Un purtător de cuvânt al Companiei de transport public din Bruxelles, STIB, a declarat că la companie nu s-a primit marți niciun fel de ordin din partea guvernului de a închide metroul, după exploziile de la aeroportul internațional Zaventem din Bruxelles, transmite sâmbătă postul RTBF citat de Agerpres.

Aceasta în condițiile în care ministrul de interne Jan Jambon a declarat vineri că decizia de evacuare a metroului a fost luată marți la ora locală 08:50. Cele două explozii provocate de teroriști în aeroportul din Zaventem au avut loc la ora locală 07:58, amintește RTBF.

Potrivit declarațiilor făcute de Jan Jambon, autoritățile au lansat imediat un apel în vederea sporirii nivelului de vigilență. “Toți responsabilii din transportul public au fost informați și sensibilizați”, declarase Jambon vineri.

La 08:50, a fost luată decizia de a evacua metroul bruxellez, precum și gările din capitala Belgiei, a declarat vineri Jambon. Explozia unui vagon de metrou în stația Maelbeek s-a produs la ora locală 09:11, amintește RTBF.

După declarațiile făcute de reprezentantul STIB, ministrul de interne a declarat că va trebui “să se examineze cu diferiți parteneri ce s-a întâmplat și să se furnizeze informații cât mai repede cu putință”.

Aceasta nu este însă singura nemulțumire la adresa felului în care a gestionat situația ministrul de interne belgian. Sindicatul poliției belgiene, SLFP, l-a acuzat sâmbătă pe Jambon că “joacă murdar”, după ce ministrul a declarat că ofițerul de legătură al poliției belgiene în Turcia a acționat neglijent, deoarece nu a transmis corect informațiile cu privire la unul dintre autorii atentatelor din Bruxelles, Ibrahim El Bakraoui.

Sindicatul s-a declarat “profund îndurerat” de declarațiile făcute vineri de ministru în fața unei comisii parlamentare, unde Jambon a dat vina pe ofițerul de legătură al poliției federale belgiene la Istanbul, Sébastien Joris, care a fost primul informat de către autoritățile de la Ankara în legătură cu faptul că El Bakraoui fusese reținut pentru terorism. Joris fusese informat de acest lucru după ce Ibrahim El Bakraoui, teroristul sinucigaș de pe aeroportul Zaventem, a fost expulzat din Turcia în Olanda, lucru pe care l-a aflat tot de la autoritățile turce.

“După o reuniune cu poliția federală am ajuns la concluzia că cineva a fost neglijent, nu a fost suficient de proactiv, nici implicat într-un dosar în care se putea vedea de la bun început că este vorba despre terorism”, a declarat Jambon. Însă pentru reprezentanții sindicatului din poliție, ministrul nu doar că a arătat public cu degetul în direcția unui coleg, ci s-a antepronunțat înainte de realizarea unei anchete interne și înainte ca cel în cauză să poată să se apere.

În opinia președintelui și al vicepreședintelui SLFP, Vincent Gilles și Vincent Houssin, este vorba despre “un joc politic murdar” în cadrul anchetei privind dublul atentat din Bruxelles, soldat cu 31 de morți, care a obligat vineri guvernul belgian să admită că a ignorat informații-cheie în lupta împotriva terorismului. “Dacă ministrul ar fi acum în fața mea, l-aș înjura fără oprire. Aș fi fără îndoială la nivelul a ceea ce a făcut el: nerespectuos. Este cel mai mare dintre lași… Nu simt decât furie față de declarațiile lui”, a declarat sâmbătă, într-un interviu pentru Le Soir, Vincent Gilles.

De altfel, în ziua în care au avut loc atentatele nimic nu a funcționat așa cum ar fi trebuit, scriu și ziarele Niewsblad și Gazet van Antwerpen, citate de EFE. Sistemul de comunicație Astrid, folosit de serviciile de urgență și de securitate, a picat imediat după atacul de pe aeroportul Zaventem și nu a mai funcționat timp de ore bune, iar polițiștii s-au văzut nevoiți să comunice prin Whatsapp. Comisarul general al poliției federale, Catherine De Bolle, a cerut o anchetă care să stabilească motivele acestei defecțiuni a sistemului intern și de securitate a comunicațiilor.

