Home Articole Scutul american antiracheta, accelerat in Romania

Scutul american antiracheta, accelerat in Romania

1523
16

Cele trei probleme grave de securitate generate de Rusia in ultimul an au generat intr-un final trezirea aliatilor occidentali. Predispusi mai degraba spre compromis din motive economice si financiare, aliatii din NATO si UE accelarat cateva proceduri importante, dupa ce au fost acuzati de lentoare si punerea in pericol a solidaritatii continentale si transatlantice.

Exista trei componente pe care au fost generate reactii :

 • componenta politica : declaratii ferme, acuzatii si angajamente de consecinte – toate facute de presedinti, premieri sau ministrii de externe si aparare din Europa si SUA

 • componenta militara : sporirea prezentei militare cu forte terestre, forte navale si aeriene in tarile aflate in proximitatea geografica a statului agresor Rusia. Intensificarea solida a schimburilor de informatii intre structurile civile si militare din comunitatea de intelligence NATO

 • componenta economica : sanctiuni specifice pentru companii, banci si persoane din Rusia, aflate in proximitatea conducerii politice de la Kremlin, responsabila pentru cele trei probleme grave de securitate create de Moscova : anexarea Crimeei, destabilizarea profunda si invadarea militara a estului Ucrainei si doborirea cu o racheta militara SA17 a unui avion de pasageri cu 298 oameni la bord, toti ucisi

  In acest context extrem de tensionat si ingrijorator pentru tot spatiul baltic si al Europei de Est, politicienii si liderii militari occidentali au hotarit sa accelereze unele etape de securizare deplina a spatiului aliat, pentru protejarea teritoriilor si populatiilor membre NATO.

  Premierul britanic David Cameron a declarat la 31 iulie : “Uniunea Europeană şi Statele Unite trebuie să arate Rusiei că ceea ce face este inacceptabil – inacceptabil pentru Ucraina. De asemenea, este inacceptabil pentru că, dacă am sta de o parte fără a face nimic, mâine ar destabiliza ţările baltice, ar destabiliza România, vecinii Rusiei ar începe să simtă presiunile acţiunilor preşedintelui rus Vladimir Putin”.

In privinta Romaniei, cel mai important efect este cel privind devansarea finalizarii Fazei II privind amplasarea elementelor scutului american anti-racheta la Deveselu.

Pe 29 Iulie, la Cercul Militar National a avut loc ceremonia de semnare a ultimelor trei aranjamente de implementare a Acordului dintre România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România, în prezenţa însărcinatului cu afaceri al SUA, Dean Thompson, co-preşedintelui Comitetului Mixt, general-maior Randy Kee, a secretarului de stat pentru politica de apărare în MApN, Valeriu Nicuţ, şi a reprezentanţilor Ministerului Afacerilor Externe, a Ministerului Afacerilor Interne şi a autorităţilor locale din judeţul Olt. Aranjamentele se referă la înfiinţarea funcţiei de ofiţer de legătură la EUCOM, a Centrului de Control Operaţional al Sistemului de Apărare Împotriva Rachetelor Balistice şi la protecţia mediului.

Acestea sunt ultimele demersuri de ordin juridic din inventarul comun agreat cu partenerul american şi marchează finalizarea acestui obiectiv asumat de ambele părţi cu şase luni în avans faţă de termenul stabilit iniţial.

Pe 31 Iulie, subsecretarul american al apararii pentru intelligence, Michael G. Vickers, s-a intalnit la sediul MApN cu ministrul apararii Mircea Dusa. Problemele cooperarii in domeniul informatiilor militare si situatia regionala tensionata, cu referire directa la agresiunile Rusiei si la problemele din Ucraina, au fost subiectele principale in discutie.

mike vickers

Mike Vickers este unul din cei mai importanti specialisti in intelligence si antiterorism, aflat intr-o functie importanta in administratia americana.

Potrivit Raportului privind revizuirea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice (Ballistic Missile Defense Review Report), publicat de Departamentul american al Apărării la 1 februarie 2010, erau avute în vedere patru faze de realizare:

 • Faza I-a:

Protejarea unor porţiuni ale Europei de Sud-Est, prin desfăşurarea unui sistem radar înaintat (destinat detectării rachetelor lansate, încă din faza ascendentă a traiectoriei acestora) şi a unor interceptori SM3-IA amplasaţi pe nave. Prima etapă a demarat la 7 martie 2011, prin trimiterea în Marea Mediterană a navei USS Monterey, echipată cu sistemul Aegis, respectiv prin operaţionalizarea unui radar în Turcia, la Kurecik.

