18 Decembrie 2018

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, i-a transmis marți, 18 decembrie a.c., o scrisoare Prim-ministrului României, doamna Vasilica-Viorica Dăncilă, prin care îi solicită includerea pe ordinea de zi a proximei ședințe de Guvern a subiectului protejării drepturilor și intereselor cetățenilor români aflați în Marea Britanie.

Vă prezentăm, în continuare, textul scrisorii:


 

Doamnei VASILICA-VIORICA DĂNCILĂ

Prim-Ministrul României

București, 18 decembrie 2018

 

Doamnă Prim-ministru,

După cum cunoașteți, principalul obiectiv al României în cadrul negocierilor privind procesul de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană este protejarea drepturilor și intereselor celor peste 400.000 de români aflați în această țară.

În urma negocierilor desfășurate între Uniunea Europeană și Marea Britanie, s-a agreat un Acord de retragere în cadrul Consiliului European din 25 noiembrie a.c. Acest acord, în măsura în care va fi ratificat de către Parlamentul britanic și va fi aprobat de către Consiliul UE și Parlamentul European, va asigura o protecție înaltă a drepturilor cetățenilor europeni, inclusiv români, aflați în Marea Britanie.

Cu toate acestea, ultimele evoluții din Marea Britanie, inclusiv amânarea votului (meaningful vote) din Parlament cu privire la Acordul de retragere, sporesc semnificativ incertitudinile cu privire la ratificarea acestuia de către Parlamentul Marii Britanii.

În aceste condiții, autoritățile române trebuie să fie pregătite pentru a putea obține cele mai bune condiții posibile pentru cetățenii români din Marea Britanie în orice scenariu.

În situația în care Parlamentul britanic nu va ratifica Acordul de retragere, vor fi necesare măsuri atât la nivel european, cât mai ales la nivel național, pentru asigurarea drepturilor cetățenilor europeni din Marea Britanie. În acest caz, la nivel național, vor trebui întreprinse urgent demersuri atât la nivel legislativ, cât și la nivel diplomatic-consular, pentru garantarea unor drepturi, cât mai înalt posibil, pentru cetățenii români aflați în Marea Britanie.

Având în vedere aceste elemente, vă solicit să includeți subiectul protejării drepturilor și intereselor cetățenilor români aflați în Marea Britanie pe ordinea de zi a proximei ședințe de Guvern.

 

PREŞEDINTELE ROMÂNIEI

KLAUS-WERNER IOHANNIS

3 COMMENTS

  1. “dulapiorul” e ingrijorat de soarta romanilor din uk? de asta atunci cand se discuta la bruxelles despre retragerea uk din ue el umbla cu ravasitoarea la pompei lipsind de la reuniune(singurul de altfel)? si in caz ca nu vor fi garantate interesele romanilor ce vom face? declaram razboi regatului unit? si eventual ii atacam cu fregatele “fer vechi” luate de la ei ?penibil mai klaus,esti penibil.

  2. Amărâtul de Johannis se vede pus in situația de a face campanie electorală efectivă, chestie care nu i s-a întâmplat in 2014 și care îl zăpăcește după patru ani de repetare mecanica a lozincilor servite de propaganda in chip de filosofie personală. Tocmai am văzut răspunsurile date la întrebările punctuale ale presei din usa cârciumii unde s-a desfătat cu premianții de la Citizen Avengers: de referendumul pe justiție nici ca-și mai amintea, cu privire la schimbarea republicii/Constituției pe format Republica prezidențială a refuzat pur și simplu sa aibă de-a face, și tot așa pas cu pas a fuserit toate subiectele importante despre care nu avea o lozinca potrivită la îndemâna. Ma întreb cine naiba o fi crezut —dintre făcătorii de președinți care l-au pus in cârca natiei—ca mutul campaniei blitz din 2014 va face fatza la cinci ani de mandat fără sa-și iasă din muțenie/sa-și arate găunoșenia ascunsa sub tăcere? Pana una-alta, bine face Blaga ca vrea sa plece la UE, ca șef de campanie al lui Johannis are exact cv-ul potrivit pentru a face candidați de succes din orice “neadecvat” care viseaza la vreun “scaun” european și poate așa scăpăm, acasă, de candidații de stil Buldog.

  3. Cu asta un singur lucru nu poate fi explicat: cum de-a ajuns in clasa a IV-a?! Pt restul este clar c-au platit parintii, deoarece el nu dispune de capacitatea necesara ca sa-si permita un liceu sau o facultate. Inca odata: la fel vorbeste si germana! Hochdeutsch vorbesc numai germanistii! 60% dintre intelectualii Germaniei, dupa 10 ani de la absolvirea facultatii, nu mai stiu sa vorbeasca si sa scrie corect! Am vazut mii de discursuri in mai multe parlamente, multi presedinti, dar nici unul nu s-a prezentat intr-un asemenea hal, asa ca asta. Ca sa alegi asa ceva, trebuie sa ai un nivel extrem de scazut!

Leave a Reply