stire www.dcnews.ro

Ludovic Orban a anunțat că Opoziția va depune cel mai probabil moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă pe data de 30 septembrie, având deja 233 de semnături în acest sens.

Amintim că numărul necesar de voturi pentru căderea Guvernului în cadrul unei moțiuni de cenzură în Parlament este de 233. Contactat de DC NEWS, jurnalistul Radu Tudor a analizat anunțul liderului PNL și a subliniat trei aspecte importante în ceea ce privește moțiunea pentru căderea Guvernului Dăncilă.

„În primul rând acțiunea este marea carte pe care o joacă politicianul Ludovic Orban în privința acestei moțiuni de cenzură și a reușitei sale. Și-a asumat rolul de principal comunicator. Este liderul principalului partid de Opoziție din România și este vehiculat pentru poziția de premier în cazul în care va fi schimbat Guvernul. Succesul acestei moțiuni de cenzură are drept garanție seriozitatea și anvergura politicianului Ludovic Orban.

În al doilea rând, există experiența noastră jurnalistică din ultimii 25 de ani care ne demonstrează că între numărul de semnături și numărul de voturi la o moțiune de cenzură pot fi diferențe. Ar trebui ca PNL să se asigure în primul rând că are nu 233 de semnături ci 240. Pentru ca cei care eventual pot fi răzgândiți de PSD prin diverse metode să permită Opoziției să aibă o marjă de eroare. Și PSD joacă pe tot terenul! Dacă sunt persoane nemulțumite care au semnat moțiunea iar Partidul Social Democrat află, e posibil ca acestea să primească diferite oferte și beneficii pentru a nu mai vota moțiunea. Se negociază om la om pe tot terenul”, ne-a mărturisit Radu Tudor.

ALDE, marea necunoscută a moțiunii pentru căderea Guvernului Dăncilă

„O a treia chestiune, cred că depinde foarte mult de seriozitatea și angajamentul celor care se erijează drept partide de opoziție. Iar cea mai mare necunoscută este la ALDE. Acest partid în momentul de față nu mai are grup parlamentar nici la Cameră, nici la Senat. Noi nu știm exact câți din cei 40 de deputați și senatori ALDE vor vota împreună cu PSD sau vor vota împreună cu PNL. Marea necunoscută a acestei moțiuni de cenzură o reprezintă modul în care vor vota parlamentarii ALDE. Dacă negocierile și întâlnirile deja recunoscute dintre Orban și Tăriceanu pot să producă un efect la vot, atunci această nouă apropiere a lui Tăriceanu de PNL ne-ar putea da o perspectivă interesantă după moțiunea de cenzură”, a concluzionat Radu Tudor, pentru DC NEWS.

Ludovic Orban a precizat că s-au strâns deja 233 de semnături pentru moțiune, dar numele celor care au semnat moţiunea vor fi făcute publice la momentul depunerii documentului în Parlament. Liderul PNL a subliniat că s-a dorit strângerea a 233 de semnături ca “angajament pentru votarea moţiunii de cenzură” și pentru a avea o ”garanţie suplimentară că acest Guvern va cădea”.

https://www.dcnews.ro/motiune-de-cenzura-caderea-guvernului-dancila-radu-tudor-marea-carte-pe-care-o-joaca-orban_693495.html

Iata ce scrie Agerpres despre motiunea de cenzura :

Iniţiatorii moţiunii de cenzură împotriva Executivului solicită votul parlamentarilor pentru demiterea Guvernului considerat cel mai nociv din ultimii 30 de ani şi arată că, imediat după acest moment, opoziţia va propune ‘cea mai bună soluţie guvernamentală pentru români’, anticipându-se că soluţia benefică este un ‘guvern suplu’, cu 15 ministere.

‘Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, faceţi un bine României şi românilor şi votaţi demiterea celui mai nociv guvern pe care l-a avut ţara în ultimii 30 de ani. Demiteţi Guvernul PSD prin votul dumneavoastră şi salvaţi, astfel, ceea ce se mai poate salva din economia României, din sistemul de învăţământ, din sistemul de sănătate, din instituţiile statului român. Orice zi cu Guvernul Dăncilă la putere înseamnă oportunităţi ratate pentru România, subdezvoltare şi adâncirea problemelor macroeconomice. Demiterea Guvernului Dăncilă reprezintă o condiţie esenţială pentru intrarea României în normalitate. Această moţiune ne oferă şansa să reconstruim România din temelii. (…) Votul dumneavoastră pentru moţiunea de cenzură este un vot esenţial pentru a reda speranţa românilor de pretutindeni că România se poate întoarce la normalitatea mult aşteptată. Imediat după demiterea Guvernului PSD, opoziţia va propune cea mai bună soluţie guvernamentală pentru români şi pentru Român
ia. Aceasta va fi, evident, aşa cum ne spune Constituţia, rezultatul consultărilor dintre Preşedintele României şi partidele politice parlamentare. Putem să anticipăm încă de acum faptul că soluţia benefică pentru România înseamnă un guvern suplu, european, cu 15 ministere, format dintr-o echipă de oameni competenţi, care au demonstrat profesionalism, integritate şi responsabilitate în întreaga lor carieră’, se arată în moţiunea de cenzură obţinută de AGERPRES, intitulată ‘Ca să reconstruim România, Guvernul Dăncilă trebuie demis de urgenţă!’.

Iniţiatorii susţin că soluţia după demiterea Guvernului PSD înseamnă şi adoptarea unui program de guvernare responsabil, orientat către dezvoltarea şi modernizarea ţării şi către prosperitatea reală a fiecărui român.

