În spatele atacurilor informatice care au vizat anul trecut Ministerul ceh de Externe s-au aflat serviciile secrete ruse, afirmă serviciul de contrainformaţii al Republicii Cehe, BIS, în ultima ediţie a raportului său anual, făcut public luni, transmite Reuters.

Potrivit raportului, două atacuri separate care au vizat Ministerul de Externe ceh au fost lansate de gruparea de piraterie informatică APT28, care are legături cu guvernul rus şi a mai fost învinuită în trecut de atacuri în Germania şi SUA.

“Toate constatările indică fără dubiu spre campania de ciberspionaj Turla, iniţiată de serviciul de informaţii rus FSB, şi APT28/Sofacy, asociată cu serviciul rus de informaţii militar GRU”, se arată în raportul anual.

Atacatorii au accesat peste 150 de adrese de e-mail al personalului şi au copiat mesaje, “obţinând date care ar putea fi folosite pentru viitoare atacuri, precum şi o listă cu potenţiale ţinte practic din toate instituţiile importante ale statului”, a stabilit BIS.

Ministerul ceh de Externe a indicat anul trecut că probabil în spatele atacurilor cibernetice împotriva acestei instituţii s-a aflat un stat străin, dar a susţinut că nu au fost compromise materiale confidenţiale.

Raportul mai avertizează, la fel ca în alţi ani, că Rusia continuă să folosească ofiţeri de informaţii care acţionează sub acoperire diplomatică, în cadrul unei strategii-hibrid generale împotriva statelor membre ale Uniunii Europene şi NATO.

În acelaşi timp, BIS a consemnat o intensificare a activităţii agenţilor de informaţii chinezi şi s-a declarat preocupat de intensificarea activităţilor de spionaj economic, ştiinţific şi tehnic.

BIS a detectat totodată mai multe atacuri îndreptate împotriva unor ţinte militare cehe, cel mai grav dintre acestea ducând la compromiterea unor conturi de e-mail private ale unor persoane având legături cu Ministerul Apărării şi cu armata, scrie Agerpres


Şeful Serviciului britanic de informaţii externe (MI6), Alex Younger, a avertizat luni Rusia să nu subestimeze hotărârea Marii Britanii de a denunţa comportamente de stat ostile, într-o rară intervenţie publică, potrivit France Presse.

Într-un discurs rostit la Universitatea St Andrews din Edinburgh, unde şi-a făcut studiile, el a cerut ”Rusiei sau oricărui alt stat care intenţionează să pervertească modul nostru de viaţă să nu ne subestimeze hotărârea şi mijloacele sau pe cele ale aliaţilor noştri”. În acest discurs, din care Ministerul de Externe britanic a difuzat anterior extrase, şeful MI6 trimite un avertisment ”adversarilor care se consideră într-o stare de confruntare perpetuă” cu Marea Britanie.

Alex Younger, supranumit ”C”, a amintit în acest context reacţia fermă a Londrei şi a aliaţilor săi după otrăvirea cu agent neurotoxic de tip militar în martie la Salisbury (sud-vestul Angliei) a fostului spion dublu rus Serghei Skripal şi a fiicei acestuia, Iulia, un atac atribuit Rusiei de către Londra.

Acest caz a provocat o criză diplomatică majoră, care a condus la un val istoric de expulzări de diplomaţi de ambele părţi şi la noi sancţiuni economice împotriva Rusiei.

Alex Younger (55 de ani) a evocat de asemenea evoluţia agenţiilor de informaţii spre o ”a patra generaţie de spionaj”, combinând ”competenţele umane tradiţionale cu inovarea accelerată” în faţa ameninţărilor în creştere, care exploatează o delimitare ambiguă între lumea fizică şi cea virtuală.

Acesta este al doilea discurs public al şefului MI6 pronunţat de când a preluat conducerea serviciului în 2014.

 

4 COMMENTS

 1. Iar incepi, domnule, cu aceste acuzatii lipsite de orice substanta, de tipul “se pare ca”, “exista banuiala”,, “putem presupune”, “foarte probabil”, “atacul unei grupari care e prietena cu niste vecini ai unor florarese frecventate de niste ofiteri GRU” etc. Penibil!
  Sa-i cheme, domnule, in fata tribunalelor internationale, SI SA PUNA PE MASA PROBELE!
  Nu sint probe? Atunci hai sa lasam prapaganda ieftina si fara continut!
  Stiu, pe Nastase l-au condamnat fara probe (in afara de niste dolari tipariti la 2 ani dupa ce “au fost primiti CA MITA” de acesta), Voiculescu a facut puscarie fiindca “A ACTIONAT TELEPATIC”, Remes a primit un plic in care nu este exclus sa fi fost euroi, Rarinca a zacut la beci pentru tupeul de a-si cere BANII EI INAPOI, Orice e posibil atunci cind cei puternici impart dreptatea DUPA BUNUL PLAC.
  Dar de ce sa ne raliem si noi acestor mizerii? Doar ca sa ne mingiie pe crestet stapinul?
  Poate o sa ne mingiie; si poate chiar o sa ne arunce sub masa un oscior, e posibil. Dar in sinea lui o sa ne dispretuiasca pentru sufletul nostru de sluga, ASTA E SIGUR!
  Evident, fiecare isi alege pozitia in care ii place sa stea ….

 2. Papagalul care a MANELIZAT Istoria (DPA) s-ar putea sa fie si el manelizat. Poate chiar de niste manelisti. Daca nu, cred ca macar o mustrare va primi. Nu avem de unde sti daca va fi manuala sau de alta natura…

 3. Mai citesc o chestie de GIGA, care m-a amuzat copios: “Raportul mai avertizează … că Rusia continuă să folosească ofiţeri de informaţii care acţionează sub acoperire diplomatică”
  Asta chiar m-a dixtrat! Domnule Tudor, daca stiti vreo tara, UNA SINGURA, care NU face asa ceva, zice-ti-mi si mie! Haide, uimiti-ma 🙂 🙂 🙂

  • Chiar sunt mirat cum de n-au fost acuzați rușii că ar finanța „Gilets Jeunes”! Niște ruble găsite prin tivurile vestelor, niște bitcoini găsiți prin telefoanele celor arestați, nu duce propaganda lipsă de imaginație!

Leave a Reply