Thursday, May 15, 2025
8.9 C
Bucharest

Romania post-Minsk : un nou conflict inghetat pentru linistea noastra

Acordul semnat la Minsk azi, dupa discutii intense ale tripletei Merkel-Hollande-Putin ne blagosloveste cu un nou conflict inghetat foarte aproape de granita noastra. Al doilea in 25 de ani, dupa Transnistria.

Donbas, tinutul suferintei a mii de romani si etnici germani din Romania, deportati in scurt timp dupa venirea sovieticilor in ’44, e trecut prin foc si para de baieti care s-au antrenat bine acum 20 de ani in razboiul din fosta Iugoslavie, de partea regimului comunist si pro-rus condus de Milosevici.

Hraniti cu o ideologie cu reprezentari sumare (tot ce nu le place e fascist, a se vedea si identificarea romanilor cu acest cliseu stalinist), rusii de toate varstele cred ce le spune din iad Stalin: noi suntem tari, noi am infrant fascismul. Cum a demonstrat-o si istoria comunismului, in Rusia, dementa e la ea acasa, adesea.

Deci pe langa personaje gen Sevciuc din Transnistria, avem acum inca o trupa de „tineret mandria tarii” care se ocupa alternativ de identitatea rusa din Crimeea si Donbas. Ramas deja cu o tara mai mica, presedintele Porosenko de la Kiev (transnistrean vorbitor de romana, utilizator frecvent al cliseelor cu romanii care vor sa le fure boii de la bicicleta si coltunasii din farfurie) se va stradui sa puna in aplicare Acordul de Asociere cu UE. Sustinut din varful buzelor de multi lideri europeni.

Se recapitulam situatia din sud-estul Europei : intr-un an, Rusia lui Putin a castigat, pe langa niste sanctiuni economice, teritorii importante la estul UE rupte din state independente, un guvern la Belgrad si pune in aplicare planurile coapte la Kremlin si Lubjanka. La Atena si Chisinau, coada lor e bagata adanc si asteapta momentul decisiv.

Ceea ce ma sperie mai mult este trasarea unei linii precise atunci cand o tara incepe sa-si extinda influenta dincolo de frontierele sale gratie fortelor armate sub pretext ca-si asigura securitatea. Daca se admite aceasta politica, Rusia va avea dreptul sa patrunda in tarilor imediat vecine pentru motive de securitate si, mai tarziu, va fi logic sa se admita patrunderea ei si in tarile vecine urmatoare“. Acest citat ii apartine lui Averell Harriman, diplomat si om politic american. A fost scris acum 70 de ani. Nimic mai potrivit acum.

Mircea Dusa, Bogdan Aurescu, Victor Ponta si Klaus Iohannis trebuie sa poarte acele negocieri esentiale cu aliatii nostri pentru garantarea securitatii teritoriului si populatiei Romaniei, potrivit Tratatului de la Washington, baza juridica a NATO.

Nici o tara din Europa civilizata, mica sau mare, nu poate face singura fata dementei militare a Moscovei, renascuta din aburi de vodca si vise cu Stalin in nopti siberiene.

Hot this week

Sondaj : Nicușor vs Simion

Candidatul AUR, George Simion, şi candidatul independent Nicuşor Dan...

Bolojan : Sprijinim Ucraina pentru că nu avem interesul sub nicio formă ca Armata rusă să avanseze înspre România

Preşedintele interimar al României, Ilie Bolojan, a afirmat că...

Simion : românii nu sunt demni să circule fără viză în SUA

Declarația prin care George Simion a lăudat Administrația Trump...

Războiul India – Pakistan, 125 de avioane de luptă în aer

Lupta de miercuri dintre avioanele de luptă pakistaneze și...

Topics

Sondaj : Nicușor vs Simion

Candidatul AUR, George Simion, şi candidatul independent Nicuşor Dan...

Simion : românii nu sunt demni să circule fără viză în SUA

Declarația prin care George Simion a lăudat Administrația Trump...

Războiul India – Pakistan, 125 de avioane de luptă în aer

Lupta de miercuri dintre avioanele de luptă pakistaneze și...

Analiza la zi privind invazia Rusiei în Ucraina şi impactul asupra securităţii României

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (6 mai, ora 22:32) - Emisiunea:...

Concorde, monument istoric

Rachida Dati, ministra franceză a Culturii, a anunţat că...

O navă spațială din epoca sovietică se va prăbuşi pe Pământ

O navă spațială din epoca sovietică, care nu a...

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img