Respect Armatei Romane si deciziilor importante pentru apararea si securitatea noastra si a aliatilor !

——————————

România s-a oferit să găzduiască şi coordoneze o brigadă militară NATO de 5.000 de militari, în cadrul măsurilor de disuasiune luate în raport cu Rusia, anunţă secretarul general NATO, Jens Stoltenberg.

Miniştrii Apărării ai statelor NATO vor aproba marţi trimiterea a circa 4.000 de militari, susţinuţi de o forţă de reacţie rapidă, în Polonia, Estonia, Lituania şi Letonia.

Cu ocazia reuniunii miniştrilor Apărării se va analiza şi o propunere a României de a găzdui şi de a coordona o brigadă NATO, circa 5.000 de militari, în cadrul măsurilor menite să descurajeze Rusia, a declarat Stoltenberg.

“Vom decide crearea unei brigăzi cu baza în România, la care vor participa militari români şi bulgari, într-un cadru care va permite antrenarea alături de alţi aliaţi”, a explicat ulterior Carmen Romero, un purtător de cuvânt al NATO.

“Nu vrem confruntarea cu Rusia, nu vrem un nou Război Rece. Dar Alianţa va continua să protejeze statele membre de orice ameninţare”, a dat asigurări Jens Stoltenberg, conform Reuters.

Alianţa Nord-Atlantică va trimite circa 4.000 de militari suplimentari în Polonia şi în ţările baltice, pentru descurajarea Rusiei, a anunţat secretarul general NATO, Jens Stoltenberg. Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia cer de mult timp consolidarea prezenţei militare NATO, pentru descurajarea Rusiei. “Alianţa Nord-Atlantică a luat măsuri solide pentru protejarea naţiunilor noastre şi pentru a contribui la stabilitatea regională. Dar provocările continuă. De aceea, trebuie să avem măsuri pe termen lung. Am stabilit avansarea prezenţei în partea de est a Alianţei. Acum discutăm dimensiunile, scopul şi componenţa forţei militare. La recomandările experţilor noştri, se va decide mobilizarea a patru batalioane în ţările baltice şi în Polonia. Această decizie va transmite un semnal clar: că Alianţa este pregătită să apere orice aliat”, a declarat Jens Stoltenberg.

Kremlinul a avertizat marţi că Rusia va lua măsuri de apărare în cazul suplimentării efectivelor NATO în estul Europei.

Săptămâna trecută, surse diplomatice afirmau că Statele Unite ar putea solicita implicarea Canadei pentru a contribui, alături de Marea Britanie şi Germania, la suplimentarea efectivelor NATO în Europa de Est, în contextul în care aliaţii europeni sunt reticenţi. În pofida demonstraţiilor de forţă prin organizarea de exerciţii militare în Europa de Est, Alianţa Nord-Atlantică pregăteşte şi staţionarea a 4.000 de militari suplimentari, prin rotaţie, în Polonia şi ţările baltice, pentru descurajarea Rusiei. Până acum, la noua forţă militară au anunţat participarea Statele Unite, Marea Britanie şi Germania, fiecare cu câte 1.000 de militari. Washingtonul caută încă un aliat care să trimită 1.000 de militari în statele est-europene, dar ţările europene sunt reticente să contribuie. “Aliaţii europeni au motive să nu se implice. Sunt deja implicaţi în alte operaţiuni, în Europa, în Africa, în Afganistan. Pur şi simplu nu mai au fonduri”, a declarat un diplomat NATO. “Există disensiuni în cadrul NATO. Unii aliaţi cred că trupele trebuie suplimentate pe flancul sudic”, dezvăluie Sophia Besch, analist la Centrul pentru Reformă Europeană (CER), cu sediul la Londra. “Summitul NATO de la Varşovia va fi ultimul din mandatul preşedintelui Barack Obama, iar Statele Unite vor să fie un succes. Se vor asigura că va fi găsită a patra ţară care să contribuie, posibil Canada”, declara un diplomat polonez.

Statele Unite au anunţat în martie că vor trimite militari suplimentari în Europa de Est, cel mai probabil inclusiv în România, începând din anul 2017, în contextul măsurilor de garantare a securităţii pe fondul acţiunilor Rusiei. Pentagonul a alocat un buget suplimentar de 3,5 miliarde de dolari pentru o prezenţă militară permanentă în România, Polonia, Estonia, Lituania şi Letonia. Decizia suplimentării capabilităţilor militare americane în Europa de Est are rolul de a oferi garanţii de securitate aliaţilor NATO în contextul activităţilor militare ale Rusiei.

