Home Articole Sa nu dati teapa Armatei Romane!

Sa nu dati teapa Armatei Romane!

3485
33

Initiativa presedintelui Klaus Iohannis pentru un pact politic national in vederea acordarii unui buget de 2% din PIB apararii este un fapt rar in Romania.

Presedintele Basescu si-a batut joc de Armata Romana in cei 10 ani in care a condus si Consiliul Suprem de Aparare a Tarii. A preluat Armata de la un buget de 1,7 si l-a dus la 1,3 in contextul in care angajamentul public intern si international era ca acest buget sa creasca. Asa am ajuns la realitatea trista ca 80% din tehnica militara sa fie depasita moral si fizic, iar peste 80% din resursele financiare ale Armatei sa fie angajate pe cheltuielile de personal.

Toate categoriile de forte – Tereste, Aeriene si Navale -au nevoie urgenta de sume pentru a respecta ce scrie pe hartie : ca sunt capabile sa apere teritoriul national si sa contribuie la apararea colectiva in cadrul NATO. Daca as scrie acum cele mai triste informatii despre inzestrarea acestor categorii, sperii populatia intr-un moment sensibil. Si nu cred ca e cazul acum.

In ultimul an, guvernul Ponta a suplimentat bugetul cu 100 milioane Euro pe fondul gravei crize de securitate din Ucraina, in vederea operationalizarii unor categorii de forte angajate in misiuni cu fortele aliate pe teritoriul nostru si in afara tarii.

Promisiuni din partea politicienilor au fost mereu pentru cresterea bugetului apararii. De gura sunt buni toti.

Pina acum, doar acest cabinet e cel care a facut ceva concret pentru Armata.

Iar angajamentul scris intre partide la propunerea presedintelui sper sa fie unul din “lucrurile bine facute” in mandatul lui Iohannis. Sa asistam in premiera la un angajament care se respecta in favoarea securitatii nationale si a celei mai populare institutii de stat, nu la inca o bucata de hartie uitata de politicieni pe masa unde motaie 2 zile din 7 in Parlament….

Daca intradevar pretuiti Armata, respectati-va cuvantul !Si semnatura pusa pe un document oficial.

De tepari s-au saturat cei care ne apara.

c27j_spartan_l4

Achizitia avioanelor de transport tactic C-27J Spartan care se incheie azi e una din (foarte) rarele povesti de succes ale inzestrarii Armatei Romane in ultimii 25 de ani. Adica 7 avioane NOI de transport, de mare folos atat in domeniul militar cat si in cel civil. Sper sa nu ramana singura poveste…

 

33 COMMENTS

  • De ce insista atata iohanis cu 2% pt armata? Mai vor americanii sa incaseze niste bani pe niste vechituri din cimitirul lor de avioane?

    • Pai, ne-a fost rau cu rusii. Acum in sfarsit, au venit americanii! Ne e bine?! Hai cu globalizarea aia si cu intelegerile cu Bruxelles-ul si FMI-ul, ca ne-am scos! Locuri de munca nexam, economie, nexam, industrie nexam, eu zic ca mergem pe plus si ne indreptam inspre ce trebuie, probabil faliment generalizat, ca orice stat de pe planeta asta pe care l-au consiliat si l-au sustinut financiar camatarii de la FMI. Mai bine eram noi liberi si independenti, dar este greu cand esti o tara mica si esti la poarta dintre est si tarile apusene, drumurile comerciale etc. E complicat. Oricum, ne-am scos, siguranta.

     • ce stii tu? suntem plini de banci, farmacii, brutarii, shaormerii, credite pe care nu le prea platim ca nu avem cu ce etc etc. si tu zici ca ne e bine cu democratia. da si avem libertatea sa injuram pe oricine si sa publicam in mass media toate tampeniile. nu mai producem nimic dar crestem tirajul la click si libertatea ziare de higt class nu?

  • de fapt johannis asta pe langa turul bisericilor poate sa vina si el cu o idee originala a lui? cresterea bugetului apararii o aplica deja ponta, cu chiu cu vai, dar are deja obiectivul de 2%. ceea ce face johannis, pupat vad in fund pentru asta, e doar preluarea ideii lui ponta.hai cu idee originala fat frumos ca poate mai stai si tu prin bucuresti ca acolo e presedentia si nu la sibiu unde e , nu-i asa ,curtea regala!!!???