 • Faza a II-a (orizont de timp 2015):

Extinderea protecţiei Aliaţilor NATO prin operaţionalizarea unei noi generaţii de interceptori SM3-IB (care să poată fi lansaţi de la sol), amplasaţi într-o bază terestră, respectiv la Deveselu. Se prevede ca sistemul care va fi amplasat la Deveselu să atingă capacitatea operaţională în trimestrul IV 2015.

 • Faza a III-a (orizont de timp 2018):

Extinderea acoperirii sistemului la toate statele membre NATO din Europa, prin introducerea  în exploatare a unei noi versiuni a interceptorului SM3, care urmează a fi amplasat într-o bază terestră, în nordul Europei (Redzikowo, în Polonia).

 • Faza a IV-a (orizontul de timp 2020) – conform planificării din 2010 a Departamentului Apărării al SUA:

Presupunea extinderea protecţiei la eventuale atacuri cu rachete intercontinentale, inclusiv prin dezvoltarea în continuare a rachetelor SM3 şi a sistemelor radar, cu amplasarea în Polonia a unei noi clase de interceptori. În martie 2013, partea americană a anunţat ajustarea EPAA, care a presupus renunţarea la această fază.

 

Iata si documentul cu persoanele fizice si juridice sanctionate de Consiliul Uniunii Europene :

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/PDF/?uri=OJ:JOL_2014_226_R_0005&from=EN

 

16 COMMENTS

 1. eu ma intreb cateodata, oare ce vorbeste Dusa cu strainii care mai vin pe aici? 🙂
  Si ce limba, e greu cu romana pentru el, ce sa mai spun de engleza…

  Tocmai pe asta l-a pus la MAPN…..ca un fel de flegma rosie pe imaginea Armatei…

  Sper sa dispara iarna asta..

  • daca s-ar face un top al tarilor europene dupa numarul cunoscatorilor de limba engleza romanica nu ar fi pe coada clasamentului ca la nivelul de trai.limba engleza se tot invata in scoli de prin 1960 dar se pare ca nu tine de foame decat daca fugi din tara, si nici atunci.daca dusa ar sti mai multa engleza tot avioane f-16 la mana a treia ar veni pentru ca a stiut basescu mai multa engleza decat trebuia.

 2. la noi un scut la deveselu in schimb la polonezi cea mai mare baza nato din europa. asta e diferenta si modul in care sunt privite cele 2 tari!

 3. Personal, nu cred nimic din ceea ce spun americanii, fie ei şi aliaţi. Mai periculos este cu guvernanţii români care habar nu au ce semnează şi dacă ştiu, nu-i interesează decît persoana şi familiile lor!!! Ei ne îngroapă de vii, deja suntem îngropaţi în minciuni şi excrocherii!!! Au destui bani în conturi, pe noi ne-au sărăcit, ei pot pleca oriunde la momentul potrivit, noi rămînem în bătaia puştii!!! Aşa cum nu-i interesează de noi, nici pe noi nu trebuie să ne intereseze de ei la vot, oricare ar fi ei!!! Ar fi mult mai bine să-i lăsăm baltă cu votul, să nu mergem la vot niciun cetăţean(compensaţie la atitudinea lor), aşa cum ei nu au nicio statistică reală privind numărul exact al votanţilor în c omparaţie cu listele!!!
  Se vede clar de pe ecram, după felul cum se manifestă, cum gesticulează, mimica buzelor, a gurii, că americanii sunt ,,varză”, datori vînduţi altor state, nivelul de încredere al americanilor în conducători e sub orice critică, prostituţia, crima organizată, furtul, excrocheria, atentatele sunt în creştere. Nu văd de ce am avea noi încredere în America şi aliaţi !!! Argumentele mele sunt destul de dure, dar reale: planul pentru războiul cu ruşii este de cîţiva ani, nu degeaba Ukraina îi scoate la înaintare pe românii din Ukraina, acum şi nea*scîrbă al Marii Britanii iese şi aruncă vorbe, spuse în sensul că alţii să facă primul pas în război, tot noi suntem scoşi la înaintare că noi vrem, că noi suntem cei răi, nimic adevărat!!! De asta armata americană pleacă în alte ţări(nu prea au ce le trebuie) unde ştiu că vor fi proprietari indiferent de metode, îşi vor aduce familiile şi vor locui în locul nostru, pe proprietăţile noastre!!! Cred că o să se ajungă la o ciuruială,,românii au început războiul” de fapt, americanii-aliaţii vor începe în numele României de pe teritoriul României. China este una din cele mai puternice ţări din punct de vedere financiar, pentru că afaceriştii şi-au mutat banii în băncile chineze, chiar şi americanii, acolo este siguranţa oricăror sume, bancile au secretizat totul şi coeficientul de depozitate este mult mai mic faţă de alte state , nu ca în Elveţia, de 2 ani de zile conturile sunt deschise, la vedere, nimic secretizat. Vedeţi că Putin s-a cam alăturat Chinei? Nu degeaba. În plus, or fi ei specialişti, dar la ei în ţară, nu la noi!!! Posibilitatea de a fi sponsorizaţi de guvernul nostru pe ascuns sau prin afaceri neexecutate poate fi realitate, de ce spun asta? Motivul: nu sunt străzi/drumuri/şosele/linii ferate, preţuri uriaşe sau fără la licitaţii, licitaţii imaginare, RMG pentru care guvernul ROVANA PLUMB plus alţii vorbesc pe 2 limbi cînd îşi aranjează emisiunile tv-să nu recunoască adevărul:că au contract semnat şi-i dă drumul în scurt timp ori lasă să trecacă anii ca să motiveze că suntem obligaţi să facem, bani aruncaţi aiurea şi nimic nu este finalizat!!! Fiecare face cum gîndeşte…

