Invazia Rusiei in estul Ucrainei, anexarea ilegala a Crimeei dar si prezenta militara pe teritoriul unor state independente precum Republica Moldova sau Georgia au creat cea mai serioasa criza de securitate de la terminarea Razboiului Rece.
Oamenii mai putin avizati se tem de un razboi atunci cand sunt lansate avertismente, cand vad afirmatii belicoase dar si mii de oameni care mor in apropierea granitelor.
Romania se afla azi in centrul unor decizii istorice, menite sa o protejeze, ca membru NATO, de orice posibila agresiune militara din exterior. Rusia a devenit imprevizibila si zangane armele la frontiera noastra de nord si de est.
Au existat oficiali de la Moscova care au spus ca elementele scutului american antiracheta amplasat la Deveselu reprezinta o amenintare pentru Rusia.
Dupa 50 de ani de comunism impus cu forta tancurilor sovietice, Romania si alte state NATO sunt nevoite sa-si intareasca apararea si securitatea. Teritoriul si populatia Romaniei sunt la adapost atata timp cat Alianta Nord Atlantica e solidara conform Articolului 5 din Tratatul de la Washington si ia masurile necesare, cu trupe si echipamente militare, acolo unde provocarea apare.
Romania nu doreste nici un razboi, NATO nici atat. Nu se fac concentrari, nu exista vreun pericol iminent. Toate masurile luate de Armata Romana si de aliati sunt suta la suta de aparare si nu trebuie sa aduca nici un fel de ingrijorare nimanui.
Cei care considera pledoaria pentru intarirea apararii Romaniei drept una pentru razboi au o grava problema de perceptie. Si se inscriu, prin ignoranta lor, in galeria celor care nu au ganduri bune pentru tara noastra, din afara sau din interiorul ei.