  • der ce f-16? de ce second hand de la portughezi? pai traiasca barosso si intrarea in spatiu, promisa dar nu realizata. f 16 vechi pe care d abia le putem achita cu speranta ca vom lua, imtr-un viitor nedefinit, f 35. pe ce bani? o afacere politica pe spatele armatei. mai bine rererere modernizau mig urile ca era acelasi lucru si costa mai putin. de fapt armata roana ne-ar costa tot bugetul pe cativa ani pentru a ajunge la standardele nato.

   • ne pricepem toti la reparat dacii si la fotbal, acum ne pricepem si la f-16 si mig-uri si dotarea armatei. Am luat-o toti razna!

 1. ☀ ☀ ☀
  Mandatul mongolului Băsescu , duşmanul românilor şi în acelaşi timp valiul străinilor şi îmbuibătorul lor s-a încheiat .
  Dacă va fi lăsat să bințuie în libertate şi să-şi roază liniştit miliardele de euro pe care le-a furat (dosindu-le-n străinătățuri) , atunci România se va acoperi de ocară veşnică . De umilire mare , profundă , de neşterş .
  Dacă lui Băsescu nu i se vor plăti toate crimele , toate trădările şi toată batjocura pe care a scuipat-o din el în ultimii 35 de ani , atunci Românii vor dispărea ca națiune . Şi din istorie şi după harta lumii . Un popor care suportă placid aşa ceva fără să facă nimic nu merită decât disprețul , distrucția , neantul şi blestemul veşnic .
  Un popor care înghite ce-a înghițit de la acest criminal de stat ŞI NU CRÂCNEŞTE de frica americii şi-a ghiutănştainilor aciuați acolo , ei bine … acel popor e gloată laşă şi turmă de iobagi fricoşi , bicisnici , fătălăi , kastrați . Care sărută biciul pe spinări în loc să se răscoale !!!

  Fricoşii , împăciuitorii , contemplativii , caiafele şi alte arătări asemenea nu sunt nici cetățeni , nici oameni !!! Sunt lepre de popor şi sunt rebuturi . Şi merită “răsplăți” corecte , pe măsura laşității .
  Merită să fie înhămați şi puşi la jug , să tragă pluguri de străini .
  Şi merită scuipați pe fețe şi în ochi . Şi asta o eternitate şi până la ziua sfântă a judecății de apoi . Adică până se vor prăvăli în iad şi-n gropi de morți .
  Zi când îşi vor încasa otrava şi arginții , recompensa şi folosul . Ca plată blestemată a nevolniciei lor .

 2. ,,Sa nu dati teapa Armatei Romane!”
  Sper că nu e întrebarea ta, Radu! Am destule argumente pentru a-mi justifica contrariul, şi anume:
  – este o întrebare seacă, goală de conţinut, de genul, ce faci?
  -timp de 25 de ani de zile nu au fost în stare decît să distrugă bazele şi locaţiile armatei, totul prin concesionare sau, şi vînzare, actualmente, mai e puţin şi devin cartiere de vile,
  – mă uit la militarii care-i văd zi de zi şi printre ei nu găsesc un omul puternic care să prezinte garanţia apărării,
  -din cîte ştiu, armata este strict pentru apărare, în rest munca prestată(deszăpeziri, inundaţii, catastrofe), trebuie plătită obligatoriu, că deh, alarma este doar pentru apărarea militară din statutul ostaşului/militarului, nu şi pentru altele,
  – bine că politicienii şi-au asigurat nivelul de trai, mult peste al celor din armată neinteresîndu-i de apărare, în plus, cum rămîne cu contracte/afacerile pe vînzări de armament în ţări interzise spre vînzare(ziare şi tv:direcţionate spre mafie şi băse, din cîte îmi amintesc)
  – cîţi vor păpa din fondurile alocate(politicieni reprezentanţi în consilii, care vor fi plătiţi), şi cît va reveni ca fonduri reale armatei/apărării???
  – dacă unui militar de rînd îi revine cam 1500-1800 lei şi cam la toate cumpărate(uniforma militară) este obligat să plătească cel puţin jumătate din sumă, din ce mai trăieşte???
  – dacă un preşedinte de ţară care nu face altceva decît mahala, ură, distrugere, încasează un salariu/pensie de 6-8 mii lei, un ostaş, militar care activează pentru apărare, munceşte 12ore cu 24 liber, sau zilnic de la 6-7 pînă seara sau cîteva zile la rînd, că aşa i se cere, cît trebuie să primească ca salariu sau pensie???
  – cred că nicio unitate militară nu a primit fonduri pentru reabilitarea construcţiilor ce aparţin unităţilor militare, de ce???
  …de fapt, noi vorbim în van, nimeni nu vede şi nici să audă, comunicarea este doar pe facebook, cîndva se va anula şi acest mod de comunicare neserios(este doar pentru laude şi bălăcăreli)