Din partea sistemului Astrid, Frédéric Langhendries, responsabil cu comunicațiile, a declarat că nu a fost vorba de o pană ci mai degrabă de o supraîncărcare. “Afluxul serviciilor de urgență și faptul că atentatele au avut loc într-un interval de timp scurt a făcut ca sistemul radio să fie suprasaturat. Unele persoane nu au putut utiliza comunicațiile și nu au avut acces la comunicații rapide. Am trimis un camion mobil ca să ameliorăm situația”, a explicat el, potrivit postului RTBF.

11 COMMENTS

 1. Ha ha ha! Mie îmi miroase a complicitate reală dar ascunsă ca să nu ştie poporul pentru a reacţiona! Vedeţi că deja se împotrivesc ieşirii la proteste(material la voi pe site) pe motiv de atentate. Şi acum cîteva zile americanii sau cam aşa ceva, au cerut conaţionalilor să evite Europa pînă în iunie sau iulie din cauza atentatelor!
  Întrebări:
  – De ce nu au spus pînă la 1 august sau 1 decembrie?
  – De unde au atîta siguranţă privind limita timpului ca lună?
  – De unde ştiu ei, cei care dau limită certă?
  Nu ştiu, dar proptesc ceva pe complicitate reală între părţi !
  – Oare chiar atît de proşti îi cred pe oameni?
  Nu văd limitaţi decît în guvernele ţărilor şi nu între oamenii de rînd!
  Am citit un material în care scria că la Iaşi s-a făcut miting contra avorturilor!
  – Oare voi mitingiilor, gîndiţi real cînd cereţi ceva care depinde viaţa omului?
  – Voi înţelepţilor care doar ştiţi să impuneţi pentru alţii, acum fiind vorba de femei şi naşteri, cum să mai naşti un copil dacă nu ai veniturile şi casa asigurate că vor fi ale tale?
  – Cum să impui dacă copiii mor încă din faşă şi calitatea vieţii inclusiv a alimentaţiei zilnice, e sub orice critică?
  – Ce viitor au copii noştrii care au fost alungaţi prin orice metodă din ţară, dar ce viitor vor avea nepoţii noştrii, dacă scăunarii chiulangii fac legi strict împotriva poporului şi a ţării?
  – Care-i viitorul următoarelor generaţii dacă deja sunt cîteva generaţii de tineret cu viitorul distrus?
  – Voi nu vedeţi că patria românească e buzunarul escrocilor, e crîşma alcoolicilor din politică, e show-l erotic plin de maidanezi care nu ştiu altceva decît: ce-i al tău e şi al meu şi ce-i al meu e doar al meu !
  Deschideţi-vă larg ochii dacă nu crăpaţi-vă căpăţînile de pereţi să vă iasă ”creorii” prin urechi ca să vă treziţi la realitate şi să nu vă mai lăsaţi manipulaţi prin minciuni de 2 lei !

 2. “Sistemul de comunicație Astrid, folosit de serviciile de urgență și de securitate, a picat imediat după atacul de pe aeroportul Zaventem și nu a mai funcționat timp de ore bune, iar polițiștii s-au văzut nevoiți să comunice prin Whatsapp.”

  Astia conduc Europa? Vai de capul lor si vai de capul nostru ca ne-am pricopsit cu asemenea specimene… hai, ba, jumate la Franta si jumate la Olanda, Belgia e un rebut al istoriei, un experiment esuat.

