Premierul ungar Viktor Orban a revendicat duminică seară “o victorie excepţională” după succesul său la alegerile legislative care îi deschide calea către un al patrulea mandat la rând în fruntea ţării, al cincilea din carieră, notează AFP.

Potrivit Biroului electoral naţional, partidul FIDSEZ condus de Viktor Orban a câştigat 54,24% din voturi după numărarea a 77% din buletinele de vot, faţă de 33,92% pentru opoziţie.

Viktor Orban, un nationalist cu pronuntate accente anti-europene, este avocatului Rusiei si al lui Vladimir Putin in Europa. Desi membra UE si NATO, Ungaria s-a schimbat dramatic sub conducerea lui Orban. S-a indepartat de reperele democratiei in viata politica, in mass media. S-a lasat cucerita de o retorica nationalista, conspirationista, manipulatorie, plina de angoase patriotarde inventate pentru mentinerea la putere a unui singur om. Orban este la al 4 lea mandat consecutiv de premier.

In ultimii ani, Orban s-a remarcat printr-o puternica atitudine anti-romaneasca, pro-Rusia si anti-UE. Numeroase atacuri la adresa tarii noastre bazate pe elemente revizioniste au fost lansate de la Budapesta de Orban si multi alti lideri maghiari.

„Acum o sută de ani, România a intrat în epoca modernă. (…) Înţelegem că, din punctul lor de vedere, este un moment festiv, dar să înţeleagă şi ei că pentru noi nu e un moment festiv”, a afirmat, potrivit traducerii oficiale asigurate de organizatori, Viktor Orban, adăugând că „de o sută de ani România modernă nu ştie ce să facă cu cei peste un milion de maghiari care trăiesc aici”. Premierul ungar a invocat sloganul UDMR – 1000 de ani în Transilvania, 100 de ani în România – cu care s-a declarat de acord – şi a subliniat că „Ţinutul Secuiesc a existat şi când încă nu exista România modernă şi va exista şi atunci când toată Europa se va fi predat Islamului”. „În loc să negăm realitatea, ar trebui să privim situaţia ca pe o resursă. Să privim Transilvania ca pe o resursă, să ne dorim un Ţinut Secuiesc tot mai puternic, o comunitate maghiară din ce în ce mai puternică. Acest lucru ar însemna un plus de forţă şi pentru România”, a afirmat premierul Ungariei.

Se poate spune, avand in vedere evolutiile, ca Rusia pierde Ucraina dar castiga Ungaria. 

#Rusia, #invazie, #razboi, #Ucraina, #pierdere, #castig, #Ungaria, #Orban

 

1 COMMENT

  1. Probabil că tătucul cartograf i-o fi arătat și lui Viktoraș o hartă asemănătoare celei cu care l-a cadorisit pe Dodon nu demult…
    De-aia freamătă husarul la zornăiala chioară a celor treizeci de ruble…
    Cu fața la pojarul de la răsărit, să nu uităm să ne păzim spatele, că dușmanul e aproape, “aliatul” și mai aproape…

Leave a Reply