Un comunicat al Administratiei Prezidentiale ne dezvaluie un fapt rarissim, dar binevenit : pe un subiect sensibil de politica externa, Klaus Iohannis este de acord cu Guvernul si aproba un Memorandul al Ministerului Afacerilor Externe. Iata comunicatul :

Președintele României, Klaus Iohannis, ca titular al deciziilor de politică externă a României și ca reprezentant al României în plan extern, în conformitate cu prevederile constituționale, a decis recunoașterea domnului Juan Guaidó în calitatea de Președinte interimar al Venezuelei.

Decizia Președintelui României a fost luată în urma analizării atente a situației, inclusiv din punct de vedere politico-diplomatic și juridic, și în contextul în care majoritatea statelor membre UE și o serie de aliați și parteneri importanți ai țării noastre din spațiul euro-atlantic au recunoscut legitimitatea Președintelui interimar Juan Guaidó.

Președintele Klaus Iohannis consideră că, îndeosebi în contextul în care țara noastră exercită Președinția Consiliului Uniunii Europene și ținând cont de dinamica crescută a evoluțiilor internaționale, România trebuie să aibă în dosarele de politică externă reacții rapide, bine fundamentate și ferme, în acord cu prioritățile majore de politică externă pe care le-a urmărit consecvent pe termen lung.

Administrația Prezidențială menționează că a solicitat încă de luni, 4 februarie a.c., imediat după reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe ai statelor membre UE (tip Gymnich) de la București, transmiterea, în regim de urgență, către Administrația Prezidențială a unor elemente de evaluare cu privire la acest subiect și a unei propuneri clare de poziționare a României, inclusiv din perspectivă politico-diplomatică și juridică, cu privire la posibilitatea recunoașterii lui Juan Guaidó drept Președinte interimar al Venezuelei, respectiv a legitimității acțiunilor sale și ale Adunării Naționale.

În cursul dimineții de vineri, 8 februarie a.c., la Administrația Prezidențială a fost primit Memorandumul MAE cu tema „Poziția României cu privire la situația din Venezuela”, avizat de către Prim-ministrul României. Acest document, care prevedea, printre altele, propunerea de recunoaștere a Președintelui Adunării Naționale, Juan Guaidó, drept Președinte interimar al Venezuelei, a fost aprobat imediat de către Președintele României.

3 COMMENTS

  1. Bun, n-aveau loc de întors, nici Johannis nici guvernul—ambii aliați majori recunosc președinția “interimara” a lui Guaido (pun ghilimele deoarece Nastase are dreptate, nu se știe ce doctrina s-a aplicat la aceasta recunoaștere, probabil niciuna). Dar, da, e o minune faptul ca nimicul de la Cotroceni a acționat in același sens cu guvernul fără sa pomenească de vreo “țopăiala”in materie de politica externa a premierului Dancila pe care el însuși s-o fi “stabilizat” prin acțiunea respectiva. Ma întreb dacă saraca madam cancelar Merkel nu și-a epuizat cumva toată energia de care dispune pentru a-l convinge sa nu tragă hăis! doar pentru ca madam Dancila trage cea! in fine, sa zicem doamne-ajută și sa nu ne îmbătam cu apa rece: Johannis nu face fata la activități obișnuite darmite in vreo adevarata situație de criza, cum ar fi, de exemplu, un război total in Ucraina—probabil ca l-ar acuza pe Dragnea pentru pericolul iscat la granița de est a UE și s-ar baga sub masa (cea noua) de la Cotroceni pana se hotărăsc generalii (proaspăt decorați de el) de partea cui aleg sa “țopăie”. Și dacă, Doamne ferește ! generalii îl pun pe Cioloș in capul mesei și aliații îl recunosc, ca pe Guaido, nici nu vreau sa ma gândesc ce va fi ca nici madam Carmen nu-i mama lui Ștefan cel Mare, sa-i închidă poarta Sibiului in nas ca sa-l trimită la lupta. Pușchea!

Leave a Reply