  • BRUXELLISTAN, CAPITALA EURABIEI
   “Statul Islamic are capitala și cartierul general la Raqaa, în Siria. Și școlarii știu acum lucrul acesta. Cu excepția celor din serviciile secrete europene, puțini știu însă că Statul Islamic are un cartier general și în Europa, la Bruxelles, în cartierul Molenbeek, la nici doi kilometri de sediul Uniunii Europene. De aici au plecat cei 8 teroriști, care au ucis pe 13 noiembrie, la Paris, 132 de oameni și aici s-a refugiat vestitul Salah Abdeslam – singurul terorist care a scăpat.
   De altfel, imediat dupa Bataclan, Sindicatul Polițiștilor Francezi (SPF) a pus degetul pe rană, cerând ca Molenbeek să fie plasat sub tutelă europeană, deoarece este, spunea comunicatul, “cartierul general al Statului Islamic în Uniunea Europeană.” Constare corectă, dar propunerea nu constituia decât un paliativ, dacă nu era pusă sub supraveghere și Belgia – țară care a furnizat, raportat la numărul populației, cel mai mare număr de jihadiști, Statului Islamic și Europei. Însă a pune Belgia sub monitorizarea UE, în scopul eradicării terorismului islamic, este același lucru cu a pune o gașcă de nebuni, for tutelar la un ospiciu.
   Pentru că Belgia nu a făcut altceva de-a lungul timpului, decât să aplice cu consecvență politica UE în materie de imigrație musulmană, multiculturalism și comunitarism etnic și religios. Imigrația masivă și necontrolată a fost promovată și încurajată de sus, de la nivel guvernamental, Belgia cunoscând în ultimii 15 de ani un adevărat șoc imigrațional, social și cultural, peste 1 milion de musulmani intrând într-o țară cu 10 milioane de locuitori. Așa se explică de ce, la ora actuală, aproape jumătate din populația Bruxelles-ului este formată din musulmani. Regruparea familiilor (circa 50% din imigrație), căsătoriile false, legalizarea clandestinilor, dobândirea cetățeniei pe baza unei simple dovezi de reședință, generozitatea sistemului de ajutoare sociale (sute de jihadiști au continuat să beneficieze de ele, în timp ce ucideau în solda Statului Islamic, în Siria și Irak !), au transformat cartierele Molenbeek, Forest, Schaerbeek, Jette, Ixeles, Saint Josse și Saint Gilles în teritorii ale Islamului, care seamănă azi mai mult cu Kandahar sau Mogadiscio, decât cu niște localități europene.
   Adevărate laboratoare, în care politica de ingineria socială promovată de socialiștii și ecologistii belgieni și-a definit utopia și și-a proclamat falimentul. Ani de zile, politicienii, presa și intelectualitatea belgiană au cultivat mitul “traiului împreună” și al “diversității multiculturale”, Bruxelles-ul și casbah-urile sale fiind evocate ca exemple de urmat, cu toate că puținele voci raționale vorbeau despre “Mollahbeek” și calificau Bruxelles-ul drept un Waterloo al politicii de stânga.
   Molenbeek – Saint- Jean l-a avut primar, timp de 20 de ani, pe socialistul Philippe Moureaux, timp în care și-a pierdut nu numai numele incorect politic, “Saint Jean”, ci și pe toți locuitorii de origine belgiană. A devenit astfel o “no go zone”, un pământ al islamului, populat în totalitate de magrebieni și turci – noul “proletariat” și electorat al lui Philippe Moreaux și al Partidului Socialist. Vestit pentru inițierea și susținerea legii “contra rasismului și xenofobiei” (1981), lege adoptată în perioada când era ministru al Justiției și reformelor instituționale, odată ajuns primar, Philippe Moreaux a finanțat asociațiile musulmane și constructia de moschei (50 numai în Molenbeek), a pus la dispoziția școlilor coranice (madrassa) locațiile publice și a promovat pe listele electorale ale socialiștilor atât predicatori ai islamului salafist, cât și oamenii de încredere ai traficanților de droguri. Mohamed Abdeslam, fratele mai mare al lui Salah Abdeslam, s-a numărat printre membri cabinetului său. Urmându-i exemplul, Partidul Socialist își editează azi manifestele electorale în urdu, arabă și turca, iar la nivelul Bruxelles-ului peste jumătate din candidații săi sunt musulmani. În 2010, Moureaux a divorțat, iar în 2011, la 72 de ani, s-a căsătorit cu marocana Latifa Benaicha (35 de ani), o colaboratoare a ministrului bruxellez, Charles Picque.
