Respect Armatei Romane si deciziilor importante pentru apararea si securitatea noastra si a aliatilor !
——————————
România s-a oferit să găzduiască şi coordoneze o brigadă militară NATO de 5.000 de militari, în cadrul măsurilor de disuasiune luate în raport cu Rusia, anunţă secretarul general NATO, Jens Stoltenberg.
Miniştrii Apărării ai statelor NATO vor aproba marţi trimiterea a circa 4.000 de militari, susţinuţi de o forţă de reacţie rapidă, în Polonia, Estonia, Lituania şi Letonia.
Cu ocazia reuniunii miniştrilor Apărării se va analiza şi o propunere a României de a găzdui şi de a coordona o brigadă NATO, circa 5.000 de militari, în cadrul măsurilor menite să descurajeze Rusia, a declarat Stoltenberg.
“Vom decide crearea unei brigăzi cu baza în România, la care vor participa militari români şi bulgari, într-un cadru care va permite antrenarea alături de alţi aliaţi”, a explicat ulterior Carmen Romero, un purtător de cuvânt al NATO.
“Nu vrem confruntarea cu Rusia, nu vrem un nou Război Rece. Dar Alianţa va continua să protejeze statele membre de orice ameninţare”, a dat asigurări Jens Stoltenberg, conform Reuters.
Alianţa Nord-Atlantică va trimite circa 4.000 de militari suplimentari în Polonia şi în ţările baltice, pentru descurajarea Rusiei, a anunţat secretarul general NATO, Jens Stoltenberg. Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia cer de mult timp consolidarea prezenţei militare NATO, pentru descurajarea Rusiei. “Alianţa Nord-Atlantică a luat măsuri solide pentru protejarea naţiunilor noastre şi pentru a contribui la stabilitatea regională. Dar provocările continuă. De aceea, trebuie să avem măsuri pe termen lung. Am stabilit avansarea prezenţei în partea de est a Alianţei. Acum discutăm dimensiunile, scopul şi componenţa forţei militare. La recomandările experţilor noştri, se va decide mobilizarea a patru batalioane în ţările baltice şi în Polonia. Această decizie va transmite un semnal clar: că Alianţa este pregătită să apere orice aliat”, a declarat Jens Stoltenberg.
Kremlinul a avertizat marţi că Rusia va lua măsuri de apărare în cazul suplimentării efectivelor NATO în estul Europei.
Săptămâna trecută, surse diplomatice afirmau că Statele Unite ar putea solicita implicarea Canadei pentru a contribui, alături de Marea Britanie şi Germania, la suplimentarea efectivelor NATO în Europa de Est, în contextul în care aliaţii europeni sunt reticenţi. În pofida demonstraţiilor de forţă prin organizarea de exerciţii militare în Europa de Est, Alianţa Nord-Atlantică pregăteşte şi staţionarea a 4.000 de militari suplimentari, prin rotaţie, în Polonia şi ţările baltice, pentru descurajarea Rusiei. Până acum, la noua forţă militară au anunţat participarea Statele Unite, Marea Britanie şi Germania, fiecare cu câte 1.000 de militari. Washingtonul caută încă un aliat care să trimită 1.000 de militari în statele est-europene, dar ţările europene sunt reticente să contribuie. “Aliaţii europeni au motive să nu se implice. Sunt deja implicaţi în alte operaţiuni, în Europa, în Africa, în Afganistan. Pur şi simplu nu mai au fonduri”, a declarat un diplomat NATO. “Există disensiuni în cadrul NATO. Unii aliaţi cred că trupele trebuie suplimentate pe flancul sudic”, dezvăluie Sophia Besch, analist la Centrul pentru Reformă Europeană (CER), cu sediul la Londra. “Summitul NATO de la Varşovia va fi ultimul din mandatul preşedintelui Barack Obama, iar Statele Unite vor să fie un succes. Se vor asigura că va fi găsită a patra ţară care să contribuie, posibil Canada”, declara un diplomat polonez.
Statele Unite au anunţat în martie că vor trimite militari suplimentari în Europa de Est, cel mai probabil inclusiv în România, începând din anul 2017, în contextul măsurilor de garantare a securităţii pe fondul acţiunilor Rusiei. Pentagonul a alocat un buget suplimentar de 3,5 miliarde de dolari pentru o prezenţă militară permanentă în România, Polonia, Estonia, Lituania şi Letonia. Decizia suplimentării capabilităţilor militare americane în Europa de Est are rolul de a oferi garanţii de securitate aliaţilor NATO în contextul activităţilor militare ale Rusiei.
