În spatele atacurilor informatice care au vizat anul trecut Ministerul ceh de Externe s-au aflat serviciile secrete ruse, afirmă serviciul de contrainformaţii al Republicii Cehe, BIS, în ultima ediţie a raportului său anual, făcut public luni, transmite Reuters.
Potrivit raportului, două atacuri separate care au vizat Ministerul de Externe ceh au fost lansate de gruparea de piraterie informatică APT28, care are legături cu guvernul rus şi a mai fost învinuită în trecut de atacuri în Germania şi SUA.
“Toate constatările indică fără dubiu spre campania de ciberspionaj Turla, iniţiată de serviciul de informaţii rus FSB, şi APT28/Sofacy, asociată cu serviciul rus de informaţii militar GRU”, se arată în raportul anual.
Atacatorii au accesat peste 150 de adrese de e-mail al personalului şi au copiat mesaje, “obţinând date care ar putea fi folosite pentru viitoare atacuri, precum şi o listă cu potenţiale ţinte practic din toate instituţiile importante ale statului”, a stabilit BIS.
Ministerul ceh de Externe a indicat anul trecut că probabil în spatele atacurilor cibernetice împotriva acestei instituţii s-a aflat un stat străin, dar a susţinut că nu au fost compromise materiale confidenţiale.
Raportul mai avertizează, la fel ca în alţi ani, că Rusia continuă să folosească ofiţeri de informaţii care acţionează sub acoperire diplomatică, în cadrul unei strategii-hibrid generale împotriva statelor membre ale Uniunii Europene şi NATO.
În acelaşi timp, BIS a consemnat o intensificare a activităţii agenţilor de informaţii chinezi şi s-a declarat preocupat de intensificarea activităţilor de spionaj economic, ştiinţific şi tehnic.
BIS a detectat totodată mai multe atacuri îndreptate împotriva unor ţinte militare cehe, cel mai grav dintre acestea ducând la compromiterea unor conturi de e-mail private ale unor persoane având legături cu Ministerul Apărării şi cu armata, scrie Agerpres
Şeful Serviciului britanic de informaţii externe (MI6), Alex Younger, a avertizat luni Rusia să nu subestimeze hotărârea Marii Britanii de a denunţa comportamente de stat ostile, într-o rară intervenţie publică, potrivit France Presse.
Într-un discurs rostit la Universitatea St Andrews din Edinburgh, unde şi-a făcut studiile, el a cerut ”Rusiei sau oricărui alt stat care intenţionează să pervertească modul nostru de viaţă să nu ne subestimeze hotărârea şi mijloacele sau pe cele ale aliaţilor noştri”. În acest discurs, din care Ministerul de Externe britanic a difuzat anterior extrase, şeful MI6 trimite un avertisment ”adversarilor care se consideră într-o stare de confruntare perpetuă” cu Marea Britanie.
Alex Younger, supranumit ”C”, a amintit în acest context reacţia fermă a Londrei şi a aliaţilor săi după otrăvirea cu agent neurotoxic de tip militar în martie la Salisbury (sud-vestul Angliei) a fostului spion dublu rus Serghei Skripal şi a fiicei acestuia, Iulia, un atac atribuit Rusiei de către Londra.
Acest caz a provocat o criză diplomatică majoră, care a condus la un val istoric de expulzări de diplomaţi de ambele părţi şi la noi sancţiuni economice împotriva Rusiei.
Alex Younger (55 de ani) a evocat de asemenea evoluţia agenţiilor de informaţii spre o ”a patra generaţie de spionaj”, combinând ”competenţele umane tradiţionale cu inovarea accelerată” în faţa ameninţărilor în creştere, care exploatează o delimitare ambiguă între lumea fizică şi cea virtuală.
Acesta este al doilea discurs public al şefului MI6 pronunţat de când a preluat conducerea serviciului în 2014.