   Molenbeek_Marktdag_2009_3410-copy-714×474
   Așa a adevenit Molenbeek, dintr-o zonă urbană model, un cartier în intregime musulman, un fief al islamului radical și o placă turnantă a traficului de droguri. Un Afganistan in miniatură. Sub conducerea socialiștilor și a ecologiștilor, celelalte cartiere i-au urmat exemplul, în aplauzele unanime ale establishmentului politic și indiferența abulică a belgienilor. Totul s-a întâmplat, repet, la câțiva pași de sediul Uniunii Europene, într-o țară ce a trimis-o în Parlamentul european pe Mahinur Ozdemir, nu numai prima deputată europeană cu hijab, ci și o mare suporteră a dictatorului islamist, Recep Erdogan. O țară al cărui ministru de interne a tratat plecarea jihadiștilor belgieni în Siria și Irak dintr-un unghi umanitar, prezentându-i drept victime ale societății, când ei erau doar niște teroriști periculoși, și care a facilitat reîntoarcerea din Siria a unui jihadist, pentru ca soția acestuia “să poată naște în condiții bune”! O țară ca un ospiciu.
   În aceste condiții, era normal ca Bruxelles-ul – dopat fiind cu un drog letal, obținut prin sinteza dintre negarea realității și multiculturalism – să “sărbătorească”, în genunchi, reîntoarcerea de la jihadul din Franța a fiului său iubit, Salah Abdeslam. Zile întregi metroul nu a circulat, iar creșele, grădinițele, școlile și universitățile au rămas închise. La fel și marile centre comerciale, sălile de sport, piscinele, sălile de cinema, teatrele și muzeele. Întâi s-a anulat meciul de fotbal cu Spania, după aia etapa de campionat, iar când s-au anulat sărbătorile Crăciunului si ale Anului Nou, bruxelezii, care au stat mult timp închiși în case, s-au gândit că se vor revanșa postind de Ramadan. S-au înregistrat pierderi economice imposibil de calculat. Bruxelles-ul a fost umilit, dar era fericit: Islamul dobândise o mare victorie. De aia nu s-a înregistrat nici cel mai mic semn de mânie sau de revoltă, iar sentimentul de indignare a lipsit cu desăvârșire. Chiar și atunci când Salah Abdeslam a scăpat, iar, de urmărirea poliției, pentru ca aceasta nu are voie să facă percheziții în timpul nopții; nici chiar atunci când este vorba de terorism!
   Marți după amiază, în casbah-ul Forest din Bruxelles, o operațiune mixtă a polițistilor belgieni și francezi a fost întampinată de gloanțele teroriștilor islamiști. Era a o suta operațiune de acest fel, din ultimele 4 luni. Patru politiști au fost răniți ușor, iar islamistul algerian Mohamed Belkaid – aflat ilegal pe teritoriul Belgiei, dar condamnat pentru furt în 2014 – a fost ucis de un lunetist. Alți doi teroriști au scăpat! S-au găsit arme, muniție și un steag al Statului Islamic lângă cadavrul lui Mohamed Belkaid. Primul ministru, Charles Michel, a cerut miercuri belgienilor, deși nu era nevoie, “să-si pastreze calmul și sângele rece”.
   Vineri, după 126 de zile de urmărire, Salah Abdeslam a fost prins, după un puternic schimb de focuri, într-un apartament dintr-un imobil situat chiar în mijlocul Molenbeek-ului – cartier în care a crescut și a locuit. La aflarea veștii capturării eroului local, tineri musulmani, toți locuitori ai cartierului și adepți ai Statului Islamic, au atacat cu pietre forțele de poliție!
   În condițiile în care Comisia Europeană, Angela Merkel, lideri europeni marcanți, precum și oligarhia media și patronală sprijină necondiționat invazia imigrațională, considerând-o o șansă pentru Europa, deși aceasta a intrat sub tutela Islamului, mulți europeni își manifestă ingrijorarea, neștiind ce le rezervă viitorul. Pentru cei curioși și nelămuriți, un singur sfat: cine vrea să cunoască viitorul Europei, nu are decât să se uite atent la prezentul Bruxelles-ului.”