 4. Singura mare speranta pentru ROMANIA este iesirea ei din ZODIA FESENISMULUI(si a celor doi copii ai lui PDL si PSD) .
  Se stie ca in PSD si PDL(cu toate nenorocirile aduse de guvernarile lor) sunt multi oameni de VALOARE ,sunt multi oameni cinstiti si patrioti (tot asa ca la ..PNL ,care nici el nu este exceptat de …hoti/corupti/tradatori sai).
  Niciodata in viitorii 20 ani PNL-ul nu va ajunge sa fie votat de majoritatea cetatenilor in ..ROMANIA(doar atunci cand oamenii inteligenti si patrioti vor ajunge majoritari in ROMANIA !!!).
  Asa ca se ne rugam,lA CEL DE SUS,ca oamenii cinstiti si patrioti existenti in cele doua partide feseniste (PDL si PSD) sa ajunga sa-si impuna PE VIITOR punctul lor de vedere(deci in concluzie asteptam …modernizarea si democratizarea lor !!!).

  • amice se vede ca esti cel putin simpatizant liberal. istoria si nu numai cea recenta, arata ca acest asa numit partid istoric a fost de fapt o catastrofa pentru tara cu mici wexceptii. si pnl-ul tau iubiiiiit e plin de fosti comunisti iar cei mai noi au o conceptie pur comunista despre viata si facut averi, majotitatea din afaceri cu statul caci pentru ei economia de piata e doar distrugerea afacerilor. asa ca laso mai moale cu liberalii tai ca macane urat!

 5. Dupa ce se termina scutul eu zic sa declaram razboi Rusiei :))))))
  Masurile economice impotriva capitalului rusesc ar fi mult mai eficace

 6. Am auzit ca, la pachet cu accelerarea lucrarilor la scut, se va adopta, in 2-3 saptamini si povestea vizelor romanilor fiindca, nu-i asa, sintem niste aliati de nadejde si nu doar niste jegosi inapoiati carora trebuie sa le explice cineva maretia dreptului in viziunea luminoasa a inegalabilei si minunatei Kovesi.

