Codrin Scutaru, secretar de stat in Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice a comentat programul de guvernare al PNL ce a fost lansat azi.
Codrin Scutaru : “Am văzut că a fost lansat astăzi Programul de guvernare al PNL. Ceea ce m-a suprins la prima lectură este lipsa unui capitol destinat asistenței sociale și politicilor pentru familie. Lipsa asistenței sociale dintr-un viitor de program de guvernare poate însemna fie că nu se va acorda atenție acestui domeniu extrem de important, fie că domeniul social, în general, a fost tratat cu superificialitate. Incluziunea socială înseamnă readucerea celor care se află în situaţii de vulnerabilitate socială (persoane sărace, familii monoparentale, persoane cu dizabilităţi, romi, vârstnici etc.) în zona activă.
Soluţia pentru depăşirea problemelor sociale pentru o persoană de vârstă activă este un loc de muncă stabil. Asta facem acum prin intermediul politicilor de asistență socială. Vom introduce, cu ajutorul partenerilor noștri de la Banca Mondială, primul ajutor social care va stimula ocuparea. Lucrăm deja la acest nou ajutor social: venitul minim de inserţie, aplicabil din 2016. Acest ajutor social va integra cele mai importante ajutoare sociale care combat sărăcia de până în prezent: venitul minim garantat, alocaţia pentru susţinerea familiei şi ajutorul pentru încălzire.
Nu pot să cred că pentru PNL nu contează asistența socială și proiecte precum venitul minim de inserție. Cred că e mai degrabă o eroare a celor care au scris programul de guvernare pe zona socială.
Românii s-au săturat ca banii din asistența socială să ajungă la oameni care nu îi merită dar déjà suntem de câțiva ani de zile de dezvoltare a mecanismelor de anti-fraudare a sistemului și de recuperare a banilor acordați necuvenit. A considera că asistența socială este pomană socială denotă o necunoaștere a domeniului.
Este fundamentală includerea în noul program de guvernare a priorităților strategice precum închiderea instituțiilor de tip vechi pentru copii și persoane cu dizabilități. Sunt pași făcuți împreună cu societatea civilă, cu sprijinul Uniunii Europene și a partenerilor internațiionali, de la care nu putem face rabat ci trebuie să mergem înainte ferm și profesionist.
În scurt timp, vom adopta Strategia națională pentru combaterea sărăciei și promovarea incluziunii sociale 2015-2020, lucrată de Ministerul Muncii împreună cu o echipă de experți ai Băncii Mondiale care este o condiționalitate ex-ante a Comisiei Europene (cuvântul incluziune nici nu e prezent în tot documentul PNL). Să înțeleg că PNL nu o va mai implementa? Nu cred, repet, cred că e doar o eroare.
M-a surprins, de asemenea, că domeniul social nu a fost abordat integrat într-un singur capitol. Sper că vor mai dori totuși să mențină un minister al muncii. Anii aceștia nu mai trebuie să fie despre dispute politice. Trebuie să fie despre politici publice. A gândi un program de guvernare care să construiască o Românie socială de dreapta fără politici sociale nu este posibil. Domeniul social ar trebui abordat în comun, transpartinic, de către sociologii și specialiștii în domeniul social din toate partidele. Cred că ar trebui să ne întânim cu toții, cât de curând, pentru a vedea care este viziunea pe zona de politici sociale a României pentru 2015-2020. Viziunea unui singur partid pe zona socială, oricât de bună, este întotdeauna insuficientă.”