Alianţa Nord-Atlantică trebuie să transforme patrulele aeriene din zona Mării Baltice într-o forţă care să poată apăra ţările baltice în caz de război, afirma în martie generalul american Philip Breedlove, la acea vreme comandantul în exerciţiu al forţelor NATO din Europa, în ceea ce era un avertisment adresat Rusiei, scrie Mediafax.
——————-
Marti, ministrul roman al apararii Mihnea Motoc a avut discutii cu ministrii turc si bulgar ai apararii. Cele 3 state membre NATO poarta consultari pentru intarirea flancului sudic pe fondul cresterii amenintarilor la Marea Neagra, unde Romania, Bulgaria si Turcia sunt riverane.
——————————–
În prima zi a Reuniunii miniștrilor apărării din statele membre ale NATO, ministrul român al apărării Mihnea Motoc a participat la sesiunea formală a Consiliului Nord-Atlantic, cu un rol important în pregătirea întâlnirilor șefilor de stat și de guvern din statele membre ale NATO ce va avea loc la Varșovia, la începutul lunii iulie.
Cu acest prilej, miniștrii apărării au discutat situația de securitate din spațiul euro-atlantic si au adoptat decizii importante privind adaptarea și consolidarea posturii NATO de descurajare și apărare. Scopul acestui proces de adaptare este de menținere a capacității NATO de apărare a tuturor aliaților în fața oricărui tip de amenințări, din orice direcție, în consonanță cu Tratatul Atlanticului de Nord și cu obligațiile internaționale ale Alianței.
Astfel, statele membre ale NATO au agreat amplasarea, prin rotație, a patru batalioane multinaționale în fiecare dintre statele baltice si Polonia, precum si constituirea unei prezente înaintate adaptate în zona de sud-est a teritoriului aliat, cu o componentă terestră formată dintr-o brigadă multinațională situată în România. Această brigadă, subordonată
Comandamentului Multinațional de Divizie al NATO pentru Sud-Est de la București, va oferi un cadru prin care statele aliate vor putea afilia sau trimite forțe în România pentru a se antrena în scopul creșterii interoperabilității. Astfel, brigada va facilita activitățile de instruire ale NATO în zona de sud-est a Alianței prin intermediul unui program susținut de exerciții și instruire.
Ministrul Motoc a subliniat că România dorește ca această brigadă să fie o contribuție concretă atât la întărirea posturii de descurajare si apărare a Alianței, cât și la securitatea și stabilitatea regională. De asemenea, a arătat că România poartă discuții cu Bulgaria și Turcia pentru dezvoltarea unor măsuri suplimentare de consolidare a apărării și securității în zona Mării Negre, cu un accent sporit pe domeniile naval și aerian. Prin aceste măsuri, România va urmări să se realizeze o coerență sporită cu activitățile de asigurare deja desfășurate de NATO în Marea Neagră în ultimii ani, prin intermediul poliției aeriene, al exercițiilor navale aliate și prezenței vaselor aliate în zonă.
Ministrul român a subliniat faptul că toate aceste măsuri au un caracter defensiv, sunt în concordanță cu nevoile de întărire a apărării naționale și a Alianței, survenind pe fondul creșterii prezenței și acțiunilor militare ale Rusiei de-a lungul frontierei estice a NATO, inclusiv în Marea Neagră, după anexarea Crimeei. În același timp, prezența adaptată pentru sud-est este în consonanță cu abordarea mai largă a Alianței, care nu urmărește confruntarea cu Rusia.
Măsurile de întărire a descurajării și apărării în estul teritoriului Alianței fac parte dintr-o adaptare mai cuprinzătoare a posturii de descurajare și apărare aprobate de miniștrii apărării. Aceasta mai include adoptarea unui Cadru de răspuns la amenințările provenind din sudul teritoriului aliat, precum și măsuri de dezvoltare a apărării cibernetice, de apărare față de atacurile teroriste, de contracarare a amenințărilor hibride și de creștere a rezilienței. Această abordare cuprinzătoare a apărării Alianței încorporează și pune în valoare măsurile luate cu prilejul Summit-ului NATO din septembrie 2014, din Țara Galilor, inclusiv crearea Comandamentului Multinațional de Divizie pentru Sud-Est de la București și a opt Unități NATO de Integrare a Forțelor, stabilite în statele aliate din estul Europei, inclusiv în România.