Rusia provoacă “haos” în spațiul cibernetic și trebuie luate măsuri împotriva ei dacă va continua să submineze instituțiile democratice din Occident, a declarat luni fostul șef al agenției britanice de supraveghere a comunicațiilor GCHQ, Robert Hannigan, transmite Reuters preluata de Agerpres.

Întrebat de BBC dacă autoritățile ruse reprezintă o amenințare la adresa proceselor democratice, Hannigan, care a demisionat în martie, a răspuns pozitiv, adăugând că “în spațiul cibernetic se înregistrează un volum disproporționat de haos provenit din activitatea de stat a Rusiei”.

Potrivit fostului înalt responsabil britanic, “în cele din urmă va trebui să se ia măsuri împotriva activității de stat a Rusiei și să i se arate că este inacceptabil”, “nu neapărat prin contraatacuri în plan informatic, deși poate va fi necesar la un moment dat în viitor, ci prin sancțiuni și alte măsuri”. Trebuie “stabilite niște linii roșii și să i se spună că acest comportament este inacceptabil”, a explicat el.

Rusia neagă acuzațiile unor guverne și servicii de informații conform cărora s-a aflat în spatele mai multor atacuri informatice ce au vizat ținte comerciale și politice din întreaga lume, inclusiv recentele campanii prezidențiale din SUA și Franța.

Robert Hannigan a salutat faptul că președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Angela Merkel au evocat public acest subiect, după ce în mai, la prima sa întâlnire, la Paris, cu președintele rus Vladimir Putin, noul șef al statui francez a afirmat că două organizații media ruse finanțate de stat au încercat să-i destabilizeze campania, iar săptămâna trecută liderul serviciului german de informații interne a declarat că se așteaptă ca Rusia să încerce să influențeze alegerile legislative din septembrie.

Pe de altă parte, Hannigan a recomandat guvernelor să mai aștepte pentru a vedea cum funcționează grupul global de combatere a extremismului online creat de companiile Facebook, YouTube, Twitter și Microsoft, înainte de a adopta noi legi în acest scop. “Legislația este doar ultima soluție, pentru că, să fim sinceri, extremismul este foarte greu de definit legal și se poate dezbate la nesfârșit în instanță dacă un video încalcă sau nu anumite prevederi”, a menționat el.

La rândul ei, consiliera prezidențială rusă Svetlana Lukaș a afirmat luni într-o conferință de presă la Moscova că “probabil” va mai întârzia crearea unei unități de securitate cibernetică ruso-americane, discutată de Vladimir Putin cu președintele american Donald Trump săptămâna trecută la summitul G20 de la Hamburg. “Probabil, Trump nu este gata încă pentru această activitate comună, în actuala etapă”, a spus consiliera rusă.

“Faptul că am discutat cu președintele Putin o unitate de securitate cibernetică nu înseamnă că și cred că este posibilă. Nu este”, a scris duminică pe Twitter președintele Statelor Unite.

Svetlana Lukaș a precizat că cei doi lideri au discutat timp de 40 de minute, la Hamburg, despre securitatea informatică și nu a exclus ca, în cele din urmă, să se creeze o comisie comună pentru securitate cibernetică în cadrul unui efort susținut de ONU.


Hackerii încearcă să atace cu regularitate rețelele de date conectate sistemelor infrastructurilor critice naționale în Europa, relatează luni agenția Reuters, care citează actuale și foste surse guvernamentale europene.

Potrivit respectivelor surse (neprecizate), aceste atacuri sunt similare celor despre care în ediția de duminică a publicației americane Washington Post se menționa că au fost lansate de hackeri ai guvernului rus împotriva sistemelor de afaceri ale centralelor nucleare din SUA și ale altor companii producătoare de energie electrică.

De asemenea, un fost responsabil de securitate britanic se declară ‘convins’ că hackerii guvernului rus încearcă să pătrundă în infrastructurile critice ale Marii Britanii, menționând însă că nu poate dezvălui public studii de caz concrete.

