important al turismului romanesc,era cartea de vizita a Romaniei langa granita de vest.

 4. Interesant Punctul de Intalnire din aceasta seara, am avut sansa sa-l urmaresc cap coada.
  In general dupa anii ’90, toate statiunile balneare au cazut in degradare si ruina si mai cu seama Herculane care cu mult inainte a fost lasata sa decada. Mai toate statiunile, cu foarte mici exceptii, au incaput pe mana unor netrebnici care nu stiu sa administreze, exploateaza ce se mai poate apoi Doamne ajuta. Ma pot considera un rasfatat al soartei, cu multi, multi ani in urma am avut sansa sa vizitez Cazinoul din Constanta, care m-a impresionat prin maretia si frumusetea interiorului. Legenda spune ca Impuscatu’ cunoscand frumusetea interioarelor si maretia exteriorului, deliberat a lasat cladirea sa decada concentrandu-si atentia inspre Casa Poporului, cladirea Parlamentului de azi.

 5. am fost la baile herculane de curand. in scurta vizita am ramas uimit de ce dezastru am vazut. atunci apare intrebarea oare de ce ministerul culturii la rectificare a dat inapoi la bugetul de stat atatea sute de milioane de lei/ si aici nu ma refer la posibilitatea refacerii acestei statiuni pe care au pus mana divesrsi, ma refer la o gramada obiective de interes national, de obiecftive apartinanand patrimoniulu national pe care nu se mai oboseste nimeni sa le refaca. oare de ce? exista cumva vreun interes sa ne distrugem istoria? s-ar parea ca da. asa cum apare si intrebarea de ce nu se vrea apritia unor legaturi moderne intre provinciile romanesti. de ce oare s-au bagat atatia bani in caile de infrastructura din ardeal in schimb legatura ardealului cu tara romaneasca nu e posibila? cine tot saboteaza acest lucru? ce se doreste?

 6. foarte interesant astazi aflam din gura buldogului vames al banilor furati si spalati la partid ca dna-ul se ocupa mai nou de micile accidente rutiere??!!! vesnicul martor din dosarele procuraturii ii ia la misto pe jurnalistii prezenti in fata dna bucuresti. procurorii de la brasov ne spun ca accidentul facut de chestorul din bihor prieten cu blaga si care, culmea, conducea masina lui blaga, se ocupa de acciident si nu l-au trimis la dna bucuresti. atunci? se fie vorba de niste bani gasiti in portbagajul bmw ului lui blaga? dar vorba buldogului, o masina pe diesel daca nu se misca mult timp are probleme asa ca acest chestor vesnic la conducerea ipj bihor de la numirea in functie de catre blaga, misca si el masina intr-o cursa oradea=bucuresti si ne arata cata grija are chestorul popa de masina prietenului blaga. iar alinutza kilowatt, cea mai tare amanata a parlamentarilor linberali ca sa nu o numesc cum ar trebui, face iarasi o gargara nesimtita legata de subiect. ce sa ceri unora ca capul mic cat nuca gen alinutza kilowatt sau busoi, alt individ a carui grija acum e plata datoriei radet catre altii. oare de nu i-au spus si lui razvan sava, primatrul general liberal acest lucru? i-as face cretini dar se supara sustinatorii basisto-penelisti care chiar nu vad si nu inteleg cata demagogie zace in capatanile micute ale celor mentionati.

 7. ori ne place ori nu nu mai suntem in stare sa zugravim cladirile vechi lasate in Ardeal de imperiul austro ungar respectiv de regatul ungar dar ne place noua romanilor sa spunem cit am constuit si ce istorie frumoasa avem

Leave a Reply