Home Articole Romania, la cel mai amplu exercitiu NATO din ultimii 13 ani

Romania, la cel mai amplu exercitiu NATO din ultimii 13 ani

1756
8
SHARE

Cu securitatea nationala garantata ca stat membru NATO, Romania este mai putin ingrijorata pentru soarta ei azi. Fara acest statut, agresiunea Rusiei ar fi fost una reala si prezenta la adresa noastra, cu niste consecinte greu de imaginat din punctul de vedere al securitatii noastre nationale si al integritatii teritoriale.

==================

NATO organizează începând de sâmbătă cele mai importante exerciții militare în ultimii 13 ani, cu participarea a aproximativ 36.000 de soldați, aceste manevre intervenind într-un context de tensiuni cu Rusia pe subiectul crizei ucrainene.

Denumite ‘Trident Juncture’, exercițiile, de o amploare inedită din anul 2002, vor avea loc în trei state — Italia, Spania și Portugalia — și sunt prevăzute să dureze până la 6 noiembrie, informează AFP.

Pe lângă exerciții terestre și aeriene, sunt programate de asemenea și manevre navale, acestea urmând să se desfășoare în Oceanul Atlantic și în Marea Mediterană.

Scenariile vor include toate componentele unui război modern, dar și apărarea antirachetă, atacuri informatice și ‘războiul hibrid’, cu operațiunile sale de propagandă, explica la sfârșitul lunii august generalul francez Jean-Paul Paloméros, comandant suprem aliat pentru transformarea NATO.

Aceste exerciții erau prevăzute de mai mult timp, dar amploarea lor vine să confirme încă o dată politica de intensificare a manevrelor, decisă de Alianță Nord-Atlantică la summitul din septembrie 2014 din Țara Galilor, ca urmare a crizei din Ucraina.

Anexarea Crimeii la teritoriul Rusiei, apoi izbucnirea, în primăvara anului 2014, a conflictului din estul separatist al Ucrainei, au determinat NATO să întrerupă orice cooperare practică cu Rusia.

Alianța și-a intensificat de asemenea patrulele navale și aeriene pe flancul său estic și a procedat la o adaptare a trupelor sale pentru ca ea să poată interveni mai rapid în caz de criză.

Operațiunile pe teren în cadrul exercițiilor ‘Trident Juncture’ vor demara în Italia la 21 octombrie, primele două săptămâni fiind consacrate simulării pe calculator a unei situații de conflict și a unor intervenții.

La aceste exerciții urmează să participe aproximativ 36.000 de soldați din peste 30 de țări — cele 28 de state membre și parteneri ai Alianței.

8 COMMENTS

  1. Ok. Ăsta e planul lor. Dar dacă se va întîmpla ceva în S-V după graniţa noastră(posibil chiar în seara asta sau cel tîrziu mîine seară), se intervine? sau intervine cineva? Ghinion!

  2. citesc o stire pe site-ul basisto-penelisto-johannisto stiripeurse, portavocea dna a acoperitului buble:” SUA isi bate joc de romanii aflati in misiune in Afganistan. 25 de politisti si 5 jandarmi asteapta de 10 luni sa fie platiti, insa nu au primit niciun ban de cand se afla intr-o misiune de securitate si mentinere a pacii. Banii ar trebui sa vina de la Departamentul de Stat al SUA, potrivit unei intelegeri intre statul roman si cel american.” lucru confirmat si de ambasada sua. nu se poate!!! “virginii” americani, aparatorii democratiei si ai statului de drept, luptatorii contra coruptiei mondiale, sustinatorii baschetbalistei aceasta noua ana ipatescu a justitiei romane, se preteaza la 2-3 firfirici? nu mai au bani sa instruiasca “rebeloo” teroristi din siria si taie romanilor din afganistan? sunt curios sa vad pupincuristii pro americani cum mai dau si acum vina pe rusi sau macat pe putin. sunt si militarii romani din afganistan sunt nostalgici ai unuinii sovietice si sunt astfel pedepsiti de licurici?

  3. o alta stire e bulversanta” Un raid aerian atribuit forţelor americane s-a soldat cu moartea a trei angajaţi ai organizaţiei Medici fără Frontiere, în Afganistan, iar alte 30 de persoane sunt dispărute, informează site-ul cotidianului The Washington Post.” ( http://www.mediafax.ro/externe/spital-al-organizatiei-medici-fara-frontiere-din-afganistan-vizat-accidental-de-un-raid-american-14787665) a cata oara? cam cati civile au fost ucisi in “raiduri accidentale” de catre aviatia americana in diferite zone? stiu deja ca sunt nostalgic al uniunii sovietice sau pro rus, ceva acolo, cand ai un comentariu cat de cat contra americanilor atat de iubiti, indiferent de ce fac, de unii de prim mass media . poate mai apare iar o scuza cu teroristi, asa e la trazboi sau alta tampenie de genul asta dar realitatea e cruda cu adevarul

    • Aici nu este voie sa spui despre cei omorati de americani…ci doar sa hulesti Rusia si sa inventezi morti civili , chiar inainte de a se ridica avionele rusesti de la sol.

  4. ”Cu securitatea nationala garantata ca stat membru NATO, Romania este mai putin ingrijorata pentru soarta ei azi.” Cea mai mare tampenie pe care o spui ! Se pregatesc lucruri grave si periculoase pentru Romania ! Nu mai bate campii . Stiu EXACT si ce !

Leave a Reply