S-a stabilit bugetul civil şi militar al NATO pentru 2024

Aliații au convenit asupra bugetelor civile și militare ale NATO pentru 2024 în cadrul unei reuniuni a Consiliului Atlanticului de Nord de miercuri (13 decembrie 2023). Bugetul civil este stabilit la 438,1 milioane de euro, iar bugetul militar este de 2,03 miliarde de euro, reprezentând o creștere de 18,2% și respectiv 12% față de 2023.

Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, a subliniat că creșterea și extinderea utilizării finanțării comune NATO le permite Aliaților să abordeze mai eficient provocările de securitate comune. „Finanțarea comună demonstrează solidaritatea aliată și voința colectivă. În vremuri tulburi, avem nevoie de asta mai mult ca niciodată”, a spus el.

La Summit-ul de la Madrid din 2022, Aliații au convenit să investească mai mult împreună în NATO, ca răspuns la creșterea concurenței globale și a amenințărilor la adresa securității euro-atlantice cauzate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. La Summit-ul de la Vilnius din 2023, liderii NATO au luat măsuri suplimentare pentru a consolida descurajarea și apărarea NATO și s-au angajat să se asigure că aceste decizii dispun de resurse adecvate. Aceștia și-au reafirmat angajamentul de durată față de o legătură transatlantică puternică, unitate și coeziune într-un moment critic pentru pacea și securitatea globală.

Bugetul civil al NATO oferă fonduri pentru personalul, costurile operaționale și cheltuielile programelor sediului NATO și ale personalului său internațional. Bugetul militar acoperă costurile operaționale ale structurilor de comandă NATO, misiunilor și operațiunilor din întreaga lume. Al treilea element principal finanțat comun al NATO este Programul NATO de Investiții în Securitate (NSIP), care acoperă investiții majore în construcții și sisteme de comandă și control. Plafonul pentru NSIP pentru 2024 este de 1,3 miliarde EUR, reprezentând o creștere cu 30% față de 2023.

Bugetele finanțate în comun consolidează NATO, oferind capacități majore, permițând descurajarea, apărarea și interoperabilitatea și sprijinind consultarea și luarea deciziilor la cele mai înalte niveluri. NATO se angajează să ofere securitate într-un mod eficient, transparent și responsabil din punct de vedere financiar.

https://www.nato.int/cps/en/natohq/news_221440.htm

#NATO

Leave a Reply