 3. Si cand te gandesti ca la modul real e nevoie de vroe 30 de astfel de aparate, te intrebi daca succesul e ca le-au luat pe astea 7 ca sa scoata ochii aliatilor cu ele, sau ca ne pacalim singuri ca ele sunt de ajuns….

 4. Iditotii astia o sa ne bage in razboi pana la urma! Asa se intampla dupa orice criza financiara globala! Pe langa ca eram si asa rupti in c.., noua razboi ne mai trebuie! Incredibil! Cica “terorismul care ameninta Uniunea Europeana”, “straniu avertisment de la Moscova” si “terorismul in epoca globalizarii”. Incredibil!! Astia o sa ne bage in razboi pana la urma! Asta se urmareste. In epoca globalizarii si in orice epoca, majoritatea oamenilor erau preocupati sa aiba un loc de munca si sa isi vada de viata lor de fapt, nu de vrajeli din astea!

 5. ☀ ☀ ☀
  vă spun depre BĂSISMUL MOŞIERESC –

  ( parafrază după George Lesnea . Scrisă de mine Şerban . saḥīḥ ŞERBAN , cel autentic )

  Băsismul e-n toate
  E-n cele ce sunt
  Şi-n cele ce mâine rânji-vor groaznic la soare
  E-n pruncul mort din mormânt
  E-n crimă
  Şi-n omul cel stârp
  E în prostia ce veşnic nu moare.

  Băsismul e moartea
  E moartea cea rea
  E moartea care ucide poporul.
  Băsismul e hâd , e “ebă” şi furt
  E japcă de neam , e rapt de pământ
  E lume de iad ,
  . . .
  E lumea sinistră
  Moşieră
  Mongolă .

  * * *

 6. iar au nevoie americanii de bani furati cinstit din buzunarul scalvilor romani!
  majoritatera populatiei e in saracie lucie din cauza impozitelor psihopate TVA si cele de pe forta de munca iar noi ne scarpinam de hotia garantata pentru gunoaiele americane date la casat.
  ponta-iohanis-basescu frectie la piciorul de lemn, niste slugi penale la indemana mafiotilor interni si internationali

 7. p(u)liticianul din Romania in timp ce slujeste bunastarea sufleteasca a votangiilor:
  ” Cum îţi place să o iei? * Mi-ai sculat-o * Nu mai scapi de mine! Trebuie să fii a mea! * Vorbeam de p…ă ca să ţi-o doreşti! * Oricum mi se scoală rar * Să mi-o s…i * Dacă mă iubeşti, nu trebuie să îţi pară rău * Vreau tâtzele * Aş vrea să îţi văd p…zda * Eu vreau în tine * Să intru peste tot în tine * Ţi-aş muşca-o.”

  • mda,asa arata discutiile lui basau cu udrula cand “puneau tara la cale” tet a tet.sau mai bine zis falci a cocartza bashita.

   in perioadele de relach cand nu primea rapoarte de la locotenentii sai(blejnar,videanu,blaga,berceanu samd) despre mersul praduielii in teritoriu.

   cu asa ceva s-a ocupat ‘safului statului” basau timp de 10 ani la palatul 3coceni+perioada dinainte.astea si machiavelismele de 2bani,asazisele fumigene bashinoase.