 3. Comerciant musulman in Scotia ucis de un co-religionar de 32 de ani pt. ca ar fi urat clientilor din tara care l-a primit un Paste Fericit.

  http://www.bbc.com/news/uk-scotland-glasgow-west-35904406

  “Mr Shah, 40, was found seriously injured in Minard Road at about 21:05 on Thursday. He died in hospital.
  The incident happened hours after he apparently posted social media messages wishing his customers a happy Easter.”

  Poate citeste si d-l A.Ursu care in emisiunea de maine se pregateste sa ne spuna – asa cum se intelege din promoul emisiunii – ca nu ar conta religia musulmana in cazul teroristilor (ce mai manipulare, d-le Ursu, — mai documentati-va, inclusiv despre Taqiya!)

  • @sour: Nu ştiu cum de interpretaţi toate atacurile şi atentateale musulmanilor ca avînd la bază religia musulmană şi anume Coranul ! De ce nu vă uitaţi în grădina românească unde sunt împuşcaţi sau omorîţi oameni poate nevinovaţi! Tot musulmanii au atacat şi ucis în România? Nu are nicio legătură atacturile cu religia! Toţi suntem oameni şi totul trebuie pus pe discernămînt şi cauze reale dar obiective! Cunosc destui musulmani care nu au asemenea manifestări grave şi care sunt oameni onorabili! Voi nu vreţi să înţelegeţi că sărăcirea popoarelor plus distrugerea zonelor şi familiilor lor este principala cauză? Voi nu simţiţi controlul şi coordonarea tuturor acţiunilor? Voi nu vedeţi că nu se doreşte pace şi linişte ci doar împrăştierea totală şi peste tot a urii în orice? Nu simţiţi că ura alături de furt prin orice metode cam pare a fi progran internaţional de pus în practică? Problema e că au prins vechime cele 2 puncte încît nu mai au cum să te împotriveşti la modul real Doar manipularea prin vorbe vorbite ce ascund surse financiare pentru scăunarii pe funcţii se menţine în forţă!
   Nu e valabil doar pentr tine Sour! E valabil pentru oricine!
   Dacă-mi permiteţi un sfat pentru toţi: nu citiţi şi nu luaţi de bun doar ce scriu americanii sau ce scriu ruşii sau francezii sau doar o publicaţie românească, citiţi mai multe materiale şi trageţi o concluzie! Toţi vor să manipuleze doar prin ştirea lor! A lor e perfectă! NU ! Gîndiţi-vă că nici televiziunile nu au voie să dea informaţii totale, timpul limitat şi cerinţele din statutul televiziunilor e primul hop!

 4. In Belgia, totul a inceput cu o moschee, ca si genunchiul lui Ponta:

  http://www.independent.co.uk/news/world/europe/brussels-attacks-saudi-arabia-influence-oil-contracts-sowed-seeds-radicalism-belgium-great-mosque-a6745996.html
  Keen to secure oil contracts, Belgium’s King Baudouin made an offer to Saudi King Faisal, who had visited Brussels in 1967: Belgium would set up a mosque in the capital, and hire Gulf-trained clerics.
  The 1967 deal gave the Saudis a 99-year, rent-free lease.
  Today, there are around 600,000 people of Moroccan and Turkish origin in Belgium, a country of 11 million.
  “The Moroccan community comes from mountainous regions and rift valleys, not the desert. They come from the Maliki school of Islam, and are a lot more tolerant and open than the Muslims from other regions like Saudi Arabia… However, many of them were re-Islamified by the Salafist clerics and teachers from the Great Mosque. Some Moroccans were even given scholarships to study in Medina, in Saudi Arabia.”
  [T]he Salafist clerics have tried to undermine attempts by Moroccan immigrants to integrate into Belgium. “We like to think Saudi Arabia is an ally and friend, but the Saudis are always engaged in double-talk: they want an alliance with the West when it comes to fighting Shias in Iran, but nonetheless have a conquering ideology when it comes to their religion in the rest of the world,” he said.

 5. Cred că nimeni nu mai e de acord cu UE – Nici SUA, nici Rusia şi nici marile puteri europene. Îşi fac jocurile folosindu-se de năpârliţii ăştia de la ISIS. Apropo, de Al – Qaida se mai aude ceva?

 6. Un “proces inevitabil”, conform Mirunei de la emisiunea d-lui Adrian Ursu, ar fi globalizarea. Se intoarce iarasi la invataturile de odinioara unde toate aspectele din societate erau “procese inevitabile”?! Inca un semn de propaganda/lenevie intelectuala.
  Globalizarea e razboiul elitelor contra claselor de jos, e cadrul de transfer de bunastare si bogatie de la clasele sarace si medii la cele deja avute; ne e in nici un caz inevitabila, ci doar promovata, (nu doar de Miruna si Adrian), ci si de EU, Trans-Atlantic si Trans-Pacific Partnerships, Curtea de Arbitraj de la D.C. etc.

Leave a Reply