România nu a finalizat reformele structurale la care s-a angajat, considerate extrem de importante, şi nu poate vorbi de aderarea la zona euro înaintea finalizării acestora, a declarat duminică, la Alba Iulia, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene, Angela Filote.

Întrebată când vom adera la moneda euro, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene, Angela Filote, a răspuns că nu există în tratatul de aderare o dată limită, iar România va face acest pas când va fi pregătită.

„Nu am stabilit o dată limită pentru că este foarte important atât pentru România cât şi pentru restul zonei euro ca aderarea la această zonă să se facă atunci când statul este pregătit, când mediul de afaceri este pregătit pentru o asemenea aderare, pentru că nu vorbim numai de criterii nominale, ci de mai mult criterii reale. Şi când spunem reale, de nivelul de trai, de exemplu. În cei 10 ani de la aderarea la UE nivelul de trai a crescut destul de mult, România a recuperat într-o mare măsură, dar nu complet, decalajele faţă de media europeană. De exemplu, acum este la 60% din PIB-ul pe locuitori medie europeană, acum 10 ani era la 38% şi nici aici nu avem neapărat un indicator: la cât trebuie să fie acest indicator, la ce cifră trebuie să se poziţioneze ca să se considere că aderarea este sigură, dar dacă ne uităm la aderările care s-au făcut în ultimul timp la zona euro era undeva 67 – 70 – 75% din media europeană. Şi acesta este doar unul din criteriile la care ne uităm”, a spus Angela Filote.

De asemenea, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România a adăugat că nu s-au finalizat reformele structurale.

„Ceea ce este important din punctul nostru de vedere, al Comisiei Europene, înainte de a stabili data ţintă, este foarte important de stabilit toţi paşii care trebuie să se întâmple până când România poate să adere. Ei sunt cunoscuţi şi printre primii paşi sunt nişte reforme structurale extrem de importante, la care România s-a angajat, dar pe care nu le-a finalizat şi nu putem vorbi de aderare înaintea finalizării acestor reforme structurale. În acelaşi timp, întreaga zonă euro e într-un mare proces de reformă”, a mai spus Filote.

Prezent la aceeaşi conferinţă, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a spus că România îndeplineşte criteriile, dar mai sunt reforme de făcut.

„România îşi doreşte în continuare să adere la zona euro, dar România ar trebui să adere la zona euro când într-adevăr este pregătită ca şi ţară şi când populaţia mai ales este bine pregătită în acest sens. Referitor la criterii, punctul nostru de vedere este că le îndeplinim. E adevărat, mai sunt reforme de făcut. Mai trebuie făcute reforme şi în statele care sunt în zona euro, Grecia şi la alte state care au dificultăţi. România are o stabilitate financiară şi o stabilitate monetară, asigurată cu greu”, a spus Negrescu.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene a adăugat că şi-a propus să înceapă un dialog cu cetăţenii în acest sens, în care să fie implicaţi şi Ministerul Finanţelor şi Banca Naţională a României, iar apoi să se stabilească o dată şi paşii care trebuie urmaţi pentru aderare.

„Ce nu-mi doresc eu personal este ca cetăţeanul, după ce intrăm în zona euro, să meargă la magazin şi să considere că au crescut preţurile şi că intrarea în zona euro i-a adus o scumpire a condiţiilor de viaţă. Acest lucru nu ne dorim, cu siguranţă. Deci pentru a combate acest posibil efect secundar, noi trebuie să informăm foarte bine populaţia, să calculăm foarte bine schimbările de la lei la euro şi trebuie să ne asigurăm că nu există niciun efect negativ asupra pieţei bancare şi siguranţei noastre monetare”, a conchis Victor Negrescu.

Şefa Reprezentanţei Comisiei Europene, Angela Filote, şi ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, au participat, duminică, la conferinţa „Dialog cu cetăţii” din cadrul Festivalului ”Dilema Veche”, de la Alba Iulia, scrie Mediafax.

 

8 COMMENTS

  • Condamnat pentru ca a indemnat lumea sa iasa la vot impotriva lui basescu. Pe care voi il injurati acum. Intelegi ce confuzie grava e in capul vostru ?

  • adica schimbarile facute de procurorul comunist macovei si securistul basescu sunt bune, sa fie mentinute. astea facute de altii sunt rele… “romania stat mafiot” – basescu dixit

   • RomaniaLibera sa isi dea cu parerea cand si-o plati taxele si impozitele pana atunci…un calduros hai sictir … desi Basaul nu mai e presedinte basismul e încă viu în societatea româneasca

   • Din pacate toti #rezistii si #insistii au creierele blocate, vor legi strambe promulgate pe vremea tatalui lor spiritual si facute de “mama” care le-a sucit mintile.
    Aceste legi ale justitiei gandite de dl. Tudorel Toader trebuie dezbatute si cunoscute de toti cetatenii.

   • Asa Radule, nu sari de pe linia penalilor! De asta vor sa schimbe legile, ca merg prea bine si nu au scapare! Si nu vor scapa de furia poporului! Si nici tu Radule! O sa fiti fugariti pe strada si scuipati in ochi! Cat de curand…

Leave a Reply