‘Vom putea reaşeza România pe drumul ei firesc: prin investiţii publice majore, prin utilizarea fondurilor europene, printr-o creştere economică solidă bazată pe producţie şi exporturi, prin servicii publice de cea mai bună calitate’, se arată în moţiune.

În document se arată că Guvernul nu mai are majoritate parlamentară şi nu mai are legitimitatea politică pentru a guverna ţara.

‘În orice democraţie funcţională, atunci când Guvernul nu mai are susţinerea Parlamentului, prim-ministrul îşi dă demisia, fără să mai aştepte depunerea unei moţiuni de cenzură. Cel mai firesc ar fi fost ca Guvernul Dăncilă să plece imediat după votul din 26 mai, atunci când românii au dat cea mai zdravănă lecţie acestui guvern care a acţionat împotriva intereselor generale ale ţării, împotriva românilor’, se menţionează în document.

În moţiunea de cenzură se susţine că Viorica Dăncilă a demonstrat că nu este ‘neconflictuală’.

‘De câteva luni, de când a mărturisit că s-a eliberat de Liviu Dragnea, doamna Dăncilă ne-a arătat adevărata sa faţă, transformând funcţia de prim-ministru într-un instrument de vendetă la adresa adversarilor săi politici şi într-o modalitate eficientă de a face foarte mult zgomot, pentru a acoperi eşecul total al unei guvernări, care s-a demonstrat a fi cea mai tragică farsă pentru România. Neconflictuala doamnă Viorica Dăncilă i-a încurajat pe colegii săi să profereze mesaje naţionalist-şovine la adresa minorităţilor naţionale şi nu a sancţionat derapajele grave din discursurile pline de ură. Niciun ministru din Guvern nu s-a disociat de acest comportament anti-european.
‘Lipsa de competenţă’ sau ‘impotenţa guvernării’ sunt aprecierile corecte care au venit chiar din interiorul partidelor de guvernare. În doi ani şi opt luni s-au perindat prin Guvern peste 80 de miniştri, dintre care unii au fost de cea mai slabă calitate, numiţi nu pentru a creşte performanţele actului guvernamental, ci pentru a tranzacţiona voturi şi interese în interiorul principalului partid de guvernare’, se susţine în moţiunea de cenzură.

De asemenea, se arată că Guvernul Dăncilă poate să fie numit ‘guvernul şanselor ratate’ pentru România, în contextul în care, deşi s-a înregistrat o perioadă economică favorabilă, cu ritmuri de creştere importante, nu a demarat niciun proiect major pentru infrastructura românească. În moţiune se susţine şi că România pierde oportunităţi în fiecare zi, dându-se ca exemplu faptul că aproape 6,4 miliarde de euro din fondurile europene alocate României nu au fost cerute de la UE. În plus, se precizează că sub Executivul condus de Dăncilă au fost cele mai slabe alocări pentru investiţii din ultimii 15 ani, raportate la Produsul Intern Brut.

‘Autostrada Unirii, Autostrada Moldovei, cea a Olteniei sau Autostrada Sibiu-Piteşti nu au avansat nici măcar cu un singur centimetru sub guvernarea PSD. Pe calea ferată trenurile deraiază aproape săptămânal din cauza infrastructurii degradate, iar viteza de deplasare a trenurilor a ajuns sub cea a trotinetelor electrice!’, se spune în document.

Semnatarii susţin că Executivul a ‘gonit’ investitorii privaţi din economie şi critică situaţia din educaţie şi sănătate.

‘Acest Guvern este pe cale să-şi mai bată încă o dată joc de românii din diaspora, prin încercările disperate pe care le face pentru a bloca dreptul constituţional al acestora de a vota. Nimic nu ne garantează faptul că PSD nu-i va supune pe românii din străinătate la aceleaşi umilinţe ca la alegerile prezidenţiale din 2014 sau la alegerile europarlamentare şi referendumul din 26 mai 2019. Posibilitatea votării prin corespondenţă este aproape necunoscută de către românii din afara frontierelor, pentru că Guvernul nu i-a informat la timp pe oameni de existenţa acestei modalităţi de vot, abia legiferate. Mai mult decât atât, secţii noi de votare în marile comunităţi de români din străinătate nu au fost încă stabilite, iar pregătirea votului este gestionată absolut deficitar. Şi, de parcă nu ar fi suficient, ministrul finanţelor publice încearcă să-i descurajeze pe cei care vor să voteze prin corespondenţă, ameninţându-i deja cu impozite şi taxe pregătite de ANAF’, se mai arată
în moţiunea de cenzură.

Totodată, premierul Viorica Dăncilă este criticată pentru faptul că recursul compensatoriu nu a fost eliminat. Prim-ministrul este criticat şi pentru faptul că ‘tolerează şi stimulează modul în care sunt conduse televiziunea şi radioul public’.

‘Din momentul în care aceste două instituţii au ajuns să fie finanţate exclusiv de la bugetul de stat, prin semnătura Guvernului, ele nu-şi mai respectă nici statutul şi nici rolul fundamental de a informa în mod imparţial şi corect populaţia. Şefii acestora acţionează discreţionar, risipesc bani publici pentru deplasări de lux şi interese personale, se manifestă dictatorial în relaţiile cu angajaţii şi au trecut la capitolul ‘confidenţial’ aproape tot ceea ce fac ei cu banii publici. Înţelegem de ce îşi permit aceste lucruri, pentru că, aşa cum arată politica editorială a posturilor publice de radio şi de televiziune, aceasta pare să fie mai întâi aprobată în CEx-ul PSD şi mai apoi comunicată angajaţilor’, se spune în moţiune.

Semnatarii mai spun că premierul Dăncilă vrea să-i păcălească pe români cu ‘aşa-zisa restructurare’ a Guvernului.

Leave a Reply