Alianţa Nord-Atlantică trebuie să transforme patrulele aeriene din zona Mării Baltice într-o forţă care să poată apăra ţările baltice în caz de război, afirma în martie generalul american Philip Breedlove, la acea vreme comandantul în exerciţiu al forţelor NATO din Europa, în ceea ce era un avertisment adresat Rusiei, scrie Mediafax.

——————-

motocMarti, ministrul roman al apararii Mihnea Motoc a avut discutii cu ministrii turc si bulgar ai apararii. Cele 3 state membre NATO poarta consultari pentru intarirea flancului sudic pe fondul cresterii amenintarilor la Marea Neagra, unde Romania, Bulgaria si Turcia sunt riverane.

——————————–

În prima zi a Reuniunii miniștrilor apărării din statele membre ale NATO, ministrul român al apărării Mihnea Motoc a participat la sesiunea formală a Consiliului Nord-Atlantic, cu un rol important în pregătirea întâlnirilor șefilor de stat și de guvern din statele membre ale NATO ce va avea loc la Varșovia, la începutul lunii iulie.

Cu acest prilej, miniștrii apărării au discutat situația de securitate din spațiul euro-atlantic si au adoptat decizii importante privind adaptarea și consolidarea posturii NATO de descurajare și apărare. Scopul acestui proces de adaptare este de menținere a capacității NATO de apărare a tuturor aliaților în fața oricărui tip de amenințări, din orice direcție, în consonanță cu Tratatul Atlanticului de Nord și cu obligațiile internaționale ale Alianței.

Astfel, statele membre ale NATO au agreat amplasarea, prin rotație, a patru batalioane multinaționale în fiecare dintre statele baltice si Polonia, precum si constituirea unei prezente înaintate adaptate în zona de sud-est a teritoriului aliat, cu o componentă terestră formată dintr-o brigadă multinațională situată în România. Această brigadă, subordonată

Comandamentului Multinațional de Divizie al NATO pentru Sud-Est de la București, va oferi un cadru prin care statele aliate vor putea afilia sau trimite forțe în România pentru a se antrena în scopul creșterii interoperabilității. Astfel, brigada va facilita activitățile de instruire ale NATO în zona de sud-est a Alianței prin intermediul unui program susținut de exerciții și instruire.

Ministrul Motoc a subliniat că România dorește ca această brigadă să fie o contribuție concretă atât la întărirea posturii de descurajare si apărare a Alianței, cât și la securitatea și stabilitatea regională. De asemenea, a arătat că România poartă discuții cu Bulgaria și Turcia pentru dezvoltarea unor măsuri suplimentare de consolidare a apărării și securității în zona Mării Negre, cu un accent sporit pe domeniile naval și aerian. Prin aceste măsuri, România va urmări să se realizeze o coerență sporită cu activitățile de asigurare deja desfășurate de NATO în Marea Neagră în ultimii ani, prin intermediul poliției aeriene, al exercițiilor navale aliate și prezenței vaselor aliate în zonă.

Ministrul român a subliniat faptul că toate aceste măsuri au un caracter defensiv, sunt în concordanță cu nevoile de întărire a apărării naționale și a Alianței, survenind pe fondul creșterii prezenței și acțiunilor militare ale Rusiei de-a lungul frontierei estice a NATO, inclusiv în Marea Neagră, după anexarea Crimeei. În același timp, prezența adaptată pentru sud-est este în consonanță cu abordarea mai largă a Alianței, care nu urmărește confruntarea cu Rusia.

Măsurile de întărire a descurajării și apărării în estul teritoriului Alianței fac parte dintr-o adaptare mai cuprinzătoare a posturii de descurajare și apărare aprobate de miniștrii apărării. Aceasta mai include adoptarea unui Cadru de răspuns la amenințările provenind din sudul teritoriului aliat, precum și măsuri de dezvoltare a apărării cibernetice, de apărare față de atacurile teroriste, de contracarare a amenințărilor hibride și de creștere a rezilienței. Această abordare cuprinzătoare a apărării Alianței încorporează și pune în valoare măsurile luate cu prilejul Summit-ului NATO din septembrie 2014, din Țara Galilor, inclusiv crearea Comandamentului Multinațional de Divizie pentru Sud-Est de la București și a opt Unități NATO de Integrare a Forțelor, stabilite în statele aliate din estul Europei, inclusiv în România.

 

 

 

12 COMMENTS

  1. Rolul acestor trupe este de descurajare si este mai mult decat salutar. Un razboi conventional in zona noastra este aproape exclus. Sa ne fereasca Dumnezeu de altfel de razboi. Cel rece nu s-a terminat niciodata.

