Aflată într-o situație complicată în relația cu fondurile europene, România dă unul din puținele exemple de reușită cu achiziția unor echipamente cu impact major. Departamentul Pentru Situații de Urgență arată impotenților care nu reușesc nici becurile și scaunele să le schimbe pe fonduri europene că acolo unde este voință și inteligență, se poate. 

Elicoptere Black Hawk pentru salvatorii de vieți sunt primele de acest gen din istoria României. 

La DSU, se derulează un program de modernizare și dotare de peste 600 milioane de euro fonduri UE.

Iată postarea DSU :

La baza Inspectoratului General de Aviație al MAI a avut loc evenimentul prilejuit de intrarea în dotarea flotei aeriene a IGAV, a 4 elicoptere Sikorsky S-70M Black Hawk, destinate managementului situaţiilor de urgenţă.
Cele 4 elicoptere fac parte dintr-un lot de 6 aeronave Sikorsky S-70M Black Hawk, achiziționate prin proiectul european VIZIUNE 2020, cofinanţat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.
Aeronavele sunt destinate managementului situațiilor de urgență, elicopterele fiind configurate pentru operațiuni terestre și pentru operațiuni maritime, iar dotarea tehnică va permite derularea unor acțiuni complexe de identificare și recunoaștere în teren, intervenţii de stingere a incendiilor, căutare-salvare, inclusiv pe mare, transport personal, materiale și echipament medical, precum și pentru acordarea asistenței medicale de urgență și evacuarea a până la patru pacienți critici.
De asemenea, în cadrul proiectului european HeliPol, Inspectoratul General de Aviaţie al M.A.I. a achiziţionat 1 elicopter Sikorsky S-70M Black Hawk, achiziţie ce va contribui la întărirea capacității Poliției Române de monitorizare și gestionare a traficului rutier.
Valoarea totală a achiziţiei celor 7 aeronave este de aproximativ 200.000.000 USD fără TVA, finanţarea fiind asigurată din fonduri externe nerambursabile.
La activitate au participat membri ai Administrației Prezidențiale, Parlamentului și Guvernului dar și reprezentanți ai misiunilor diplomatice în România (Ambasada Republicii Polone în România, Ambasada Statelor Unite ale Americii în România).

Leave a Reply