 8. Doresc să pun în discuție și cealaltă parte,una care poate deranja.
  Românii,cetățenii,contribuabilii,primesc înapoi serviciile plătite,și au suficienți bani ei,noi,cât să noi să trăim decent și să ne permitem 2% din PIB Armatei,mai ales că acum 25 de ani,Armata a tras în poporul român iar s-a folosit un platon de execuție a Armatei Române pentru executarea soților Ceaușescu deși NU era prevăzută în lege Pedeapsa cu Moartea.
  Alt lucru care mă deranjează,e că atunci când polițiștii au ieșit în stradă,Armata Română a stat cuminte deși era cazul să intervină,să facă o dictatură militară până pica Băsescu mai ales că li s-au tăiat pensiile și oameni ai armatei au murit de inimă rea.Armata nu a tolerat ca unul de ai lor să se alăture protestatarilor și l-au dat afară.În aceste condiții,doar pentru că participă la dezăpezire,în situația în care mâncăm prost și puțin și nu avem acces la sănătate deși plătim acest serviciu,merită armata 2% din PIB?

  • Eu stiu daca este cinstit? Poate intrebi familiile celor care au murit la datorie in diferite colturi ale lumii. Mai gandeste inainte sa vorbesti, ca poti fi confundat cu unul sub acoperire din estul romaniei.

 9. cu popa cu dracu etc.

  si-au marit bugetul ca sa aiba ce sa fure.asta e ritualul.

  din suta aia de milioane suplimentata de ponta
  cat efectiv a fost cheltuit pt inzestrarea sau intretinerea tehnici si pers armatei? au facut jumi-juma?ar fi bine si atat!..

  mai da-i dracu nene ,tara arde iar generalii si politicienii se sparg in lux si in bashini….da-le bani sa aiba ce sa kce

  in concluzie si jumate din pib poate sa aloce ca tot degeaba armata tot la anii 40 este. efectul ar fi doar ca se imbogatesc astia pina pocnesc deatata bogatie

  • titlul articolului ar fi,dupa mine,
   “sa
   nu mai dati teapa natiei romane bai ticalosilor care nu va puteti numi romani ci tradatori de tara”.
   ca nu dau politicienii teapa generalilor.nu,astia cu totii ne dau noua teapa!

   astia fura cat au de unde!si generali si politicieni,toti ce au acces la banul public fura de rup, in jurul acestei activitati isi justifica Ei existenta.

   cu cat au mai mult cu atata fura,se invart de parandaraturi,licitatii trucate etc,scot parnos din orice implica banul public.si 20% nu 2% puteau sa se inteleaga sa aloce ca tot degeaba.

   eu numai cred balivernele astora de multi de ani.
   ca sa intareasca armata ca nustiu ce amenintare ca o fi ca o plesni ca ca..aiurea!

   nimic nu ma mai convinge de ce spun lichelele dovedite,sa vad fapte! sa vad coruptia si mizeria asta curatata din tara apoi mai vorbim.unde este auditul jafului istoric facut de basau si gasca?au trecut ani,basau s-a dupanit baseala a ramas.doar baroni cretini sunt plimbati pe la DNA in rest..pauza.aia importanti stau
   fara grija.

   justitia e corupta si bashita de nu se poate asadar cine sa faca curatenia daca nu noi poporul ce mai ramase cu capul pe umeri..care doarme-n bocanci,ca mine?!

   suntem o multime dar singuri inacelasi timp,asta e dresajiul la care a fost supus poporul roman.

   asadar
   pesimist oi fi dar realist sunt cand zic :

   hotia frate hotia e la putere si asa o sa moara tara asta cu hotia si cotzcarii astia de gat.
   ei deja au facut imparteala pt banii “ce or sa fie”,dar pana in 2017 mai fura 20% din pib va spun eu.

