Forțele de ordine iraniene au tras cu muniție de război și gaze lacrimogene în manifestanții care s-au strâns duminică la Teheran pentru a protesta faţă de doborârea unui avion de pasageri, potrivit unor înregistrări postate pe rețelele de socializare, relatează site-ul The Associated Press, scrie Mediafax.

Înregistrări, trimise Centrului pentru Drepturile Omului din Iran și verificate de The Associated Press, arată un grup de protestatari fugind după ce forțele de securitate au tras cu gaze lacrimogene.

Fotografii și înregistrări video arată bălți de sânge pe trotuare.

Hossein Rahimi, șeful Poliției de la Teheran, a negat că forțele de ordine ar fi deschis focul asupra protestatarilor, spunând că “poliția a tratat cu răbdare și toleranță oamenii care s-au strâns” pentru a manifesta.

Noi proteste au avut loc în întreg Iranul pentru a doua zi consecutivă duminică, sporind presiunea asupra conducerii Republicii Islamice după ce aceasta a recunoscut că armata sa a doborât un avion de pasageri al unei linii aeriene ucrainene, relatează Reuters.

“Ne mint că duşmanul nostru este America, dar duşmanul nostru este chiar aici”, scanda un grup de protestatari în faţa universităţii din Teheran, potrivit unei înregistrări video postate pe Twitter.

În alte postări pot fi văzuţi protestatari în faţa unei a doua universităţi şi un grup de demonstranţi care se îndreaptă spre Piaţa Azadi (Libertate), precum şi proteste din alte oraşe.

Unele media de stat au transmis relatări despre protestele de la universităţi, care au urmat după demonstraţiile de sâmbătă declanşate de recunoaşterea de către Iran a faptului că armata sa a doborât din greşeală un avion de pasageri miercuri, ucigând toate cele 176 de persoane aflate la bord, într-un moment în care Teheranul se temea de lovituri aeriene americane.

Leave a Reply