Home Articole Rusia a lovit in premiera cu 26 de rachete Kalibr tinte in...

Rusia a lovit in premiera cu 26 de rachete Kalibr tinte in afara teritoriul sau

4650
12

Ministerul rus al Apărării a publicat miercuri o înregistrare video arătând prima utilizare în luptă a rachetelor sale de croazieră Kalibr, concurente ale Tomahawk-urilor americane.

Patru nave de război rusești au tras miercuri 26 de rachete cu înaltă precizie Kalibr-NK, concurente ale Tomahawk-urilor americane, împotriva unor obiective ale grupului terorist Statul Islamic (SI) în Siria, a anunțat ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, președintelui Vladimir Putin, potrivit agenției de presă Sputniknews.com.

‘Flotila din Marea Caspică s-a alăturat miercuri aviației rusești care luptă împotriva teroriștilor. Patru nave au tras 26 de rachete de croazieră ambarcate Kalibr care au distrus 11 ținte’ la o distanță de 1.500 km, a indicat Șoigu.

Rachetele au lovit în special uzine în care se produceau obuze și explozibile, posturi de comandă, depozite de muniții, de combustibil și de arme, precum și tabere de antrenament ale teroriștilor.

Misiunea a fost îndeplinită de fregata Daghestan și de corvetele lansatoare de rachete Grad Sviajsk, Uglici și Veliki Ustiug. Fregata Daghestan, prima navă rusească dotată cu rachete Kalibr-NK, a fost și prima care le-a lansat împotriva teroriștilor din SI.

Potrivit unui responsabil al industriei rusești a apărării, ‘este prima utilizare a acestor rachete în condiții de luptă reală. Tirurile precedente cu rachete Kalibr au avut loc în cadrul exercițiilor și al tirurilor de antrenament’.

‘Rachetele Kalibr seamănă îndeaproape cu rachetele de croazieră ambarcate americane Tomahawk. Dar sistemul rusesc este mai recent, el cuprinde rachete mai variate, inclusiv supersonice, antinavale și altele. Rachetele rusești au, între altele, o rază de acțiune mai mare’, a adăugat responsabilul.

Racheta de croazieră cu înaltă precizie Kalibr-NK este destinată navelor de suprafață. Potrivit experților militari, ea are o rază de acțiune de cel puțin 2.600 km pentru ținte terestre și de 350 km pentru ținte navale. Rachetele de tip Kalibr (cod NATO: SS-N-27 Sizzler) au între altele o versiune pentru submarine, Kalibr-PL, cu care este dotat submarinul nuclear K-560 Severodvinsk, mentioneaza Agerpres.

Forțele aeriene rusești efectuează, din 30 septembrie, atacuri asupra obiectivelor SI în Siria la cererea președintelui Bashar al-Assad. Grupul aerian cuprinde 50 de avioane, între care Su-24M, Su-25 și noile Su-34 polivalente.

Atacurile Rusiei survin pe fondul unei ample operatiuni – Inherent Resolve – declansata de o coalitie internationala condusa de SUA impotriva organizatiei Statul Islamic de un an de zile.

Organizatia Statul Islamic, avand acces la fonduri de cca 3 miliarde de dolari, a capturat in teritoriile pe care le controleaza sute de tancuri, rachete si vehicule militare. Detine o armata regulata de peste 30.000 de luptatori care au participat in trecut la razboaiele jihadiste din Afganistan, Irak, Yemen, Somalia.

 

12 COMMENTS

 1. Ce-ar fi să fie adevărat ceea ce scriu acum!
  Putin îşi face jocul pe măsura lui încît nici americanii nu se vor mai băga şi după ce curăţă tot ce a ”antrenat şi trimis americanii pentru forţă” îi va aduce pe sirieni acasă şi tot în aceeaşi perioadă dacă nu mai devreme îl va elimina pe sirianul nr.1. Deja Putin e considerat tatăl sirienilor şi a siriei(enorm de multe comentarii pro Putin) nu mai e loc pentru sirianul nr.1. Închipuiţi-vă ce moacă posacă va avea mamica merkel că nu va lua nobel pt. pace la fal ca obama(cei care l-au menţionat pe acesta le pare rău că nu a făcut nimic în afară de război şi ură) şi ce-ar fi să le sufle-n ceafă permanenet Putin? Gîndiţi-vă că zona respectivă e cam”toţi pt. unul şi unul pt. toţi” ”urma scapă turma” se vor uni şi teroarea va fi spre vestul europei pînă în americuţa…Vedeţi că nu mai e nimic în calea lui Putin, comandamentul e în zona siriană şi firul roşu funcţionează perfect pentru planul ”nu ai făcut în timpul stabilit tacit, acum e rîndul nostru şi veţi fi eliminaţi pentru totdeauna”. Şi vom vedea finalul cît de repede!(americanii ziceau de cel puţin 10-15 ani)