O altă sursă europeană tot din domeniul securității a admis că autoritățile de la Londra au cunoștință de tentative recente de atacuri cibernetice și se află în contact cu alte guverne referitor la această problemă.

Potrivit Washington Post, recentele tentative rusești de piratare informatică a sistemelor infrastructurilor critice americane par a fi mai degrabă o încercare de ‘evaluare’ a acestor rețele informatice.

Totuși, deocamdată nu există dovezi conform cărora hackerii ar fi reușit să perturbe ori să pătrundă în sistemele de bază ce controlează operațiunile centralelor nucleare. Însă Washington Post scrie că este pentru prima dată când hackerii ce au conexiuni cu guvernul rus încearcă să pătrundă în sistemele informatice ale centralelor nucleare americane.

Conform aceleiași publicații, FBI și Departamentul pentru Securitate Internă al SUA au avertizat companiile din sectorul energiei că hackeri străini au încercat să obține numele de utilizator și parolele pentru a putea pătrunde în aceste rețele.

Pe de altă parte, oficiali americani au recunoscut faptul că multe sisteme informatice de bază ce gestionează infrastructurile critice, inclusiv rețelele electrice și cele de transport a energiei, nu au fost concepute inițial cu mecanisme solide de protecție informatică.

Prin urmare, experții europeni și americani în securitate cibernetică au admis că dezvoltarea și evoluția măsurilor de securitate pentru protejarea infrastructurilor critice în fața intruziunilor externe a rămas adesea în urma abilității hackerilor de a inventa instrumente cu ajutorul cărora pot pătrunde în aceste sisteme.

 

5 COMMENTS

  1. Domnule Radu Tudor poate ne spuneti ceva si despre celebrul virus stunxet si seria de atacuri informatice uriase fara precedent desfasurate de SUA si Israel asupra infrastructurii civile energetice civile si militare iraniene..atentie atac venit fara ca iranul sa desfasoara inainte sau sa întreprindă vreo acțiune agresivă vreun atac asupra Statelor unite si asupra israelului..dar..ba despre licurici numai de bine nu :)?
    Ps licuriciul a cel care l-ati tinut o brațe pe Băsescu l-a protejat sprijinit si ajutat sa ramana la putere si acelasi lucurici o tine a în si pe dna kovesi..asa ca nu dau doi lei pe nicio consideratie facuta de SuA

  2. Cine spune ca Rusia provoaca haos? Un FOST nu stiu ce! Chiar, actualmente, ce e baiatul asta? Ca lumea e plina de “fosti”, care isi dau cu presupusul! Si, a propos: a prezentat si dovezi? Ca, asa, si eu pot spune ca soacra-mea a luptat in Afganistan. Ce, ma doare gura?
    Domnule, hai sa mai lasam propaganda! Exista legi internationale. Daca Rusia a facut magarii cibernetice, ele sa fie PROBATE, iar Rusia chemata in fata organismelor internationale. Pina atunci, cei care inventeaza vrajelile astea nu sint decit prapagandisti jalnici! Cine se mai uita in dintii lor?

  3. Stuxnet e bun ca l-au facut americanii. Ei nu au creat haos, au ajutat democratia, da?:))
    Stuxnet a fist descoperit de cei de la Kaspersky. Ce sa vezi, fix unii din cei vizati acum ca ar crea haos:)))
    Stuxnet nu numai ca este dovedit, dar a fost si ASUMAT de entitati sua!
    Dar in continuare mucles si “bine”:)
    De spus ca sua are doua feluri de atacuri pt care trebuie coduri de la presedinte: nuclear si CIBERNETIC! (Ambele pot trimite locul atacat in epoca de piatra). Asta ca sa va dati seama ce potential a asumat Pentagonul acestui tip de arma (cibernetica) daca au facut protocoale ca acelea nucleare!
    RT, primesc bine sa f bine?:))

Leave a Reply