Rusia a dat drumul cainilor razboiului. Bombe si atacuri pregatite in regiunea Donbas, controlata de Moscova.

Mecanismul diversiunii rusesti de provocare a unor atentate si lovituri militare este coordonata intre separatistii pro-rusi si Ministerul de Externe de la Moscova, care avea pregatit demult mesajul cu “genocid in Donbas facut de Ucraina”. In fapt, explozii si atacuri lansate de Rusia pentru a fi folosite drept pretext pentru ocupatie militara directa a Estului Ucrainei.

#Rusia, #razboi, #Ucraina, #Donbas

Diversiunea ruseasca a inceput cu un puternic sunet de sirene, ce a fost auzit vineri după-amiază în centrul oraşului Doneţk, capitalei republicii omonime separatiste proruse din estul Ucrainei, unde mai devreme liderul local a anunţat evacuarea populaţiei civile către Rusia de teama unei ofensive a armatei ucrainene, intenţie negată de guvernul de la Kiev, transmite Reuters.

”O plecare masivă şi centralizată a populaţiei este organizată către Federaţia Rusă. Trebuie evacuaţi în primul rând femeile, copiii şi persoanele vârstnice”, a declarat într-un mesaj video pe contul său de Telegram liderul republicii Doneţk, Denis Puşilin. El a mai spus că Rusia a acceptat să găzduiască în regiunea Rostov persoanele ce vor fi evacuate şi ”au fost create toate condiţiile pentru un tranzit rapid în punctele de control”.

Anunţul liderului separatiştilor din Doneţk a fost urmat la scurt timp de unul similar al celui din Lugansk, Leonid Pasecinik. ”Pentru a evita victime în rândul civililor, solicit locuitorilor republicii (…) să plece în cel mai scurt timp către teritoriul Federaţiei Ruse”, a transmis acesta într-un comunicat difuzat de mass-media locale. ”Rusia este dispusă să garanteze intrarea şi găzduirea organizată a rezidenţilor Republicii Populare Lugansk”, a asigurat el.

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a ordonat vineri ministrului pentru situaţii de urgenţă, Aleksandr Ciuprian, să se deplaseze în Rostov pe Don, în sud-estul Rusiei, pentru a organiza cazarea celor care părăsesc cele două republici separatiste autoproclamate din estul Ucrainei, a informat agenţia de presa RIA Novosti.

“Putin a ordonat ministrului (interimar) să zboare de urgenţă în regiunea Rostov pentru a organiza la faţa locului activitatea pentru a crea condiţii de cazare, pentru a asigura mese calde şi tot ceea ce este necesar, inclusiv îngrijire medicală”, a afirmat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, care anterior declarase presei că nu ştie nimic despre evacuarea locuitorilor din regiunile din estul Ucrainei controlate de separatişti.

Mai mult, Vladimir Putin a cerut guvernului să asigure de urgenţă plata a 10.000 de ruble (aproximativ 114 euro) fiecărui refugiat care soseşte din Donbas în regiunea Rostov, conform unei declaraţii a lui Peskov, citată de RIA.

Putin a declarat că observă o deteriorare a situaţiei în estul Ucrainei, îndemnând Kievul să se aşeze la masa tratativelor cu separatiştii din Doneţk şi Lugansk, şi a lansat un apel la punerea în practică a Acordurilor de la Minsk, destinate să pună capăt conflictului din estul Ucrainei, potrivit AFP, Reuters şi EFE.

“Din păcate, observăm o agravare a situaţiei” din Donbas, a declarat Putin într-o conferinţă de presă comună cu omologul său belarus şi aliat Aleksandr Lukaşenko, aflat vineri într-o vizită la Moscova.

Folosindu-se de acest scenariu pregatit din timp, Rusia va pretexta ca e nevoie de prezenta militara oficiala (nu acoperita, ca in prezent) in regiunile Donbas si Luhansk si dincolo de ele, pentru asa zisa mentinere a pacii si protejarea rusofonilor, folositi ca masa de manevra.

Regiunile ucrainene Donbas si Luhansk sunt intr-un razboi de ocupatie provocat de Rusia din 2014.

Peste 15000 de militari si civili au murit pana in prezent.

https://securitynews.ro/secretarul-general-al-nato-in-donbas-sunt-prezenti-ofiteri-de-informatii-rusi/

Secretarul Consiliului de Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei, Oleksiy Danilov, a acuzat vineri Rusia de organizarea unor provocări în estul Ucrainei pentru a încerca să provoace armata ucraineană să răspundă, dar a adăugat că ţara sa va acţiona pe căi paşnice pentru a dezamorsa criza, relatează Reuters.

Într-o conferinţă de presă, ministrul pentru Integrarea Teritoriilor Ocupate Temporar Iryna Vereshchuk a declarat că Rusia încearcă să forţeze Ucraina să facă concesii.

La rândul său, Danilov a menţionat că Ucraina nu are planuri de eliberare prin forţă a teritoriilor deţinute de separatişti, adăugând că o invazie rusă a Ucrainei la scară largă este puţin probabilă.

Washingtonul a descris vineri drept o manevră ”cinică” anunţul evacuării către Rusia a civililor din Donbas, estul separatist prorus al Ucrainei, acţiune în care Statele Unite văd pregătiri ale unei ofensive militare a Rusiei, notează AFP.

Kievul şi Washingtonul acuză Moscova că pregăteşte o invazie în Ucraina sau o provocare prin care să justifice o invazie, ceea ce Rusia de asemenea neagă în continuare, în timp ce, conform SUA, circa 190.000 de militari ruşi sunt în apropierea graniţei ucrainene.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat vineri că intensificarea ciocnirilor în derulare în estul Ucrainei reprezintă “un scenariu de provocări” conceput de Rusia pentru a justifica un atac asupra Ucrainei, relatează AFP.

Evenimentele din ultimele 24-48 de ore “fac parte dintr-un scenariu deja în derulare, care constă în crearea de provocări false, apoi în a răspunde la aceste provocări şi, în cele din urmă, în a comite o nouă agresiune împotriva Ucrainei”, a acuzat Blinken într-un discurs la Conferinţa de Securitate de la Munchen.

“Deşi facem tot ce ne stă în putere pentru a transmite clar că există o cale diplomatică” la această criză gravă între Occident şi Rusia, “suntem profund îngrijoraţi de faptul că nu aceasta este calea în care s-a angajat Rusia”, a spus şeful diplomaţiei americane.

Blinken a formulat acuzaţii similare joi în Consiliul de Securitate al ONU.

Tot vineri, în cadrul Conferinţei de Securitate de la Munchen, şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock a declarat la rând său că Rusia exercită “o ameninţare absolut inacceptabilă” asupra securităţii europene.

Anunţurile recente ale Rusiei privind o retragere parţială a trupelor “au fost un licăr de speranţă”, a spus ea, adăugând însă că îşi doreşte să vadă acţiuni, “deoarece ameninţarea rusă este în continuare reală”.

“Această criză nu este o criză ucraineană. Este o criză rusă”, a declarat şefa diplomaţiei germane.

În timp ce Rusia a transmis joi SUA cererile sale strategice privind securitatea în Europa, pentru a dezamorsa criza privind Ucraina, Annalena Baerbock spune că propunerile Moscovei “nu sunt încurajatoare până acum”.

“Vrem să discutăm în orice moment” despre aceste subiecte cu Rusia, dar “nu cu propuneri care pun la îndoială arhitectura de securitate pe care am construit-o împreună” în Europa, a afirmat ea.

Leave a Reply