Expertul în securitate Olga Lautman scrie pe X :

Au existat numeroase rapoarte în ultimele câteva săptămâni, Rusia teroristă s-a pregătit să intre într-un Harkov.

Acesta este al 2-lea oraș ca mărime din Ucraina.

Rusia va eșua, dar un cost ridicat pentru civili. Vă rog să fiți atenți. Acest lucru este extrem de grav și periculos

Urgent: tensiunile escaladează de-a lungul graniței Harkiv, pe măsură ce Rusia lansează atacuri.

Surse ucrainene confirmă luptele din Strilecha, Borysivka, Pylna.

Bombardele MLRS se intensifică, trupele ruse încercând să se infiltreze. Acest lucru semnalează o potențială escaladare.

UPDATE

Bombardamentele ruseşti asupra oraşului Vovceansk, în zona Harkov, au ucis un civil şi au rănit alţi cinci, potrivit guvernatorului regiunii. Un alt civil a fost ucis într-un sat din apropiere, potrivit lui Oleh Sînehubov, citat de SkyNews si preluat de news.ro.

Vovceansk avea o populaţie de 17.000 de locuitori înainte de război, care s-a redus însă la câteva mii de la începerea ostilităţilor în 2022.

Pe de altă parte, potrivit guvernatorului, un atac cu rachete ruseşti asupra oraşului Harkov a rănit două persoane şi a incendiat trei case în primele ore ale zilei de vineri. Două persoane, inclusiv un copil de 11 ani, au fost lovite de obuze, a scris guvernatorul Oleh Sînehubov pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

La rândul său, primarul Ihor Terehov a declarat că o rachetă S-300 s-a prăbuşit în oraş, avariind 26 de clădiri şi distrugând complet două dintre ele. El nu a precizat care sunt aceste clădiri. Un cameraman Reuters aflat la faţa locului a văzut în zori incendii în ceea ce păreau a fi case rezidenţiale. Serviciile de urgenţă s-au grăbit să stingă incendiile, lucrând printre dărâmături.

Rusia a lansat două rachete S-300/S-400 asupra regiunii în cursul nopţii, a declarat purtătorul de cuvânt al forţelor aeriene ucrainene, Illa Evlaş, într-o emisiune televizată. Nu a fost clar unde a aterizat cea de-a doua.

Un alt atac cu bombă ghidată a avariat aproximativ 25 de clădiri când a aterizat în apropierea unei instalaţii de infrastructură din oraşul Derhaci, tot în apropiere de graniţa cu Rusia, a declarat Sînehubov.

Rusia, care şi-a lansat invazia la scară largă în urmă cu mai bine de doi ani, şi-a intensificat intensitatea atacurilor cu rachete şi drone asupra Ucrainei începând cu luna martie a acestui an. Infrastructura de electricitate a fost grav avariată, obligând autorităţile să introducă întreruperi programate de curent electric în Harkov şi în regiunea înconjurătoare.

În regiunile sudice, peste noapte, forţele aeriene au interceptat toate cele 10 drone lansate de Rusia asupra regiunilor Odesa, Mîkolaiv şi Herson.

O sursă militară ucraineană de rang înalt, care a refuzat să fie numită, a declarat pentru Reuters că forţele ruseşti urmăresc să împingă forţele armate ucrainene până la 10 kilometri de graniţa cu Rusia şi că forţele Kievului încearcă să le reţină.

“Ocupanţii au intensificat bombardamentele în direcţia nordică. În primul rând, inamicul loveşte în oraşul Vovceansk”, a declarat şeful administraţiei militare regionale din Harkov, Oleh Sîniehubov, care spune că bombardamentele cu lansatoare multiple de rachete şi artilerie au continuat pe tot parcursul nopţii şi că au existat încercări nereuşite ale unor grupuri subversive de a trece graniţa, scrie Ukrainskaia Pravda. Asaltul a început cu bombardarea intensă a localităţilor de frontieră din regiunea Harkov cu diferite mijloace de foc. În prezent, bombardamentele continuă, în special, în zona oraşului Vovceansk. De asemenea, sunt utilizate în mod activ sistemele de război electronic şi dronele. Potrivit sursei citate, au loc lupte în zona de frontieră a regiunii Harkov, ruşii încercând să intre într-o serie de localităţi de-a lungul graniţei.

Leave a Reply