 7. Va rog sa consultati putin activitatea ICR de pe site-ul lor. Sunt anumite probleme care ar trebui semnalate dintre care unele care tin chiar de componenta etnica acestui institut ai carui vicepresedinti se numesc Jicman si Nagy. Aceste persoane sunt mai potrivite in cadrul unui institut de cultura ca Goethe sau cel maghiar si nu intr-o institutie fundamental romaneasca . Ceea ce frapeaza este ca la pagina anunturi capul de linie il reprezinta un anunt de inscriere la o sesiune de traduceri din limba maghiara in cea romana ( si nu invers !!!!).http://www.icr.ro/bucuresti/anunturi/. Ma intreb ce cauta aceste persoane in cadrul institutului avand in vedere ca si profilul lor, exceptand limbile nu are prea mare legatura cu sfera de cultura. In acelasi timp ma mai intreb si de ce autoritatile romanesti tolereaza inca, dupa schimbarea de regim prezenta acestor persoane in structurile de stat in mod special in conditiile in care acestea se asociaza chiar si oficial propagandei maghiare. Unde este demnitatea romaneasca? Chiar si originile Moscopolitane ale lui Ponta nu ar trebui sa il transforme pe acesta intr-o molusca politica. Ne asteptam la o atitudine mai bine conturata in ceea ce priveste adevaratele interese ale Romaniei.

 8. Vreme trece, vreme vine!
  Sunt unii facuti te intrebi de cine, se numesc lederi de natiuni, pe care brusc ii apuca frenezia cand miros sangele! Se nasc cam in aceleasi zone, probabil au ceva locurile acela, sau hrana!

  Au fost create institutii internationale, unde acesti Zombie sa se intalnesca, sa mai discute, sa se mai calmeze! Jucariile pe care le au, nu ii mai distraeza suficient, nu se mai regasec in NIMIC! Vor sange, vor morti, vor chinuri! Poate intr-o buna zi, ii va aduna cineva pe acesti Nemernici, sa-i intrebe MA’ dar voi cine sunteti, ca ne-am saturat de voi!

 9. România va fi un nou israel-gaza-palestina, exact aşa au făcut americanii cu israelul. întîi i-au depozitat în zonă(nu a contat că sunt albi sau negri, americani, arabi, ruşi,… important era să fie X), i-au sponsorizat bine, i-au imbuibat să-i înconjoare pe cei din fîşia Gaza de jur împrejur, i-au înarmat cu tot ce trebuie, chiar şi cu scuturi aeriene, apoi, clămpăneala:,,hamas-ul atacă! zioniştii atacă!!! dar în fîşia gaza sunt adunaţi claie peste grămadă chiar şi israelieni, americani, ruşi, cam din toate ţările şi nu au voie să părăsească gaza: ori stau grămadă ori mor dacă sar gardul să plece prin împuşcare, acum folosesc ceva lichid toxic care să-i termine căzînd din picioare mortal în timp scurt. La fel se va întîmpla şi la noi în ţară(am înţeles că se cam adună banii la ciorap din bănci, serios vorbesc), e singura metodă care o folosesc americanii cînd e vorba de război. Ar trebui, ca Ponta, personal, să-şi facă o strategie şi pentru dezlănţuirea marilor puteri, ori trecerea de partea ruşilor(o să plîngem după perioada comunismului, cei 45-50 de ani!), să nu aibă mare încredere în aliaţii nato scutul de la Deveselu nu face mare brînză, vezi gaza, au scuturi şi populaţia foloseşte praştia lungă cu bolovani, der se moare pe capete…

 10. Am citit articolul. O mare vrajeala si Romania ar trebui sa stea de-o parte. Deja in cazul unui razbel Germania si Rusia si-au reimpartit Europa cu sau fara voia americanilor. Totul e un circ si o capcana pentru Romania. Nu stiu daca NATO ne garanteaza pe bune actualele frontiere. Ramane de vazut. Cu toata “Kovaseala” si “Baseala” asta din Romania combinata cu un “Pontism” si un “Klausjohhanism” de doua parale nici nu vreau sa ma gandesc la ce va iesi pentru noi ca tara si natiune. Probabil nik bun…

 11. scuturile astea,pana se fac,deja sunt depasite de armele de atac si de bruiaj.marea lor problema este ca nu poti sti daca sunt bune de ceva decat o singura data,la final.sper sa nu le “verifice” vreodata, rusi sau altii.

 12. Bebe Ionescu a facut afaceri si cu Marc Rich, atunci cand conducea SIDEX INTERNATIONAL. Prin intermediul firmei Glencore. Este si administratorul firmei AEM Timisoara, care are aceiasi actionari cu Luxten.
  Poate cercetati.

 13. In tot cazul, Ukraine: Mothers refuse to give up sons to Ukrainian military? domnule Radu Tudor.
  youtube.com/watch?v=hSUp01t2KW8&sns=tw

Leave a Reply