Parlamentul European a votat, miercuri, în favoarea propunerii Consiliului UE de a acorda României şi Bulgariei accesul parţial la Sistemul de Informaţii privind Vizele (VIS) din spaţiul Schengen, relatează site-ul agenţiei Novinite.

Cele două state vor putea consulta şi verifica datele din sistemul Schengen, fără a avea dreptul să introducă informaţii noi, să le modifice sau să le şteargă pe cele existente.

Bulgaria şi România trebuie să adere la Schengen cât mai curând posibil. Votul de azi privind accesul la Sistemul de Informaţii privind Vizele este un pas înainte în privinţa întăririi controlului frontierelor externe ale UE“, a declarat imediat după vot preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani.

Sistemul de Informaţii privind Vizele (VIS) le permite statelor din zona Schengen să facă schimb de date privind vizele, sprijinind punerea în aplicare a politicii comune privind vizele UE. Sistemul are o componentă informatică centrală şi o infrastructură de comunicaţii care leagă această unitate centrală de cele naţionale.

Decizia politică finală privind posibilitatea ca România şi Bulgaria să devină parte a spaţiului Schengen şi privind oprirea controalelor sistematice la frontierele cu ţările vecine ale UE trebuie luată în unanimitate de către toţi membrii Consiliului European.

Încă din iunie 2011, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie legislativă potrivit căreia Bulgaria şi România sunt pregătite să se alăture zonei Schengen, iar Consiliul EU a concluzionat că aceste două ţări au îndeplinit toate condiţiile legislaţiei Schengen privind frontierele aeriene, frontierele terestre, cooperarea poliţiei, protecţia datelor, sistemul de informaţii Schengen, frontierele maritime şi vizele, scrie Mediafax.

 

3 COMMENTS

  1. Sper sa nu fie un mar otravit, un troc, ceva…
    Sunt asa de dezamagit de felul in care ne reprezentam la nivel international, incat orice pas inainte pare o impinsatura, un pas pe un podet subrezit…
    Vezi kgpistii: markovei, storkojan, prula, torkesi si alte asemenea …

  2. 12 ani de cand suntem in UE ..si nimic. Nu Schengen nu MCV
    O atitududine constant anti-Romania sin partea Germaniei-Olandei-Austriei .

    Noi cei mai corupti dar intre timp ce sa vezi Sarkozy e trimis in judecata pentru coruptie , spalare de bani (bani de la Gaddafi etc) Berlusconi a fost deja condamnat , in familia regelui Spaniei condamnari si dosare si asta asa numia ce imi aduc aminte acum.

Leave a Reply