 10. D-le Tudor am fost si sunt adeptul “doctrinei” unei armate “mici, bine inzestrate, mobila si prezenta in toate provinciile istorice romanesti, nimic nou sub soare din punctul acesta de vedere. Imi pun o intrebare fireasca. De ce a fost Armata Romana lasata de izbeliste, sa cada ? De ce nu platesc toti cei care au praduit-o ? De ce industria de aparare nu a fost pusa pe noi baze de dezvoltare, a fost in schimb “restructurata” ? De ce trebuie atata circ politic pentru un lucru care mi se pare firesc, sa existe o Armata Romana, mica, bine echipata, moderna, mobila si bine instruita ? Acum cersim pe la toti tehnica de mana a doua si fac cu totii pe desteptii cu noi.
  off topic
  Un alt aspect. Poate citeste si dl. Primar General Oprescu aceste randuri. Transportul in comun bucurestean este la pamant. “Ma dau” foarte des cu transportul in comun. Diminetile au ajuns un cosmar pentru toti bucurestenii care folosesc acest transport in comun “rerformant”. Cred ca se intampla acelasi fenomen ca la armata, adica un sir nesfarsit de tepe si lipsa de management.

  • sunt multe de spus. industria de aparare are o tehnologie de anii 60-70. e nevoie de investitie financiara masiva pt retehnologizare. cat despre subfinantarea armatei in regimul basescu, nu pot decat sa constat ca banii au mers la mafia incredibila cocos-udrea-stelian & co

 11. Am inteles ca suedezi de la Gripen se angajeaza sa reinvesteasca in Romania valoarea completa a eventualei achizitii de avioane Gripen. De ce luam F16 si nu Gripen. americanii ne-au tras teapa cu Ford/Bechtel, poate suedezii fac ceva.

 12. Buna seara,
  Stimate d-le Radu Tudor,

  Care sunt regulile de stationare a navelor de razboi apartinand statelor nonriverane in apele internationale ale Marii Negre? Exista vre-o astfel de regula? Prin ce tratat se stipuleaza aceasta regula?

  Va multumesc ff mult ptr ceea ce faceti si va doresc cat mai multe reusite personale si profesionale atat d-voastra cat i colegilor d-voastra!

  ps: va rog sa nu publicati aceasta intrebare …

 13. ACUMA SE VEDE BINE CA O SA FIE CADOURI NATO CEEACE ESTE IN DETRIMENTUL INDUSTRIEI DE APARARE IN CIUDA FABRICILOR CARE AU SUPRAVIETUIT DEMOLARILOR IN ANII CARE SAU SCURS SI CARE AU MAI RAMAS .EU NU VAD O MASURA DE RELANSARE A INDUSTRIEI DE APARARE CE SE ASTEAPTA DE FAPT EXISTA UN PROTOTIP DE TRANSPORTOR BLINDAT LA MORENICARE AR SATISFACE NEVOILE ARMATEI ROMANE PE O PERIOADA DE MULTI ANI CEEACE NU VAD E LIPSA DE ATITUDINE EXISTA UN PROIECT A AVIONULUI DE ANTRENAMENT I A R E XT CARE AR PUTEA FI PRODUS IN VARIANTA TRANSONICA CARE AR FI O MANA CEREASCA PENTRU SERVICIUL DE POLITIE AERIANA MAI EXISTA I A R E 109 SWIFTCARE A FOST FABRICAT IN NUMAR DE TREI BUCATI PROIECT CE A FOST CU SCANDALUL ACELA PE INTERNET CU RADU BERCEANU .AR MAI FI REINVIEREA PROIECTUL SPEY SAU I A R E 93 CARE INCA LA SIRBI MAI ZBOARA LA NOI NU SOLUTII EXISTA DAR CEEEACE NU EXISTA E VOINTA POLITICA CARE NU SE DORESC NIMIC PENTRU TARA ASTA

 14. puteam sa jur ca bugetul armatei este facut de guvern, nu de basescu.si mai puteam sa jur ca doi ani din mandat la- avut premier pe ponta.
  in rest numai bazaconii.armata romana trebuie redusa la un efectiv de 30,000 de oameni, ca nu suntem in razboi cu nimeni.
  dar ce analiza iti putea oferi un fost sofer din aramata romana….

Leave a Reply