  2. Poate institutiile responsabile din Romania domnule Tudor nu cele ai caror reprezentanti ataca aproape zilnic amestecul USA in “treburile interne” in traducere “in zona lor de interese”,adica USA incearca sa salveze acele institutii fie ele si de forta care incearca sa-i blocheze a mai fura fenomenul coruptiei institutionalizate fiind caracteristic tarilor bananiere,dictaturilor chiar al inamicilor traditionali NATO din Europa…Pai daca vreti securitate atunci eradicati coruptia ceea ce nu prea se intampla,mai mult,toata propaganda majoritatii parlamentare de azi se bazeaza pe invrajbirea claselor sarace impotriva unor supraputeri ca USA si al aliatilor sai vezi doamne “ei ne comanda”…”suntem sclavii intereselor acestora” ! Pana una alt vad ca noi le dam comenzi,le solicitam interventii,le solicitam imprumuturi si facilitati economice si de fapt suntem sclavii datului cu parerea si al lipsei poftei de munca.

  3. May Good !
    Ce rapid se mişcă totul şi în cascadă!
    După inundaţii asta mai trebuia!
    Şi în toamnă ghiogeala ca recompensă pentru vot împotriva celorlalţi!
    Istoria se repetă, nu şi când e vorba de americani!

  4. Explicati-ne, va rog, cum vine aia cu “Romania vrea …”, “Romania cere …” Pe mine stiu ca nu m-a intrebat nimeni! Cu toate ca SI EU sint Romania!
    A aprobat parlamentul asa ceva? Cine a hotarit? Cine a aprobat? In Romania asta de azi, sat fara ciini, se trezeste unul care-a visat erotic si declara, vizionar: Romania doreste cutare!
    Miine cine stie ce-o sa mai viseze ala si-o sa iasa sa zica: Romania doreste desfiintarea parlamentului. Sa mori tu?! Asa merge acum?
    Pai chiar am innebunit toti?

    • Pai Romania “vrea”…sa dea banu’, in rest are rezolvate toate problemele.Si daca nu e banu’,se va imprumuta banu’,Iohannis si gasca abia asteapta,ca doar d’aia au fost plantati p’aici.Cine isi inchipuie ca romanii pot sa existe fara datorii pe cap?

      • Sincer, eu cred ca pe ceasca de-aia l-au mazilit: ca n-avea datorii. N-ai datorii, nu poti fi strins de mingiute. Nu poate nimeni sa-ti impuna ce sa inchizi, ce sa privatizezi (si pe cit!), ce sa produci si mai ales, ce sa NU produci, ce fiare vechi trebuie sa cumperi de la unul si de la altul pe post de bunaciuni, cine trebuie sa fie sef la DNA si cine trebuie sa faca 10 ani de puscarie pentru activitati TELEPATICE sau, doar asa, ca sa dam un exemplu!
        Si mai cred ca Ponta de-aia “a pierdut” alegerile: fiindca a anuntat ca Romania nu mai are nevoie sa imprumute de la FMI! Ca romanii, cind au auzit, s-au suparat foc! “Cum sa nu ne mai imprumutam? Si noi ce dracu mai lasam urmasilor nostri, si urmasilor urmasilor nostri, daca nici macar niste datorii nu mai sintem in stare? Jos Ponta! Puie Monta!

  5. NATO nu mai are fonduri pentru 1000 de militari… aliatii europeni sunt reticenti… e tare alianta asta, mare nadejde avem cu ea!
    Noroc cu americanii, cit or mai putea si ei, adica maxim un an…

  6. Nu știu ”ce vrea România”, dar eu aș vrea niscaiva judecători și procurori din State ca să facă oleacă de școală cu staliniștii noștri.

  7. Ca ne-a oferit sa gazduim mai treaca mearga insa cu coordonarea brigazii militare nu stiu daca NATO e de acord. Chiar stam asa de bine in privinta banilor sa tinem 5000 de militari ?
    Asta cu disuasiunea la adresa Rusiei mi-a placut. Nu stiu ce-mi spune ca efectul este invers.

    • Masarea de trupe in vecinatatea granitelor Rusiei, oricit ne-am jura noi ca “luptam pentru pace”, NU VA DIMINUA TENSIUNILE, CI, FIRESC, LE VA SPORI. Se pare, de fapt, ca asta se si doreste!
      Americanilor chiar le suride perspectiva, e suficient de departe de teritoriul lor. Cu cit actantii sint mai aproape de zona cu potential exploziv, cu atit sint mai reticenti (vezi Franta si Germania)
      Ne-am gasit noi, tist-bist neica nimeni, sa ne cocosim la rusi, ca sa le facem placerea licuricilor. Din pacate , IN CAPUL NOSTRU SE VA RASTURNA OLITA DE NOAPTE. Si cineva ne va mingiia, paternal, pe caput: GHINION!
      Oare chiar atit sintem de prosti?

Leave a Reply