  • De ce Toyota??? “Grupurile de luptatori ISIS sunt greu de lovit, datorita mobilitatii asigurate de mii de camionete Toyota, pe platformele carora sunt montate mitraliere. Din momentul decolarii bombardierelor rusesti de la baza din Latakia si pîna cînd ajung la verticala obiectivelor din centrul si estul Siriei, trec 10-15 minute. În acest interval de timp, luptatorii ISIS îmbarcati pe camionete Toyota se pot deplasa 3-5 km fata de coordonatele GPS comunicate pilotilor rusi si setate în mecanismul de dirijare al bombelor acrosate.

   De aceea, majoritatea loviturilor aeriene ale aviatiei ruse s-au axat pe bombardarea tintelor fixe precum depozite de carburanti si munitii, centre de comanda si transmisiuni, centre de fabricare a explozibililor.

   Rusia si-a schimbat strategia în Siria

   Pe baza cercetarii îndelungate cu avioane fara pilot ( drone ), rusii estimeaza ca ISIS ar detine un parc impresionant de format din aproape zece mii de camionete Toyota Hilux si Toyota Tacoma. Cu toate acestea, japonezii de la Toyota au o evidenta foarte clara a vînzarilor la prima mâna, interzicînd livrarea camionetelor fabricate în Japonia si Coreea de Sud, catre grupari teroriste. Toyota a informat ca în baza sa de date figureaza cîteva sute de camionete Toyota Hilux, vîndute în Irak si care ar fi putut fi capturate de ISIS.

   Alte 43 de camionete Toyota Tacoma noi, apar în 2014, ca livrate rebelilor ”moderati” din Siria de ministerul de Externe al SUA. Toyota are unele suspiciuni privind un lot de 800 Toyota livrate Australiei în 2014 si 2015, care au fost rerutate catre Orientul Mijlociu. Totusi, Australia participa cu avioane F-18 în cadrul coalitiei anti-ISIS condusa de SUA care bombardeaza în Irak si Siria.

   Cel mai mare parc de camionete Toyota Hilux si Toyota Tacoma (aproximativ 20.000 de bucati ) l-ar detine armata SUA. Camionetele Toyota au fost modificate din fabricatie, conform cerintelor armatei SUA, pentru a putea fi folosite în misiunile de patrulare. Cele mai importante elemente introduse, fiind un cadrul metalic sudat pe platforma si unul în locul usii din dreapta, special create, pentru ca pe ele sa se monteze mitraliere.

   Pe timpul ocupatiei americane a Irakului, mii de Toyota Tacoma, au fost livrate fortelor de ocupatie americane. Au primit astfel de masini si grupurile paramilitare siite create de SUA, în Irak, pentru a mentine ordinea. Ulterior si fortele pentru Operatiuni Speciale americane din Afganistan au fost dotate cu acest tip de camioneta care este mult mai silentioasa si mai rapida decît Humvee.

   În urma colaborarii dintre General Motors si Toyota, aproape un milion de camionete Toyota Hilux, Toyota Tacoma si SUV-uri Toyota Land Cruiser au fost construite în fabricile din statele Mississippi si Texas. Din 2010, întreaga productie de Toyota Tacoma a fost dirijata spre noua sa fabrica din San Antonio ( Texas ). Odata cu retragerea militarilor americani din Irak si din Afganistan, camionetele Toyota ale armatei americane au fost reparate în SUA, vopsite în alb si puse în conservare.”

 2. Felicitări pentru acest articol – un exemplu de presă independentă neutră cu elemente de analiză militară.
  .
  Keep up the good work.

 3. o alta parere…
  Daca e adevarat insa, ca in sfarsit liderii lumii a ajuns in momentul in care pot sa colaboreze, chiar fatis si sa nu mai fie nevoiti sa faca joc de glezne, determinati de adevaratii conducatori ai lumii din umbra(satanistii). Eu cred ca suntem in pragul unei noi ere. Si mai cred ca ar trebui sa ne obisnuim sa privim dincolo de aparente si sa nu ne mai contram pe nimicuri cum de altfel am facut-o de veacuri alimentand cu energie in acest fel raul. Raul e in noi toti mai mult sau mai putin. Si sa incercam sa apreciem si efortul celor care incearca sa faca ceva in folosul nostru al tuturor indiferent de nume, sex, religie, etnie, etc.
  Sa fiti iubiti!

 4. De la cine sunt banii 3 mild dolariCa au capturat rahete blindate dar cineva trebuie instruit sa le manevreze bine nu sa se impuiste cu propria arma!E lucru dracului de democratie.

Leave a Reply